Komentirao i Pupovca i Milanovića /

Novinari rešetali premijera: 'O planovima gradonačelnika Bandića ne znam ništa. Nismo o tome pričali'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Premijer je istaknuo kako je pitanje povišica u zdravstvu tema oko koje se aktivno pregovara

10.9.2019.
13:37
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković danas je prisustvovao radnom sastanku s veleposlanicima zemalja članica Europske unije. Glavne teme razgovora bili su prioriteti hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine. Čestitao je Dubravki Šuici (HDZ) na novoj ulozi u Europskoj komisiji gdje će obnašati dužnost potpredsjednice za demografiju i demokraciju.  

"Ovo je veliki uspjeh nakon samo šest godina članstva u EU. Hrvatska može biti ponosna i na bivšu ministricu vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić koja je izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe", kazao je Plenković te dodao da će Šuica, unutar EK, biti zadužena i za Konferenciju o budućnosti Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako je došlo do toga da Dubravka Šuica bude imenovana na dosad nepostojeću funkciju u Europskoj komisiji, Plenković je kazao kako su odluci prethodili brojni razgovori koji su iznijedrili potrebe među kojima i ona za širenje demografije i demokracije. "Hrvatska tome može dati dodanu vrijednost", rekao je Plenković te dodao kako je raspodjela resora dogovorena u skladu s novom povjerenicom Europske komisije. 

O odnosu sa Slovenijom

Upitan za komentar na najave da će Slovenija blokirati put Hrvatskoj u Schengen, ako se ne prizna arbitražni sporazum. Plenković je kazao kako se to neće dogoditi jer će Hrvatska do kraja godine ispuniti sve uvjete za ulazak u Schengen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče Slovenije, naš stav je kristalno jasan. Slovenija nam je susjed, uvijek ćemo biti jedni uz druge. Sva otvorena pitanja su rezidualna i nastala su raspadom bivše SFRJ. Pozicija Hrvatske je jasna. Proces arbitraže bio je kontaminiran. Ne može se pozivati Hrvatsku na vladavinu prava kad je došlo do dogovora slovenskog suca i slovenske predstavnice. Sloveniji predlažemo da razgovaramo bilateralno i razumno riješimo problem", poručio je.

O odnosima s SDSS-om

O odnosima s SDSS-om je kazao kako ne želi nagađati što će Pupovac reći na konferenciji za medije koju je najavio za srijedu. 

"Poruka mržnje koja je jučer osvanula u Pupovčevom rodnom selu na najbolji način razotkrivaju one koji ih pišu. Rekao sam prije tri godine da je zdravo za hrvatsko društvo da manjine budu u društvu. Odbacujem tvrdnje o usporedbi Hrvatske s NDH. U Vladi nema nikoga tko bi pridonosio klimi nesnošljivosti, kao ni u HDZ, a ako ih ima sigurno nisu relevantni", rekao je premijer. 

O Zoranu Milanoviću

Komentirao je i nastup Zorana Milanovića koji je Plenkovića prozvao karijeristom. "Laž je da sam ja ikada trebao ići u SDP. Za razliku od Milanovića imao sam karijeru prije nego sam se politički aktivirao. On ima kompleks poraza na izborima 2016.", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli odgovor pročitajte OVDJE!

O Bandićevoj mogućoj ostavci

Na pitanje kako komentira spekulacije prema kojima bi zagrebački gradonačenik mogao odstupiti s čelnog mjesta grada Zagreba ne bi li se uključio u utrku za Pantovčak, nakon čega bi ojačao te postao partnerom u Vladi, Plenković je kazao kako o tome nema poima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam je li to istina. Kad budem razovarao s gradonačelnikom i kad kaže da je to istina, onda ću o tome komentirati. Nismo o tome razgovarali. Ja o tome ne znam ništa", kazao je Plenković.

O participacijama u školama

Upitan što misli o participacijama u školama, Plenković je kazao kako nije sve tako negativno kako se prikazuje u medijima. "Spriječili smo mogući štrajk učitelja, a obrazovnu reformu provodimo nakon što smo postigli konsenzus različitih ideoloških strana. Reforma mora biti uključiva, a sve što uočimo da može biti bolje ćemo popravljati", rekao je. 

O srpskoj delegaciji

O zabrani ulaska delegacije srpske vojske u Hrvatsku kazao je kako je taj problem riješen, da postoji kultura komunikacije između dvije države te da je sve riješeno prije bilo kakve negativne eskalacije. 

"Mislite li da bi članovi ove vojske na takav način otišli u Beograd s takvom provokacijom", upitao je premijer novinare. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veće plaće u zdravstvu 

O najavljenoj povišici od 7 posto za sindikate u zdravstvu, premijer je kako je ga ministar Kujundžić mora obavijestiti što je dogovoreno na sastancima sa sindikatima u zdravstvu. Dodao je kako je to jako teško dogovorit, jako je teško zadovoljiti sve strane te kako razumije zdrastvene djelatnike. 

O putu u Helsinki

Vezano uz put u Helsinki zbog kojeg se našao pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, premijer je rekao kako je on kao predsjednik vlade putovao u Helsinski na susret s finskim premijerom koji nema veze s Europskom pučkom strankom. Dodao je i kako nikada, za vrijeme trajanja svojeg mandata, nije koristio vladnim zrakoplov u privatne svrhe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon službenog susreta uslijedio je sastanak EPP-a na kojem sam ja govorio kao premijer i to u dijelu u kojem su govorili i Juncker, Merkel i ostali. Nema ništa čudno u tom putu. Svaki put kad idem u Hrvatsku ja imam putni nalog na kojem je iznos 0 kuna. Nikad nisam uzeo dnevnicu za putovanja u Hrvatsku", rekao je Plenković te dodao kako oporba zloupotrebljava Povjerenstvo.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo