priča ide dalje / Objavljen novi mail MORH-u: Amerikanci spominju i dokument za koji državni vrh tvrdi da ne postoji

Image

Taj je mail stigao 18. siječnja, a sadrži i tzv. non-paper o kupnji borbenih aviona

15.1.2019.
13:57
VOYO logo

Pomoćniku ministarstva obrane Petru Mihatova stigao je još jedan mail 18. siječnja u kojem Amerikanci upozoravaju na posao s Izraelom.

Index.hr je objavio novi mali koji je stigao na adresu pomoćnika ministra obrane Petra Mihatova u kojeg Amerikanci upozoravaju da Izrael nema odobrenje za prodaju aviona F-16 Barak Hrvatskoj i da je moguće da je nikad neće ni dobiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj je mail stigao 18. siječnja, a sadrži i tzv. non-paper o kupnji borbenih aviona, dokument za koji su premijer Andrej Plenković, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ministar obrane Damir Krstičević tvrdili da ne postoji.

Podsjetimo, Index je jučer objavio mail poslan Mihatovu iz američkog veleposlanstva 6. prosinca i u kojem Amerikanci upozoravaju na potencijalne probleme u poslu s Izraelom koji je sada spektakularno propao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro jutro Petre, u neprekidnim naporima da vam pružimo sve informacije koje možemo, a koje vam mogu pomoći s nabavom borbenih aviona, šaljem vam dva dokumenta. Prvi je non-paper koji opisuje vremenski tijek, okolnosti i, što je najvažnije, pitanja koja treba postaviti prilikom donošenja odluke o novim, odnosno rabljenim avionima F-16.

Ove informacije kompilirane su u suradnji sa SAF-IA (Odjel za međunarodne poslove Američkog ratnog zrakoplovstva, op.a.) i Lockheed Martinom (proizvođačem F-16 aviona, op.a.). Drugi dokument je simplificirani vremenski tijek koji koristi podatke iz non-papera i predstavlja ih u pojednostavljenoj, grafičkoj formi. Kao što ćete vidjeti, još uvijek postoji nekoliko tehničkih pitanja na koja je potrebno odgovoriti kako bi se zadovoljili uvjeti TPT-a (Third Party Transfer, dozvola za prijenos tehnologije trećoj strani, op.a.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadam se da će vam ove informacije biti korisne dok donosite ovu važnu odluku. Kao i uvijek, stojimo vam na raspolaganju kako bismo vam pomogli i odgovorili na pitanja po potrebi”, stoji u mailu iz američkog veleposlanstva koji je sada objavio Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo