ministar državne imovine / 'Objavit ćemo popis povlaštenika koji su kupovali stanove za 5.000 eura, a ne plaćaju simbolične rate'

Jesu li HDZ-ovi načelnici i gradonačenici u prednosti kada je riječ o darovanju državnih nekretnina?

7.11.2018.
19:25
VOYO logo

Otkako je ljetos na snagu stupio novi Zakon, koji ministru Goranu Mariću daje znatno veće ovlasti, čak 17 od ukupno 24 ugovora sklopljeno je s lokalnim HDZ-ovim čelnicima.

Domobranska vojarna u Sisku iz doba Austrougarske, iako oronula, nije zaboravljena. Za nekoliko godina ondjebi se trebao otvoriti znanstveno kulturni centar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Želimo također u ovoj zgradi smjestiti naše učenike tehničkih škola i za potrebe njihovih projekata program solarne energije, solarnih automobila gdje evo, svake godine održavamo utrku solarnih automobila'', tvrdi Ivo Žinić (HDZ), župan Sisačko- moslavački.

Zgrada u državnom vlasništvu, koja se prostire na oko 8 tisuća metara četvornih sutra će i službeno postati vlasništvo Sisačko-moslavačke županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko će bolje raspolagati državnom imovinom od ljudi koji tu žive? Centralizirano upravljanje državnom imovinom nije bilo dobro'', dodaje Žinić. 

Zato se država počela rješavati svojih nekretnina. No, slučajno ili ne, većinu njih darovala je upravo općinama ili gradovima gdje je HDZ na vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa su tako od 14 lipnja otkako je novi Zakon o upravljanju državnom imovinom stupio na snagu - darovane ukupno 24 nekretnine. Od toga njih 17 dobili su HDZ-ovi čelnici, jednu HDZ-ov partner, jednu je primjerice dobio Grad Osijek na čijem je čelu nezavisni Ivica Vrkić, a tek tri nekretnine dodijeljene su mjestima čiji su čelnici iz oporbe. 

HDZ-ov predsjednik Udruge gradova, ujedno i gradonačelnik Zaprešića tvrdi da s ovim slučajem stranačka pripadnost nema veze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Lokalne samouprave koje imaju dobre pripremljene projekte, koji imaju viziju razvoja, koji su uporniji u onome što traže su i ti koji svojim rješenjima dođu prije do samoga zemljišta, ne bih ovdje rekao da je riječ o politikanstvu'', kaže Željko Turk iz redova HDZ-a. 

Upravo je i Zaprešiću odlukom ministra nedavno darovano zemljište u vrijednosti od nešto više od 725 tisuća kuna. Radovi su već počeli, a tri kilometra od središta Zaprešića, do kraja godine trebalo bi biti otvoreno sanitarno reciklažno dvorište. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gost RTL-a Danas bio je ministar državne imovine Goran Marić. 

Prije nego krenemo s temama koje se tiču vašeg resora, imate li komentar na povratak Ivice Todorića u Hrvatsku? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogu samo reći da će to utjecati na dnevnu atmosferu u Hrvatskoj. 

Todorić je na svom blogu spominjao gotovo cijelu vladu, rekao je da mu je Vlada otela Agrokor, mislite li da će uspjeti dokazati neke od tih svojih objava i optužbi? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje institucije i instance koje će to utvrditi, ne mogu to komentirati. 

Vratimo se onda vašem resoru. Kad se radi o državnoj imovini, pogodujete li doista HDZ-ovcima kako se to čini? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli život skupljam glasove za i protiv, posao kojim se bavim izložen je raznim vrstama recepcija, razumijevanja i prihvaćanja, pa i potpuno krivim razumijevanjima i krivotvorinama situacija. Ova konstrukcija je jedna tek neinventivna etiketa, šala, najradije bih se nasmijao na to. Ako znamo da je naše ministarstvo najviše odluka donijelo za Istarsku županiju - njih 25, za Splitsko - dalmatinsku 13, a jednako i za Primorsko - goransku. U istarskoj županiji ni jedan gradonačelnik nije HDZ-ovac, u Primorsko - goranskoj tek neki. Svi koji udovolje kriterijima i imaju predmet i stručno pripreme zahtjev, jednako se tretiraju. 

Na nedavnoj sjednici Vlade na Hvaru ste donijeli 29 odluka? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je, i od tih 29, tek njih sedam ili osam ih je bilo u korist područja na kojima je HDZ na vlasti. Pitajte sve gradonačelnike i župane. Uostalom, svaki gradonačelnik i načelnik u RH u roku od tri dana kad zatraži sastanak u ministarstvu, bude primljen najniže na razini pomoćnika ministra. Ako je predmet dobro pripremljen sa svom potrebnom dokumentacijom, mi to vrlo brzo rješavamo. 

Da bi se dobro pripremili, svi zainteresirani moraju znati kakvi su natječaji odnosno za što se moraju spremati? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo za usporedbu, u 2015. godini ministarstvo nije objavilo ni jedan natječaj. U 2017. bilo ih je sedam. a u 2018. njih 17. Prihodi od imovine su povećani za 300 posto u odnosu na prethodne godine. 

Očekujete li još veći skok u sljedećoj? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekujemo nastavak trenda koji smo uspostavili u 2018. godini. Samo od prodaje četiri hotelska društva najavljivao sam da će biti više od pola milijarde, a uprihodovali smo 574 milijuna kuna. 

Prihodi se slijevaju, prošli put kad ste bilo kod nas gost, doznalo se da bivši guverner Rohatinski nije plaćao stanarinu za tzv. društveni stan. Je li se taj problem riješio? Što je s Mišom Brozom koji je besplatno koristio vilu u državnom vlasništvu? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodin Rohatinski je nakon nekoliko opomena platio svoje dugove. Međutim, oni koji su imali toliko povlašten status da za minimalan iznos otkupe stan, svi su pozvani na plaćanje. Danas je otišao DORH-u zahtjev za pozivanje njih 100, a sutra ili preksutra ćemo objaviti popis svih povlaštenih dužnika koji su kupili stan po niskim cijenama i 30 godina ne plaćaju simboličnih 100 kuna mjesečne rate. Među njima ima i bivših dužnosnika i veleposlanika, to je strašno. 

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo