traže od rektora da se objasni /

'O tempora, o Boras': Sveučilište u Zagrebu traži 20.000 kn odštete od vlastitog studenta

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

'Mislili smo da ne može gore, da ne mogu pasti niže, ali Sveučilište u Zagrebu nas je opet iznenadilo! Studentu Hrvatskih studija i potpredsjedniku Studentskog zbora HS uručena tužba'

11.12.2017.
21:49
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

1. studenog 2017. godine prostorije Studentskog zbora i sedam studentskih udruga na Hrvatskim studijima bile su meta provalnika.

Događaj se poklopio s najavom uprave Hrvatskih studija da udruge moraju do 2. studenog, dan nakon provale, napustiti te prostorije jer će na njihovu mjestu početi izgradnja zgrade za Državni hidrometeorološki zavod, što su one odbile dok im ne osiguraju nove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je Potpredsjednik Studentskog zbora Luka Kovač kazao da ne može sa sigurnošću reći o čemu se radi, ali da postoji mogućnost da se iza toga skriva pritisak Uprave studija na studentske udruge. Upravo zbog te izjave Kovač je zaradio tužbu od Sveučilišta u Zagrebu. Sveučilište, zastupano po rektoru Borasu, smatra kako mu je ugled narušen Lukinom izjavom i zbog toga traži 20.000 kuna odštete od vlastitog studenta, priopćili su to studenti Hrvatskih studija na svojoj službenoj stranici Studenti govore. 

Objavu prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

[!! SVEUČILIŠTE TUŽBOM NA SVOG STUDENTA !!]
"Mislili smo da ne može gore, da ne mogu pasti niže, ali Sveučilište u Zagrebu nas je opet iznenadilo! Studentu Hrvatskih studija i potpredsjedniku Studentskog zbora HS danas je URUČENA TUŽBA Sveučilišta u Zagrebu. Nas bi veselilo kada bi tim iznosom zaista bilo moguće povratiti ugled Sveučilišta u Zagrebu, ali: 

Sveučilište koje ne poštuje slobodu govora, koje koristi svoju moć i javna sredstva za progon studenata, ugleda nema. 

Sveučilište koje se poziva na autonomiju kada institucije države pokušavaju provesti nadzor, a koristi institucije iste te države u borbi protiv države i vlastitih studenata, ugleda nema.

Sveučilište koje je od prijetnji stegovnim postupcima studentima i zaposlenicima prešlo na tužbe protiv vlastitih studenata, ni u ovom ranijem obliku nije bilo Sveučilište, a ovim činom je postalo autoritarna i maligna izraslina na hrvatskom društvu. 

Tražimo od rektora Borasa da nam objasni svoje postupke, odnosno da nam kaže zašto Sveučilište ovakvim postupanjima samo sebi srozava ugled te zašto troši javna sredstva na zastrašivanje i razračunavanje sa studentima. Ukoliko je tužba podnesena na zahtjev uprave Hrvatskih studija, tražimo da se istu hitno smijeni. Tražimo i od Senata Sveučilišta u Zagrebu da se očituje o ovakvoj praksi Sveučilišta, a od Ministarstva znanosti i obrazovanja da jasno kaže što misli poduzeti da se razriješi kriza na Hrvatskim studijima jer je sada već krajnje vrijeme da se nezakonitostima i progonima stane na kraj!
".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo