NOVO ISTRAŽIVANJE: / Kolindi su se isplatile kritike Vlade, no i dalje stoji daleko lošije u usporedbi sa svojim prethodnikom

Image

Nakon što je jučer objavljeno istraživanje Crobarometar za studeni, kojeg je provela agencija IPSOS za Dnevnik Nove TV između 1. i 20.

25.11.2017.
19:31
VOYO logo

Image
CROBAROMETAR: /

HDZ i SDP imaju najmanju potporu u godinu dana, Živi zid podržava čak 11,7% birača, najviše ikad

Image
CROBAROMETAR: /

HDZ i SDP imaju najmanju potporu u godinu dana, Živi zid podržava čak 11,7% birača, najviše ikad

Sudeći po rezultatima, isplatile su se kritike Kolinde Grabar-Kitarović Vladi Andreja Plenkovića: birači podupiru njezin rad. Popravljeni dojam dobili su i drugi vodeći političari, među kojima i dalje najgore stoji šef SDP-a Davor Bernardić.

Image

51% birača podupire rad predsjednice

51 posto birača izjasnilo se da podupire rad predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Njih 41 % reklo je da ne podupire predsjedničin rad, a 8 % birača ne zna. Taj rezultat pokazuje da je Grabar-Kitarović vratila izgubljene birače od prije mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevnik Nove TV javlja kako kritikama Vladi predsjednica nije izgubila niti jednog birača HDZ-a, a vratila je povjerenje birača Živog zida i Mosta te neodlučnih i birača ostalih stranaka.

Image

No, predsjednica i dalje uživa daleko manju popularnost nego bivši predsjednik Ivo Josipović. Naime, za usporedbu, njezin je prethodnik u istom razdoblju uživao potporu 71 posto birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Nakon ovog popravljanja dojma, 64 posto birača o predsjednici misli pozitivno, a prije samo mjesec dana tako je mislilo njih 50 posto.

Dojam je popravio i premijer Andrej Plenković, o kojem sada 43 % birača misli pozitivno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanji rast pozitivnog mišljenja o Bernardiću

Kada je riječ o čelnicima oporbenih stranaka, najviše građana misli pozitivno o Ivanu Viliboru Sinčiću (53%), dok o Boži Petrovu pozitivno mišljenje ima 50 % birača. Obojica su tako u odnosu na raniji rezultat popravili dojam, ali SDP-ov Davor Bernardić nije pa tako o njemu pozitivno mišljenje u studenom ima samo 33% ispitanika. Prije mjesec dana tako je o Bernardiću mislilo 31% ispitanika.

Image

Usporedba s bivšim čelnicima

Kada se usporedi s prijašnjim čelnicima u istom razdoblju, Ivo Sanader je u studenom 2008. godine uživao u pozitivnom mišljenju 46% birača, dok je Plenkovićev postotak 43%. 38% birača mislilo je pozitivno u kolovozu 2010. o tadašnjoj premijerki Jadranki Kosor. O bivšem premijeru Zoranu Milanoviću je u siječnju 2013. 40% birača mislilo pozitivno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Institucijama dvije dvojke i trojka

Kada je riječ o dojmu tri institucije, ocjenjivane školskim ocjenama, Ured predsjednice birači su ocijenili s trojkom (3,04), Vladu dvojkom (2,32) a Hrvatski sabor dobio je nešto slabiju dvojku (1,99).

Image
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo