Novinari iz Virovitice /

Prijete im Đakićevi pristaše: 'Pišu nam: Izdajnici, pratimo vas i spustit će se gusta magla'

Image
Foto: Facebook

"Nitko tko je na bilo koji način dužan gradskim moćnicima – od onih koji su dobili poticaje za poljoprivredu do onih koji su se zaposlili ili se nadaju poslu – ne smije kliknuti ni 'like' pod naš tekst", govori Žada

15.1.2019.
10:40
Facebook
VOYO logo

Novinar i glavni urednik portala Virovitica.net Ivan Žada i Goran Gazdek progovorili su o prijetnjama koje dobivaju, među ostalim, i od Ivana Đakića kao i od političkih i inih pristaša njegova oca, saborskog zastupnika Josipa Đakića. 

Protiv Ivana Đakića državno odvjetništvo u Virovitici podnijelo je optužnicu jer je Žadi više puta prijetio, objavivši na kraju na facebooku: "Ja sam za svoga oca spreman i u zatvoru završiti DOŽIVOTNO ako treba, a ti si dobro razmisli!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijetnje novinarima virovitica.neta, o kojima je javnost čula posljednjih mjeseci, nisu jedini pritisci protiv portala koji je nedavno napunio 18 godina kontinuiranog postojanja. Ali danas im je, kažu, najteže.

"Od prvog časa imali smo pritiske, ali nikad nije bilo ovako", kaže Gazdek, a njegov kolega nastavlja:  "Nisu to samo prijetnje Ivana Đakića, za koje je javnost, na svu sreću doznala. Posljednjih mjeseci, ispod tekstova na virovitica.netu nižu se uistinu jezive poruke, to svatko može vidjeti: 'Spustit će se gusta magla', 'Za dom spremni', 'Pratimo vas', 'Treba vas ukinuti'… Pišu nam da smo komunisti, 'jugovići', udbaši, izdajnici… Znanci su nas počeli izbjegavati, jer shvaćaju da nije 'zgodno' da ih viđaju s nama. Nitko tko je na bilo koji način dužan gradskim moćnicima – od onih koji su dobili poticaje za poljoprivredu do onih koji su se zaposlili ili se nadaju poslu – ne smije kliknuti ni 'like' pod naš tekst", govori Žada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Virovitici, tvrde, "apsolutno vlada psihoza i atmosfera straha". Nedavno, oko Nove godine, Crveni križ Virovitica otkazao je portalu i ured u središtu grada koji su im prije nekoliko godina iznajmili za redakciju.

"Skandalozno je da gradonačelnik Ivica Kirin i potpredsjednik vlade Tomislav Tolušić, bivši virovitički župan, ni riječi nisu rekli u našu obranu. Lokalni mediji također – ni nazvali nas nisu nakon tih prijetnji, nijednom riječju nisu spomenuli da nam prijete", svjedoče Žada i Gazdek. 

I Žada i Gazdek volontiraju na virovitica.netu, a tanke plaćice zarađuju radeći za bogatije medije. I, kažu, ne kane odustati. 

Državno odvjetništvo u Virovitici podnijelo je optužnicu protiv Ivana Žade, jer je, kao novinar, snimao razgovor s Josipom Đakićem, izvijestio nas je Žada. "Doživljavam to kao pritisak. Novinar sam. Nazvao sam Josipa Đakića nakon što mi je njegov sin prijetio, s molbom da urazumi sina. Snimku nisam objavio, a snimao sam zato da se zaštitim. Optužnicu doživljavam kao još jedan pritisak na sebe kao novinara", zaključuje Žada za Novi list.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo