Udžbenici za sve? Ili ipak ne? / O besplatnim udžbenicima i dalje se ništa ne zna: Niti koliko će koštati, niti tko će to platiti i ima li to smisla

Čemu besplatni udžbenici za iduću godinu ako će već godinu poslije, zbog kurikularne reforme trebati novi

29.11.2018.
22:25
VOYO logo

Darovima Djeda Mraza nikad kraja, pa je premijer Andrej Plenković danas najavio kako će Vlada sutra donijet odluku o povećanju minimalne plaće koja sada iznosi 3267 kuna bruto. Za koliko će porasti minimalna plaća djedica nije htio kazati ali čujemo da neće biti samo simbolično povećanje.  

U međuvremnu, Vladajuća koalicija, tj. Djed Mraz i vilenjaci još uvijek nemaju pojma kako će ispuniti  obećanje koje su jučer dali djeci Hrvatske. Vilenjak Miki jučer ih je nagovorio da svima podjele besplatne udžbenike ali u kući Djeda Mraza nit znaju koliko će to koštati nit kako će to platiti, nit koliko to uopće ima smisla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, čemu besplatni udžbenici za iduću godinu ako će već godinu poslije, zbog kurikularne reforme trebati novi. Djed Mraz o tome je doznajemo već razgovarao s vilom Blaženkom i po njegovoj izjavi čini se da je i njemu jasno da to nije baš najpametnija ideja. 

Udžbenici za sve? Ili ipak ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković kaže za sutra nema amandmana koji bi se odnosili na dio proračuna za udžbenike.

"Lijepo je imati nešto dostupno i besplatno svima. Da li je to u cijelosti pravedno i dobro, ja moram priznati da nisam siguran. Moramo malo voditi računa u tome da nisu svi u istoj situaciju u ekonomskom smislu. Moramo to svi skupa odvagati", kaže premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok će premijer odvagati, Milan Bandić od kojeg je sve počelo, ide korak dalje.

"Nisam sretan kad dođem u bilo koji kutak Hrvatske i da mi govore kad ćeš doći da imamo besplatne udžbenike. Iduće godine ćemo to predložiti u Saboru i za srednjoškolce u Hrvatskoj", ističe Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve to treba novac poreznih obveznika. Vlada je za iduću godinu predvidjela prihode od 136 cijelih jednu milijardu kuna i rashode veće od 140 milijardi. Od tog kolača najviše ide ministarstvu rada i to na izdvajanja za mirovine. Dobitnica je i ministrica Blaženka Divjak s pola milijarde kuna. Od toga čak 130 milijuna ide za kurikularnu reformu u sve škole. Gubitnik je ministarstvo turizma. Dobit će gotovo 17 posto manje, odnosno 192 milijuna kuna.

Miro Petric, direktor nakladničke kuće kaže ako bi se dogodine kupili samo udžbenici sve bi koštalo oko 200 milijuna kuna. Radni materijali još su dodatnih 100.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je pretpostavka da će se donijeti novi kurikulski dokumenti i novi zakon o udžbenicima i ako će se krenuti u izradu novih zakona o udzbenicima, a ako neće biti toga, onda se može razmišljati o tome da se roditeljima pomogne da se kupe udžbenici ovi koji postoje", kaže Miro Petric, direktor nakladničke kuće Alfa.

Ne tako davno u Hrvatskoj udžbenike, prijevoz i smještaj za učenike osigurala je država. Ministar je bio Dragan Primorac, a udžbenike su imali svi u osnovnoj školi i prvom srednje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavni razlog mog odlaska je bio kad je u jednom trenutku politika rekla to nije potrebno Hravtskoj. I mi se sada nakon 10 godina vraćamo tamo gdje smo bili prije 10 godina", ističe Primorac.

Sve to za 390 milijuna kuna, no trajalo je samo dvije godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako mi kao država ne možemo osigurati obrazovanje prema svima s jednakim uvjetima radimo diskriminaciju da talentirani ne mogu uspjeti", dodaje Primorac.

Ministrica obrazovanja kaže - novi Zakon o udžbenicima neće dopustiti da njihove cijene divljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odluka je da će Vlada osigurati sredstva, a na Ministarstvu je da razradi dalje ovaj model koji je već u enkim naznakama i iza kojeg stojmo", poručuje Blaženka Divjak.

Iako se činilo da u proračunu nema mjesta više ni za što, ministar Marić pronašao je 150 milijuna kuna za plaće javnih službenika. Sad za udžbenike treba još oko 250 milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkud? Vladajući poručuju - može se uštedjeti i zamjenom nepovoljnijih kredita za povoljnije. Kako god, izglasavanje proračuna očekuje se u ponedjeljak.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo