NOVI DETALJI O VELIKOJ USKOK-ovoj AKCIJI U KOJOJ JE UHIĆENO 37 OSOBA: /

Nakon ispitivanja većina puštena da se brani sa slobode

Image
11.10.2017.
14:22
VOYO logo

Nakon ispitivanja je većina osumnjičenika puštena da se brane sa slobode, no neki nisu mogli biti ni privedeni jer se nalaze na brodu. Među osumnjičenima su pomorci sa srednjom stručnom spremom, ali i dizaličari, elektroničari, vozači, strojobravari, automehaničari, ugostitelji i skladištari. Neki od njih već su priznali krivnju, piše Novi list.

Image
VELIKA AKCIJA USKOKA: /

Zbog korupcije uhićeno čak 37 osoba, objavljeno za što ih se točno optužuje

Image
VELIKA AKCIJA USKOKA: /

Zbog korupcije uhićeno čak 37 osoba, objavljeno za što ih se točno optužuje

Za upisivanje nepostojećeg staža i do 2500 eura

Prvookrivljeni Siniša Mišković iz Rijeke je Dopusnicom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, kao odgovorna osoba trgovačkog društva Macon d.o.o., dobio ovlasti da u Hrvatski integrirani pomorski informacijski sustav Ministarstva (CIMIS) unosi plovidbeni staž pomoraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mišković je odgovorna osoba i za jedno strano trgovačko društvo, gdje je s drugookrivljenim Ismetom Hađiosmanovićem iz Viškova pronalazio pomorce kojima bi se u CIMIS za određenu novčanu naknadu upisivao plovidbeni staž koji nisu odradili. To su činili u razdoblju od 2013. do 2017. godine. Pomorci kojima se upisivao staž koji nemaju, time su dobili pravo na stjecanje zvanja pomoraca i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti pomoraca, piše Novi list. Za upisivanje nepostojećeg staža u pomorsku knjižicu, neki od njih plaćali su i po 2500 eura.

Mišković je tako izdavao fiktivne ugovore o radu, na koje je stavljao svoj potpis i pečat stranog trgovačkog društva. Pomorcima je tako upisivao plovidbeni staž koji nisu odradili, a u knjižice je stavljao potpise časnika broda te pečat broda. Činio je to i u Dnevnicima prakse pomoraca. Sve zajedno je naplatio najmanje 12.200 eura, a novac su podijelili on i Hađiosmanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci o ukrcavanju na brodove koji više ne postoje

Na fiktivne je ugovore o radu Mišković upisivao lažne podatke o tome da su se pomorci ukrcali i iskrcali na brod Demetra, koji je još od 2014. godine u rezalištu, kao i na još druga dva broda koja su ranije promijenila naziv i zastavu.

Drugi su mu okrivljenici isplaćivali novac za te usluge, neki su obećali dati mu novac naknadno, od buduće zarade proizašle iz lažne ovjere u pomorskoj knjižici, a jedan od osumnjičenih dao mu je mito i uz to obećao i Miškoviću i Hađiosmanoviću odraditi neke soboslikarske radove.

Neki bi osumnjičeni trebali biti danas privedeni na ispitivanje, a istraga se nastavlja, nakon čega će biti podignuta optužnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo