referendum o izbornom sustavu /

'Očekujemo od Vlade i Sabora da raspišu referendum do rujna 2018.'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Troskot je na konferenciji za medije o referendumu inicijative Narod odlučuje pozvao Ustavni sud da ne podlegne pristicima te donese ustavnopravnu odluku

5.6.2018.
12:04
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Građanska inicijativa Narod oldučuje održala je konfenrenciju za medije na kojoj je govorila o prikupljanju potpisa za referendum o pravendijem izbornom sustavu. "Razlog zašto smo se danas okupili jest činjenica da smo  uposljednjih tjedan dana, od kad smo izašli sa službenom brojkom za referendum, izloženi smo brojnim neistinama i lažima. 

Najoštrije osuđujemo laži koje su plasirane o prikupljanju potpisa nakon datuma nakon zatvaranja prikupljanja potpisa. Riječ je o političkom spinu koji je prvi dobio gospodin Kušćević, koji je to javno prvi puta plasirao. Riječ je o očajnom načinu obezvređivanja volje naroda Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjesni smo činjenice da su ovi referendumski prijedlozi unijeli strah u kosti političarima i strankama koji znaju da iza njihovih mandata ne stoji volja građana već političko beskičmenjaštvo i klijentelizam", kazao je Zvonimir Troskot

"Očekujemo od Vlade i Sabora RH da raspišu referendum do rujna 2018. godine. Kako bi smo minimalizirali rizik mamnipulacije tražit ćemo naše promatrače da budu pristuni kdo prebrojavanja potpisa", kazao je Troskot i pozvao Ustavni sud da ne podlegne pristicima te donese ustavnopravnu, a ne političku odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troskot je kazao kako je zabrinutost inicijative opravdana "jer se na Ustavni sud vrše pristici od strane premijera Plenkovića, HDZ-a i SDP-a, a svi smo svjesni činjenice da se ustavni suci biraju u suglasju između HDZ-a i SDP-a".

"Želimo zaštititi dignitet ustavnog suda od pritiska koji se vrše na njega i zaštiti referendum i prikupljene potpise građna RH i izvijestiti javnost da su naši referenduski prijedolzi u skladu s Ustavom, zakonima RH i napucima Vencijanske komisije", kazao je Troskot.

Članica inicijative Marija Burazer kazala je kako posljednjih dana primaju pozive građana koji su abrinuti da će politika učiniti sve da ne bi došlo do referenduma o pravednijem izbornom sustavu.

"Apeliram na ministarstvo uprave nakon što zaprimi potpise, nadamo se 13. lipnja, ako ne u četiri dana koliko su od nas tražili da predamo potpise na ministarstvo, barem u 14 dana koliko nam je trebalo da na volonterskoj bazi prikupimo potpisne knjige i prikupimo potpise da se očituju o broju prikupljenih potpisa i upute ih Saboru. Apeliramo na Sabor da što kraćem roku uputi na ustavnost Ustavnom sudu naša refrendumska pitanja kako bi se referendum raspisao, nadamo se u 9. mjesecu da otklonimo zabrinutosti građna da politika ekskivira odluku birača i građana", kazala je Burazer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član inicijative Luka Mlinarić odlučio je objasniti proceduru iza prikupljanja potpisa.  

"Od predsjednika Sabora tražili smo da nas primi 13. lipnja u srijedu, no do danas nismo dobili službenu potvrdu od njega da će to biti taj dan. Gospodin Jandorković kao predsjednik Sabora smatra kako je inicijativa Narod odlučuje trebala predati 20 tisuća knjiga s oko 800 tisuća potpisa građana,a s druge strane on sam u više od četiri dana ne može odgovoriti i potvrditi da se knjige mogu predati 13. lipnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o deset tisuća knjiga za oba referendumska pitanja u kojima je oko 800 tisuća potpisa građana. Te knjige su nakon prikupljanja potpisa skupljenje od strane naših županijskih koordinatora i od njih prebrojane. Unatrag proteklih tjedan dana knjige su pristizale u zagreb gdje se još jednom radi sigurnosti prebrojavaju i sprfemaju za predaju Saboru. 

Uz sve to potrebno je pripremiti i zahtjev Saboru za raspisivanje referenduma u kojem kao inicijativa moramo obrazložiti zašto smatramo potrebnim raspisivanje referenduma o predloženim pitanjima. Sav ovaj posao inicijativa će obaviti u otprilike dva tjedna i to sve na volonterskoj bazi. Daljnja procedura je na Saboru i Vladi odnosno ministarstvu opremu. 

S obzirom da gospodin Jandroković i gospodin Kuščević smatraju da je inicijativa trebala posao obaviti u četiri dana, ovim ih putem pozivamo da oni svoj posao obave u roku barem dva tjedna koliko će nama biti potrebno za naš dio posla", kazao je Mlinarić.

Član inicijative Dominik Knezović iznio je podatke prema kojima je Ustavni sud 29. srpnja 2011. godine donio odluku u kojoj se navodi  da Ustavni sud napominje da se mandat, tj. opseg i sdržaj zastupničkih ovlasti te prava i obveza i odgovornosti zastupnika nacionalnih manjina može razlikovati od mandata koji po sili Ustava imaju zastupnici izabrani na temelju općeg i braičkog prava", kazao je Knezović i daodao kako se o volji ustavotvorca ovisi hoće li mandat zastupnika nacionalnih manjina izjednačiti s općim mandatom zastupnika izabrnaih u okviru izbornog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troskot je kazao kako ne znam koji su motivi ustavnopravnih stručnjaka zašto su promijenili mišljenje "obzirom da Venecijanska komisija govorida bi nacionalne manjine u obliku u kojem jesu sada trebao biti tranzitni period gdje bi u dugoročnom peridou nacionalne manjine se trebal integrirati u izborni sustav". 

"Na nju se pozvao Ustavni sud koji su potvrdili ustavnopravni stručnjaci i suci. Zašto su mijenjali svoje mišljenje, to ne znam", kazao je Troskot. Tvrdi kako su prikupljeni potpisi valjani te da su ih volonteri inicijative prebrojali dva puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troskot je kazao kako će inicijativa objaviti troškove prikupljanja potupsa te je istaknuo kako su najveća komponenta troškova bili mjesta izjašnjavanja i štandovi koje su morali plaćati vezano za prikupljanje potpisa. Na pitanje je li elektroničko glasovanje uvedeno zbog dijaspore, Troskot je kazao da inicijativa želi da se mlađoj generaciji na taj način omogući da se izjasne po pitanju izbornog sustava.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo