splićani su najopušteniji /

Hrvatske maturante brine budućnost, zaposlenje, ljubavni problemi...

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Institut za društvena istraživanja u Zagrebu istražio je razinu stresa kod hrvatskih maturanata u četiri najveća hrvatska grada

5.4.2017.
8:18
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Maturanti četiri najveća hrvatska grada, Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka najviše su zabrinuti zbog svoje budućnosti, piše Slobodna Dalmacija. 

Istraživački projekt Hrvatske zaklade za znanost pod nazivom 'Modernizacijski stres, mladi i migracije' proveden od strane Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu proveo je analizu na 1830 maturanata iz ukupno 26 srednjih škola baziranih u četiri spomenuta grada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maturanti nisu sigurni što će raditi nakon škole, jesu li se opredijelili za najbolje zanimanje, hoće li se uspjeti upisati na fakultet ili naći zaposlenje.

Druga tema koja im najviše izaziva stres je škola. Djevojke u tom slučaju brinu više, svoje probleme vezane uz školovanje, budućnost, roditelje, vršnjake i slobodno vrijeme percipiraju stresnije nego mladići, a oboje se jednako stresiraju u vezi partnerstva, tj. ljubavnih veza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče kroničnog stresa, djevojke su više izložene njemu, no bolje su adaptirane od mladića na njega te se bolje pripremaju na stres koji ih očekuje tijekom dana. 

Istraživanje se uz uobičajene protokole provodilo na temelju analize biomarkera iz sline u suradnji za Zavodom za medicinsko-laboratorijsku dijagnostiku KBC Split. Uzorci sline poslužili su za analizu kortizola, središnjeg hormona fiziološke reakcije na stres. Anketirani maturanti su kod kuće prikupljali uzorke sline u tri vremenske točke tijekom jednog radnog dana: kad se probude, pola sata nakon buđenja, i na večer, na kraju dana.

"Mladi zauzimaju posebno mjesto u istraživanju stresa jer prolaze kroz univerzalno turbulentan proces sazrijevanja i socijalizacije. Ulazak mladih u svijet odraslih u Hrvatskoj je dodatno zahtjevan proces jer se odvija u kontekstu koji je također nesiguran i nestabilan, pa naši sociolozi govore o dvostrukoj tranziciji", rekla je voditeljica istraživanja i znanstvena savjetnica Irena Martinović Klarić.

Splitski, zagrebački, riječki i osječki maturanti, gledano po gradovima, ne razlikuju se u percepciji stresa, osim što im je drugačija koncentracija tzv. salivarnog kortizola prije lijeganja. Iako je svima na kraju dana očekivano niska, najniža je ipak kod maturanata u Splitu, a najviša u Zagrebu. Navečer su splitski maturanti najbezbrižniji, piše Slobodna Dalmacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo