odlazak Nojka Marinovića /

O dubrovačkom heroju. Zauvijek će ostati zapamćene generalove riječi: Pamćenje je alat, a mržnja golemi teret.

Za svoja djela u Domovniskom ratu primio je brojna odličja, na Haškom sudu svjedočio je u procesu protiv Slobodana Miloševića.

4.1.2021.
19:30
VOYO logo

Napustio nas je legendarni zapovjednik obrane grada Dubrovnika Nojko Marinović. 
Bio je zamjenik generala Hrvatske vojske Janka Bobetka, a i suborci i građani sjećaju ga se po velikoj hrabrosti i po poštovanju koje je iskazivao svakom vojniku.

Dubrovčane je jutros rastužila vijest. Grad koji je volio i branio napustio je ratni zapovjednik obrane Dubrovnika Nojko Marinović.

"Otišao je još jedan hrvatski vitez, hrvatski general, general kojemu je vojnik bio sve", rekao je Ivo Šimunović, pukovnik Hrvatske vojske u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je on bi veliki čovik i da mu ne možeš ništa drugo reć nego samo naklon i ništa drugo", kazao je Franko Bačić, Dubrovnik.

U rujnu 1991. dolazi u Hrvatsku s planom napada JNA u kojoj bio zapovjednik vojarne u Trebinju. Već prvog dana stavio se na raspolaganje obrani Dubrovnika

"Spremali su mu ono najgore. Uspio je sa svojom obtelji prebjeći u Dubrovniku. Ja kažem sa par paketića u rukama je uspio spasiti živu glavu", rekao je Vicko  Mihaljević, ratni načelnik Saniteta zapovjedništva obrane grada Dubrovnika.
"Organizirala se obrana na drugi način i eto zahvljujući njemu, njegovom znanju uspjeli smo sačuvati Dubrovnik", rekao je Ivo Šimunović, pukovnik Hrvatske vojske.

Za svoja djela u Domovniskom ratu primio je brojna odličja, na Haškom sudu svjedočio je u procesu protiv Slobodana Miloševića. Ostaje upisan kao legenda i heroj južnog bojišta.
"Stavio je leđa kad je bilo najpotrebnije, uspio je spasio je grad spasio je nas. I svaka čast, treba mu, treba mu dati spomenik", ispričao je Matko Tomić, Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče osjećaja ljudi nas tu koji smo to vrijeme proživjeli sigurno je da će njegovo ime ostati kao ime dubrovačkog heroja", rekao je Igor Hajdarhodžić, Dubrovnik.

Zauvijek će ostati zapamćene generalove riječi: Pamćenje je alat, a mržnja golemi teret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo