'ŠTO JE SIGURNA HRVATSKA?' / Novinari pitali Plenkovića je li moguć rat na Balkanu: 'Dignimo glavu iz našeg malog dvorišta'

Komentirao je vojni rok, sigurnost na Balkanu, ali i sigurnosnu provjeru novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića

13.2.2024.
12:23
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak obilazi zgrade u obnovi nakon potresa. U posjetu je Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i gradilištu Kliničko-bolničkog centra Sestre milosrdnice. S njime su i ministri Radovan Fuchs, Branko Bačić i Vili Beroš.

Rat na Balkanu?

Plenkovića su pitali o mogućnosti rata na Balkanu. Kaže da je na tu temu sve već rekao, a u nastavku je i prozvao zastupnike koji nisu glasali za vojnu pomoć u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dignimo glavu iz našeg malog dvorišta. Postoji svijet, postoje promijenjene okolnosti, postoji brutalan rat Rusije na Ukrajinu. Deseci tisuća mrtvih, milijarde ratnih šteta, uništena infrastruktura, Europska unija daje 50 milijardi eura Ukrajini da bi zemlja mogla funkcionirati", istaknuo je Plenković.

Premijer je napomenuo da Hrvatska ima velika postignuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što je sigurna Hrvatska? Kad vam Vlada u najvećoj krizi limitira cijene goriva, plina… Mi smo kao društvo kroz krizu prošli zajedno. Te se odluke nisu donosile stihijski, nije ih donosila oporba, mediji i nevladine udruge. Donosila ih je Vlada koja je imala jedan jedini cilj, sačuvati građane i gospodarstvo i mi smo u tome uspjeli. Mi kad se okrenemo, mi imamo takva postignuća da nemamo slabe točke", objasnio je Plenković.

Image
OBJAVIO CHARLES MICHEL /

Mađarska je ipak pristala! Postignut dogovor svih 27 članica o pomoći Ukrajini. Čelnici EU-a pronašli kompromis s Orbanom

Image
OBJAVIO CHARLES MICHEL /

Mađarska je ipak pristala! Postignut dogovor svih 27 članica o pomoći Ukrajini. Čelnici EU-a pronašli kompromis s Orbanom

Javna rasprava o vojnom roku

Plenković je istaknuo da svi moraju shvatiti da žive u vremenu nikad kvalitetnijeg života u Hrvatskoj te da su riješili svoje "strateške nacionalne zadaće", a komentirao je i povratak vojnog roka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mladima je nužno u ovako promijenjenim sigurnosnim okolnostima da steknu neke vještine s kojima veliki broj generacija nije imao doticaja", rekao je uz napomenu da se ne radi o vojnom roku kakav je nekada bio.

Istaknuo je da nije procjena samo Hrvatske, nego da to radi niz zemalja, a da je Hrvatska tražila da se pripreme različiti modeli. O vojnom će se roku, rekao je Plenković, voditi javna rasprava, a za mlade kaže "da, bit će im šok".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kulminacija obnove'

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da ulaze u "najdinamičniju fazu povijesne obnove zdravstvenih ustanova". Dodao je da kada se uspoređuje njihov današnji obilazak u KBC-u Sestre milosrdnice i onaj prije deset mjeseci, da je došlo do "kulminacije obnove jedne od najstarijih, ali i najvećih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj ukupne vrijednosti više od 145,8 milijuna eura, osiguranih iz Fonda solidarnosti, NPOO-a i državnog proračuna".

"Obnova velikog dijela bolničkog kompleksa KBC-a Sestre milosrdnice time predstavlja drugo najveće pojedinačno ulaganje u zdravstvenu infrastrukturu u Hrvatskoj, odmah nakon nedavno otvorenog novog riječkog bolničkog kompleksa Žena i dijete", rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković dodaje da ulaganje u KBC Sestre milosrdnice samo dio ulaganja od 700 milijuna eura u obnovu te da "zahvaljujući potresu prolazimo kreiranje potpuno novih bolnica", koje će omogućiti kvalitetniju zdravstvenu uslugu i rad osoblja.

Govorio i o Turudiću

Premijer se oglasio i o sigurnosnoj provjeri ovog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To ne piše u odgovoru DOV-a, ta stvar je apsolvirana. Njegova je sigurnosna provjera važeća. Da je DOV nešto tako mislio, ne bi meni, kao predsjedniku Vlade, kada su dostavili kandidature s prijavama, napisali da su kandidature potpune. Ta priča je apsolvirana", objasnio je Plenković i dodao da je ta priča završena.

Komentirao najavljeni prosvjed 'grintavaca'

Plenković je istaknuo da opozicija stvara fabriciranu krizu te je prozvao i desnu i lijevu oporbu uz napomenu da, za razliku od njih, HDZ predano radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je osam godina narativa koji ih osam godina drži daleko od nas po rejtingu."

Dodao je da su našli rješenje za svaki problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo za svaki problem našli rješenje i to je ključna politička razlika između nas i njih, ovih grintavaca koji će iz svega sada pokušati izmišljati temu. Biti toliko nizak da puštaš privatnu korespondenciju van i misliš - sad će se Vlada i premijer prestraviti i pobjeći. Inače smo poznati po tome da na ucjene odgovaramo tako da idemo kući plakati", rekao je Plenković.

POGLEDAJTE VIDEO: Novi sukob Milanovića i Plenkovića: 'Onaj tko je glasao za Turudića ne voli državu'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo