Novi sastanak Beograda i Prištine 20. juna

Dačić istakao da Srbija čini sve na implementaciji onoga što je Srbija preuzela kao obavezu

14.6.2013.
10:28
VOYO logo

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da će 20. juna biti održan sastanak Beograda i Prištine na najvišem nivou, zajedno sa visokm predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Posle tog sastanka će Ešton, u pismu članicama EU, konstatovati šta je sve primenjeno i urađeno u vezi sa Briselskim sporazumom dve strane, navodi Beta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Sledeće nedelje, 20. juna će biti održan sastanak na najvišem nivou sa (visokom predstavnicom EU) Ketron Ešton, nakon čega bi Ešton zajedno sa (evropskim komesarom za proširenje) Štefanom Fileom trebalo da pošalje pismo državama članica EU gde bi ona konstatovala šta je sve implementirano i urađeno, a sve u cilju dobre pripreme da Savet EU donese pozitivnu odluku o početku pregovora o članstvu Srbije u EU - rekao je Dačić u Njujorku.

Sastanak sa Ban Ki Munom

On je novinarima posle sastanaka sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, ambasadorom Britanije, trenutno predsedavajuće Savetom bezbednosti UN Lajalom Grantom i ambasadorom Rusije u UN Vitalijom Čurkinom ukazao da je zato današnja sednica UN, na kojoj će biti predstavljen novi tromesečni izveštaj Bana o stanju na Kosovu, "prilika da se još jednom ukaže na veliki značaj sporazuma koji je postignut, ali takođe i obavezu međunarodne zajednice da bude garant onoga što je dogovoreno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamenica kosovskog premijera Edita Tahiri izjavila je juče da novi plan o sprovođenju sporazuma Beograda i Prištine treba da bude potpisan do 20. juna.

"Srbija čini sve"

Srpski premijer je naveo da će Srbija na današnjoj sednici izneti "zapažanja i primedbe koje se tiču situacije na Kosovu, naročito bezbednosti, i izraziti želju da se razgovara i o drugim pitanjima, pre svega o bezbednom povratku izbeglica i raseljenih lica i rešavanju pitanja imovine i svih drugih tema koje će biti rešavane u nastavku procesa koji se vodi u Briselu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je istakao da pregovaračka ekipa Srbije u Briselu "čini sve na implementaciji onoga što je Srbija preuzela kao obavezu".

Dačić će govoriti danas popodne po srednjeevropskom vremenu na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj će biti predstavljen redovni izveštaj Bana, u kojem je pozdravio sporazum Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, postignut 19. aprila u Briselu, uz posredovanje EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: Tanjug arhiva

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo