Strah od GLODAVACA / Novi problem Banovine su - štakori!: 'Ja sam ga vidio u svome dvorištu i on je velik kao mačak'

Razmnožavaju se tolikom brzinom da jedan par godišnje može dati i do 15.000 potomaka

27.1.2021.
20:40
VOYO logo

Hodaju po dvorištu, ulaze u kuće i uopće se ne boje ljudi. Mještani kažu: nikad ih nije bilo kao sada. Više ne pomažu ni otrovi.

"Vidio sam štakore, vidio sam ih posvuda po Petrinji, ali nisam vidio ljude koji uništavaju te štakore. Deratizatore nisam vidio", kazao je Antun Ivanjek iz Petrinje. 

"Domovi su polupani, ostalo je hrane u frižiderima - sve vuče jedno drugo, odnosno sve prouzrokuje razmnožavanje glodavaca", zaključio je Dalibor Klarić iz Petrinje. 

Razmnožavaju se tolikom brzinom da jedan par godišnje može dati i do 15.000 potomaka. Da su veliki problem potvrđuje nam i gradonačelnik Petrinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Zelena obnova /

Banovina treba revitalizaciju a ne samo obnovu: 'U suprotnom će to područje biti sablasno, područje duhova'

Image
Zelena obnova /

Banovina treba revitalizaciju a ne samo obnovu: 'U suprotnom će to područje biti sablasno, područje duhova'

"Da - ja sam ga vidio u svome dvorištu i on je velik kao mačak", kazao je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović. 

"Štakori koje vidimo u tijeku dana znači da ih ima preko 500 ili 1000 u bližoj okolini. Na takve situacije moramo reagirati odmah i ne čekati", poručila je Svjetlana Ančić- Birač, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Ipak, u gradu tvrde - nema mjesta panici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam zato da se struka prije svega aktivira. Struka mora izaći van, na teren mora se vidjet o čemu se radi. Ne treba bježati od problema, problem je pred nama i trebamo ga riješiti", rekao je Dumbović. 

"Imamo štakora onoliko koliko mi to želimo. Ako mi bacamo otpad ili hranu ostavljamo na mjestima njima dostupno - evo njih. Njima nikakav problem nije progristi ambalažu, karton, metal ili tubu", ustvrdila je Ančić- Birač. 

Osim toga, veliki su prenositelji zaraznih bolesti, njih čak tridesetak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato je važno da svi gradovi i općine na cijelom ugroženom području počnu što ranije, gotovo odmah, s deratizacijom koja mora biti sveobuhvatna", poručio je Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

U međuvremenu, bitno je da im se ne stvaraju uvjeti za razmnožavanje. a uz toliko napuštenih kuća i ostavljene hrane stvoreno im je idealno stanište. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo