'treba biti umjeren' / Nutricionisti smiruju situaciju: 'Nema potrebe za strahom, mesne prerađevine se i dalje mogu konzumirati'

Konzumacija crvenog mesa za ljude je kancerogena, a konzumacija šunke, kobasice, slanina, hrenovke, paštete može dovesti do raka debelog crijeva! Ovako alarmantno izvješće objavili su znanstvenici iz deset zemalja koji djeluju u okviru Svjetske zdravstvene organizacije. Istražili smo ima li mjesta panici

26.10.2015.
22:55
VOYO logo

Većini na slike roštilja i suhomesnatih proizvoda cure sline, no Svjetska zdravstvena organizacija pobrinula se da se svi zamislimo. Tvrde - crveno meso vjerojatno je kancerogeno, a njegove prerađevine poput suhomestanih proizvoda - jesu.

Kobasice, slanina i šunka spadaju u grupu kancerogenih proizvoda poput azbesta, duhana i ispušnih plinova. Pedeset grama slanine dnevno, što su otprilike dvije kriške, povećavaju rizik oboljenja od raka za 18 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
popularni u svakodnevnoj prehrani /

WHO potvrdio: mesne prerađevine (slanina, šunke i kobasice) uzrokuju rak!

Image
popularni u svakodnevnoj prehrani /

WHO potvrdio: mesne prerađevine (slanina, šunke i kobasice) uzrokuju rak!

Pod crveno meso spada govedina, teletina, svinjetina, janjetina, ovčetina i konjetina.

Nutricionisti i predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj ipak smiruju situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba naglasiti da je raznolikost, uravnoteženost i umjerenost osnovno pravilo po kojem bi se trebali ravnati kada kreiramo svoju prehranu. Ako uzmemo to pravilo u obzir, onda bi crveno meso terbalo ostati sastavni dio uravnotežene prehrane", kaže nutricionistica Karmen Matković Melki.

"Nema se potrebe bojati, i dalje se može konzumirati. Naravno, treba paziti da je ta namirnica zdravstveno ispravna", kaže voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, Antoinette Kaić Rak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kobasice, slanina i špek na stol ne idu bez kruha, a i o njemu se razvijaju razne teorije. Kruh s glutenom ili bez glutena? Ovaj drugi sve je popularniji.

Gluten trebaju izbjegavati oboljeli od celijakije, a takvih je u Hrvatskoj najviše tri posto, dok je alergičnih na gluten do 10 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za ostalih 90 posto stanovništva nema problema u konzumaciji glutena. Radi se o pritisku uvoznih lobija koji pokušavaju nametnuti jedan lifestyle koji nije primjeren hrvatskom podneblju jer većina stanovnika u Hrvatskoj nema problema s glutenom", kaže Mijo Prgomet, predsjednik hrvatske Udruge proizvođača pekarskih i slastičarskih proizvoda.

Gotovo svi proizvodi na policama s oznakom da su bez glutena dolaze iz uvoza, a cijena je i do deset puta skuplja, što naravno ne ide u prilog onima koji s glutenom imaju problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I doista, što nam nakon svega ostaje za ručak; salata, voće i povrće, ali i ono je špricano, a ako je ekološko, ni tome se više ne može vjerovati.

Što nam to nude na tržištu hrane i kako jesti tj. pripremati ono što nam nude, pitali smo gošću RTL Direkta, profesoricu Nadu Vahčić s Prehrambeno biotehnolopškog fakulteta u Zagrebu koja vodi i Laboratorij za kontrolu kvalitete u prehrambenoj industiriji.

A što je rekla, pogledajte u video prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo