PROGNOZA ACCUWEATHERA / Objavljena detaljna vremenska prognoza za ljeto. Evo i što čeka Hrvatsku

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/AccuWeather

Meteorolozi AccuWeathera kažu da je istočna Europa područje kontinenta za koje je manje vjerojatno da će doživjeti česte toplinske valove u nadolazećoj sezoni. U cjelini, temperature će se vjerojatno kretati blizu prosjeka tijekom ljetnih mjeseci diljem Mađarske, Rumunjske i Srbije

31.5.2023.
21:47
Ivo Cagalj/PIXSELL/AccuWeather
VOYO logo

Prognostičari platforme AccuWeather objavili su veliku dugoročnu prognozu o tome kakvo nas vrijeme čeka ovog ljeta. Ovogodišnje ljeto službeno počinje u srijedu, 21. lipnja, oko tri tjedna nakon početka meteorološkog ljeta 1. lipnja.

Tyler Roys i Alan Reppert, viši meteorolozi u AccuWeatheru koji proučavaju vremenske prilike diljem kontinenta više od tri desetljeća, pomno su proučili prijašnje godine i vremenske obrasce širom svijeta kako bi ustanovili glavne karakteristike nadolazeće sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrde da će ljetno vrijeme ubrzo početi u srednjoj i sjevernoj Europi, dok bi jugoistočna područja mogla doživjeti sporiji prijelaz na ljetnu sezonu. Ovo ljeto moglo bi ne biti toliko sparna, ali bi i dalje mogla biti opasna zbog šumskih požara, velike suše i lošeg vremena.

Image
POVOLJNIJE I TOPLIJE /

Stiže nam toplije vrijeme, ali mogući kraći pljuskovi. Najsunčanije u Slavoniji, Baranji i Srijemu

Image
POVOLJNIJE I TOPLIJE /

Stiže nam toplije vrijeme, ali mogući kraći pljuskovi. Najsunčanije u Slavoniji, Baranji i Srijemu

"Padaline bi trebale dosegnuti povijesni prosjek za veći dio ove regije, što će biti dobra vijest za usjeve diljem Balkana", kaže Roys.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će temperature biti blizu ili malo iznad povijesnog prosjeka u cijeloj regiji tijekom lipnja, srpnja i kolovoza.

Goruće je pitanje hoće li ljeto 2023. ostati zapamćeno kao još jedna sezona ekstrema. Općenito, očekuje se da će ekstremne vrućine biti rjeđe diljem kontinenta u usporedbi s posljednjim godinama, prema AccuWeatherovom meteorologu Roysu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velika većina zgrada u Europi napravljena je da zadrži toplinu, pa ako se ta mjesta ne mogu ohladiti jer se temperature u atmosferi ne snižavaju toliko preko noći, izložit ćete se većem riziku od zdravstvenih problema povezanih s toplinom kako ljeto napreduje", objavio je Roys.

Meteorolozi AccuWeathera kažu da je istočna Europa područje kontinenta za koje je manje vjerojatno da će doživjeti česte toplinske valove u nadolazećoj sezoni. U cjelini, temperature će se vjerojatno kretati blizu prosjeka tijekom ljetnih mjeseci diljem Mađarske, Rumunjske i Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će ljeto biti suše i toplije – u usporedbi s prosjekom – u sjevernoj polovici kontinenta, uključujući Irsku, Ujedinjeno Kraljevstvo i Skandinaviju.

Prema karti AccuWeathera, visoki rizik od oluja i grmljavinskih nevremena vrijedi za središnju, sjeverozapadnu i istočnu Hrvatsku, dok umjeren rizik vrijedi za Gorski Kotar, Liku i Dalmatinsku zagoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meteolozi upozoravaju i kako bi sve moglo rezultati i poplavama. Značajne poplave predviđaju za cijelu Hrvatsku osim istoka i sjeveroistoka zemlje, kao i za gotovo cijelu Bosnu i Hercegovinu, jug Srbije, zapadno Kosovo, Crnu Goru Albaniju te sami zapad Makedonije.

Među područjima za koja meteorolozi AccuWeathera predviđaju sušno ljeto je i Istra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavna tema ljeta za ovaj dio kontinenta je da će svaka kiša donijeti samo kratkotrajno olakšanje, a suša koja se pogoršala prošlog ljeta neće nestati ni u jednoj od ovih lokacija", rekao je Roys.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo