NIJE DOBRO /

Objavili zlosutne podatke: Zemlja u srpnju imala dva najtoplija dana ikad

Image
Foto: Shutterstock

Prosječna temperatura bila je 16,91 stupanj. Niz rekordnih mjeseci prekinut je, ali samo nakratko

8.8.2024.
7:57
Shutterstock
VOYO logo

Srpanj 2024. bio je drugi najtopliji srpanj i drugi najtopliji ikad zabilježen mjesec, objavila je služba Europske unije za klimatske promjene Copernicus.

U srpnju 2024. globalna prosječna temperatura iznosila je 16.91 Celzijev stupanj, 0,04 stupnja niže od prosječne temperature u srpnju 2023., trenutačno najtoplijem zabilježenom mjesecu. Do lipnja, prosječne mjesečne temperature obarale su rekorde svakog mjeseca od svibnja 2023.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niz rekordnih mjeseci prekinut je, ali samo za mrvicu", rekla je zamjenica ravnateljice Copernicusove službe za klimatske promjene Samantha Burgess.

Image
PLUTAJUĆA PLASTIKA /

Pacifikom plovi otok smeća velik kao dvije Francuske: Razgovarali smo s čovjekom koji ga je otkrio

Image
PLUTAJUĆA PLASTIKA /

Pacifikom plovi otok smeća velik kao dvije Francuske: Razgovarali smo s čovjekom koji ga je otkrio

Iako se već desetljećima ulažu znatni napori da se količina novoproizvedene plastike smanji, a količina plastike dobivena raznim procesima recikliranja značajno poveća, to još uvijek ne ide glatko

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukupni kontekst se nije promijenio, naša se klima nastavlja zagrijavati. Razorni učinci klimatskih promjena započeli su puno prije 2023. i nastavit će se sve dok globalne emisije stakleničkih plinova ne dosegnu neto nulu."

Za razdoblje od kolovoza 2023. do srpnja 2024. globalna prosječna temperatura bila je 1,64 Celzijeva stupnja iznad predindustrijskog prosjeka, pokazuju podaci Copernicusa. Dva najtoplija dana ikad u srpnju
Zemlja je doživjela svoja dva najtoplija dana ikad u srpnju - s dnevnom globalnom prosječnom temperaturom koja je 22. i 23. srpnja dosegnula je 17,16 i 17,15 stupnjeva.

Prosječna europska temperatura u srpnju nadmašila je prosječnu vrijednost za mjesec od 1991. do 2020. godine za 1,49 Celzijevih stupnjeva, što ga čini drugim najtoplijim srpnjem otkako postoje mjerenja u Europi.

Prema izvješću, temperature su uglavnom bile iznad prosjeka nad južnom i istočnom Europom, ali blizu ili ispod prosjeka nad sjeverozapadnom Europom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klimatski servis Europske unije Copernicus redovito objavljuje podatke o temperaturi Zemljine površine, ledenom pokrivaču mora i oborinama. Nalazi se temelje na računalno generiranim analizama koje uključuju milijarde mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških postaja diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo