OBRAT U SLUČAJU NAVODNOG MOSSADOVOG ŠPIJUNA: / Vrhovni sud odbio ga izručiti Tunisu, tamo bi ga kaznili vješanjem

Image
Foto: Ilustracija: Pixsell

Državljanin BiH A.Č. uhićen je 13. ožujka u Zagrebu

28.5.2018.
16:26
Ilustracija: Pixsell
VOYO logo

Vrhovni sud RH prihvatio je žalbu 46-godišnjeg Alena Čamdžića kojeg Tunis tereti za ubojstvo jednog od čelnika Hamasa, Mohammeda Zawahirija te pobio odluku Županijskog suda u Velikoj Gorici koji je presudio da ga se izruči Tunisu.

Image
SUD U VELIKOJ GORICI ODLUČIO: /

Navodni Mossadov špijun, uhićen u Zagrebu, može biti izručen Tunisu

Image
SUD U VELIKOJ GORICI ODLUČIO: /

Navodni Mossadov špijun, uhićen u Zagrebu, može biti izručen Tunisu

Sud je naredio da se državljanina BiH odmah pusti iz Remetinca gdje se nalazi od ožuka ove godine. Kako smo pisali prošle godine, konačnu će odluku donijeti ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Tunisu mu prijeti smrtna kazna

„Iako nije dvojbeno da se izručenik tereti za jedno od najpogibeljnijh kaznenih djela, kada postoji rizik od toga da bi izručeniku u zemlji moliteljici mogla biti izrečena smrtna kazna, izručenje se ne može dopustiti“, stoji u odluci Vrhvnog suda.

Niži sud ranije je tvrdio da se tuniškim Temeljnim zakonom smrtna kazna zamjenjuje kaznom zatvora u trajanju od 20 godina te da je na izravni upit hrvatskog Ministarstva pravosuđa o izricanju i izvršenju smrtne kazne dostavljeno očitovanje da u Tunisu smrtna kazna nije primijenjena od 1992.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Tunisu bi ga objesili

Čamdžić je uhićen u zagrebačkoj zračnoj luci gdje je doletio iz Sarajeva, a bio je na proputovanju za Beč. On je odmah izjavio kako se protivi izručenju, a njegovi odvjetnici kasnije su kao argument protiv izručenja naveli činjenicu da mu prijeti kazna vješanjem, čime se kažnjavaju svi osumnjičeni za terorizam.

Mediji su ranije prenijeli izjavu tuniškog dužnosnika koji je objavio da su identificirali dvojicu osumnjičenika za Zouarijevo ubojstvo te da je jedan od njih uhićen u ožujku u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zouari, koji je bio pripadnik vojnog krila Hamasa, ubijen je u prosincu 2016. blizu svojeg doma u tuniskom gradu Sfaxu. Tunižansko pravosuđe ustvrdilo je da je jedan od optuženih izraelskih špijuna za ubojstvo Hamasovog inženjera uhićen u Hrvatskoj.

Njegov odvjetnik Krešimir Škarica najavio je kako će od Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu tražiti privremenu mjeru zabrane izručenja, a sve kako njegov klijent ne bi bio izvrgnut mučenju ili pogubljenju u Tunisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo