Prekrasne fotografije /

Očaravajuće djelo studija Dva arhitekta: Pogledajte kakvu su vinariju sagradili u Kutjevu

Image
Foto: www.dva-arhitekta.hr

Nova vinarija u Kutjevu postala je središte proizvodnje Vinarije Galić

14.11.2018.
9:35
www.dva-arhitekta.hr
VOYO logo

Nova vinarija u Kutjevu postala je središte proizvodnje Vinarije Galić. Prostor vinarije proteže se na 3 330 četvornih metara, a mjesta ima za 630 000 litara vina. 

Josip Galić novu vinariju službeno je otvorio devetog dana mjeseca studenog. Do 2007. godine bio je vlasnik trgovačkog lanca Presoflex, u kojemu je prvi put u Hrvatskoj uveo cijene koje završavaju na 99 lipa. Čovjek uistinu voli taj broj, rođen je u rujnu i mnogo stvari mu obilježava ta devetka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačvice za sazrijevanje vina imaju mu zapremninu od 225 litara, a malo veće od 450, iako je uobičajena mjera 500. No, htio je da i u tom segmentu zbroj znamenki bude devet. Dva vina od kojih puno očekuje nazvao je Bijelo 9 i Crno 9. Želja je Galića da oba vina budu mješavina devet bijelih, odnosno crnih sorata. Još na početku rada vinarije iskazana je opsesija devetkom.

Iako se Josip Galić bavio različitim poslovima prije otvaranja vinarije, u vinogradarstvo i vinarstvo nije pao s neba. Preci su mu još u Hercegovini uzgajali vinovu lozu i radili vino, a i u Požegi, kamo su se doselili, kao osnovnoškolac je 70-ih godina prošlog stoljeća pomagao roditeljima u proizvodnji vina za obitelj, prijatelje i ponešto za prodaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samom središtu Kutjeva, stotinjak metara od dvorca, napravljena je vinarija koja je, unatoč veličini zgrade, prekrasno uklopljena u gradić, a opremljena je svime što vinar može poželjeti: posudama od inoksa i bačvama od drveta za fermentaciju i dozrijevanje, betonskim "jajima" za maceraciju, računalnom nadzorom, laboratorijem i svim ostalim potrebnim da se prvoklasno grožđe preradi u prvoklasno vino.

Image

Pogledajte remek-djelo Dva Arhitekta: Moderna vinarija u Kutjevu

Image

Pogledajte remek-djelo Dva Arhitekta: Moderna vinarija u Kutjevu

No, sama zgrada u obliku kvadra ustvari je rezervna varijanta za vinariju. Prvi je plan bio senzacionalan. U brdu u Radovancima, u općini Velika, gdje Galić ima vinograde trebao je ukopati podrum sa svim sadržajima koje danas ima i u Kutjevu, a objekt se u stvari ne bi ni vidio dok se ne bi došlo pred ulaz.

Projekt studija Dva arhitekta dobio je nagradu američkog časopisa The Plan kao najbolji među onima namijenjenima proizvodnji, ali nije izveden. Galić kaže da je dobio građevinsku dozvolu, ali mu lokalne vlasti nisu omogućile gradnju pristupne ceste. Odlučio je vinariju sagraditi u Kutjevu, na mjestu gdje je nekad bila škola, a potom tvornica tekstila. I taj je projekt prepustio projektantima Tomislavu Ćurkoviću i Zoranu Zidariću

Nakon gradnje vidio je da nije pogriješio. Proizvodnju vina uklopio je u ugostiteljstvo i turizam, prenosi Express.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo