Kao gljive poslije kiše / Novi hit među političarima je osnivanje stranke! Politički analitičar upozorava: 'Teško da će uspjeti'

Orepić, Mrsić, Glavašević, Orešković, Kolakušić. Neki su u stranci bili nekad, neki nikad, ali bi svi mogli u neke nove

5.9.2018.
15:00
VOYO logo

Hoće li Darko Milinović osnovati vlastitu stranku to još ne znamo, ali ako prati trendove - hoće, jer ovih dana nema tko nije osnovao stranku.

Tako je nekoć Mostov Vlaho Orepić objavio da osniva stranku "Nova politika", koja će navodno ujediniti i lijeve i desne. SDP-ov buntovnik Mirando Mrsić sprema lijevu političku platformu koja bi se zvala "Alijansa za promjene".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I oni ali i samoizbačeni Bojan Glavašević, Dalija Orešković i Mislav Kolakušić pričaju o zasićenju birača uobičajenim opcijama, ali svi kao da zaboravljaju kakvu su sudbinu doživjeli mnogi takvi prije njih.

Krenimo redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlaho Orepić prvo je bio mostovac, pa nezavisni, a sad evo osniva vlastitu stranku. Točnije, 'Novu politiku' za koju je već unajmio strančki prostor i napravio web stranicu. Snažno i pomirljivo, tako planira Orepić.

"Mi ćemo okupiti sve ljude kojima je dosta. Kojima je kao i meni dosta ovoga stanja. Mi se nećemo zbrajati s nekim, mi ćemo riješavati probleme. U ovom trenutku nema uvjeta za takvo nešto", poručio je Orepić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbogom SDP-u je rekao i Bojan Glavašević. "Mislim da je povijesna epizoda socijademokratske partije završena i nažalost, ta stranka ne može više ponuditi ni jedno rješenje za bilo koji društveni problem jer je izgubljena u borbi za fotelje malog dijela vodstva te stranke", kaže Glavašević. 

O novoj stranci zasad ništa konkretno, kao ni Dalija Orešković. Iako bi, kako se čini, mogli bi zajedno. I dok je Glavašević poručio tek kako Daliju Orešković iznimno cijeni, ona je prije nekoliko dana, gostujući u emisiji RTL Direkt, poručila kako takvu informaciju ne može demantirati ali niti potvrditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu samo reći svoj stav, a to je da sam u procesu okupljanja ljudi koji imaju svoj stav, svoj integritet, oni koji su dovoljno prepoznatljivi u javnosti da svojim imenom zapravo mogu privući mlade ljude na političku scenu", kazala je Orešković.

Nije mlad kao Bojan, ali zato ima više političkog iskustva. Mirando Mrsić izbačen je iz SDP-a prije pola godine i sad osniva svoju stranku. Kako stranke u posljednje vrijeme niču kao gljive poslije kiše - da ljevica ne ostane s puno malih ne baš jakih stranaka, Mrsić razmišlja o  sklapanju platforme koja već ima i ime - Alijansa za promjene.
Ali, nitko od njih nema neke ozbiljne šanse, kažu analitičari. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od 90-ih do sad samo su u Hrvatskoj uspjevale stranke koje su tada bile i osnovane. HDZ, SDP i dijlom njihovi partneri, dijelom i jaki, HSS, HNS i HSLS. Ni jedna stranka tada kao nova nije uspjela postići rezultat. To nisu uspjeli ni Most ni Živi zid", smatra analitičar Ivica Relković.

Da je teško bez velike stranke dobro zna Jadranka Kosor. Bivša premijerka 2015. godine se kandidirala na parlamentarnim izborima - i nije dobro prošla. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije svrha samo osnovati stranku, svrha je do nekih izbora, kako se kaže organizirati infrastruktutu. U svakom gradu, svakom selu, posebno u centrima izbornih jedinica jedinica, a u Hrvatskoj ih je 10 osnovati svoju podružnicu. To je težak, mukotrpan put i iziskuje puno novaca", kazala je Kosor.

Dodaje, glasači na izborima uvijek biraju po uhodanim navikama, a male stranke ne mogu biti konkurencija velikima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I treba se sjetiti što je politika - primjer gospodina Ive Josipovića. On je za vrijeme svog mandata imao ogromnu popularnost, i onda vrlo brzo nakon toga na parlamentarnim izborima nije uspio prijeći prag", pojašnjava.

Malima poručuje da im prvi test budu izbori za europski parlament, a Relković malima preporuča da stranke ni ne osnivaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da je puno veći uspjeh imaju oni koji izidju kao mreža nezavinskih lista, bez formalizacije u stranku, gdje nitko nikomu nije vođa. Jer ja ne znam zasto bi netko prilazio Daliji Orešković ako osnuje stranku će joj se približiti samo oni koji se žele pod njezino krilo uvući", dodaje Relković.

Neki mali su se raspali i prije nego su dočekali izbore. Malu lijevu Amsterdamsku koaliciju, u kojoj su bili GLAS, IDS i PAMETNO, PAMETNO je već napustilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo