STOŽER OBJAVIO NOVE PODATKE: / Danas imamo 2543 novih slučajeva, premuinule su 42 osobe, a na respiratoru je 145 pacijenata

Image
Foto: Pixsell

U Hrvatskoj je danas 2543 novih slučajeva zaraze, a preminulo je 42 ljudi

8.11.2020.
8:28
Pixsell
VOYO logo
  • U svijetu je broj dosada zaraženih blizu 50 milijuna, a umrlo je 1,24 milijuna
  • Premijer Plenković kaže da je situacija ozbiljna te da se mjere produljuju, a možda i uvode neke nove
  • Novi američki predsjednik Joe Biden odmah će krenuti u borbu s koronavirusom
  • Hrvatski znanstvenik Gordan Lauc smatra da je ovo zadnji val zaraze s ovolikim brojem zaraženih
  • Ministar prometa Oleg Butković zaražen je koronavirusom

Pratite tijek događanja:

Broj zaraženih koronavirusom na pragu 50 milijuna, Europa najpogođenija

18.00 Broj zaraženih koronavirusom u svijetu u nedjelju je na pragu 50 milijuna, a najpogođenija regija je Europa koja je prestigla Latinsku Ameriku. U svijetu je trenutno 49,975.746 zaraženih, podaci su Sveučilišta John Hopkins. Najviše zaraženih imaju Sjedinjene Države, gotovo deset milijuna, a potom Indija, Brazil i Rusija. Sjedinjene Države s oko 20 posto slučajeva globalno, suočavaju se s velikim porastom zaraženih te u zadnjih tjedan dana imaju prosjek iznad sto tisuća novozaraženih dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki porast broja novozaraženih vremenski se poklapa sa zadnjim mjesecom predsjedničke kampanje Donalda Trumpa koji je minimalizirao opasnost od pandemije dok je njegov protivnik, pobjednik izbora Joe Biden, zauzimao puno oprezniji pristup. Trumpovi skupovi, s malo maski i fizičke udaljenosti, doveli su do 30.000 dodatnih potvrđenih slučajeva zaraze i vjerojatno do oko 700 smrtnih slučajeva, procjena je ekonomista sa Sveučilišta Stanford. U svijetu je od posljedica koronavirusa umrlo 1,25 milijuna ljudi, ponovno najviše u SAD-u, a zatim u Brazilu, Indiji i Meksiku.

Drugi val pandemije u posljednjih 30 dana čini četvrtinu ukupnog globalnog broja. Listopad je dosad najgori mjesec pandemije u kojem je SAD prvi put prijavio više od 100.000 dnevnih slučajeva, a u Europi su brojevi nastavili snažno rasti. Bolest se u posljednje vrijeme širi munjevitom brzinom. Trebala su 32 dana da broj naraste s 30 na 40 milijuna, a potom 21 dan da naraste s 40 na gotovo 50 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europa je s oko 12 milijuna slučajeva najpogođenija regija te je premašila Latinsku Ameriku. Europa ima 24 posto smrtnih slučajeva. U Europi Francuska nakon Rusije ima najviše slučajeva i brojevi joj rastu prosječno za 54.440 slučajeva dnevno posljednjih sedam dana. Globalni drugi val testira zdravstvene sustave širom Europe te je natjerao Francusku, Njemačku i Rusiju da ponovno stave u karantenu svoje stanovnike. U Francuskoj je od početka pandemije evidentirano više od 40.000 smrtnih slučajeva kao posljedica covida-19, objavile su u subotu zdravstvene vlasti. Po subotnjim je podacima u toj zemlji bilo najmanje 40.169 smrtnih slučajeva. U međuvremenu je francuski parlament odobrio odredbu o produljenju izvanrednih mjera uvedenih zbog pandemije.

Izvanredne mjere bi na snazi trebale ostati do 16. veljače. Izvanredno stanje vladi omogućuje da dekretom provodi restriktivne mjere. Trenutno to znači strogi policijski sat u Parizu i u još osam francuskih gradova između 21 sata i 6 sati ujutro. Za to vrijeme stanovnici smiju napuštati svoje domove samo ako za to imaju valjan razlog. Njemačka u nedjelju ima više od 16.000 novozaraženih, Češka preko 7700 a Rusija iznad 20.000. Broj zaraženih koronavirusom u Njemačkoj je u nedjelju narastao za 16.017, na 658.505, pokazuju podaci Instituta Roberta Kocha. Broj umrlih povećao se za 63 na ukupno 11.289.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češka u nedjelju ima 7722 nova slučaja u 24 sata a treći je put ovaj mjesec ispod deset tisuća novozaraženih, podaci su ministarstva zdravstva. Ukupan broj novozaraženih od početka pandemije u toj zemlji od 10,7 milijuna ljudi iznosi 411.220. Ministarstvo zdravstva objavilo je i da su zabilježena 155 nova smrtna slučaja. Ukupno je u toj zemlji umrla 4681 osoba.

Zemlja je posljednjih tjedana suočena s jednim od najvećih povećanja broja zaraženih po stanovniku, uključujući i rekordan dnevni broj zaraženih koji je 4. studenoga iznosio preko 15.000, premda su češke zdravstvene vlasti u petak rekle da je možda riječ o zaostalim slučajevima. Dodaju da su bolnice i dalje prepune, a broj zaraženih i hospitaliziranih među ranjivijom skupinom starijih građana je u porastu. Po podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, posljednjih je tjedana broj smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 u Češkoj bio najviši u Europi u odnosu na broj stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija je u nedjelju izvijestila o 20.498 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je malo manji broj od rekordno visokog u petak, kada je bilo i 286 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom. Od početka pandemije ta zemlja broji 1,774.334 slučaja zaraze, a službeni broj umrlih od posljedica covida-19 je 30.537. Portugal će od ponedjeljka uvesti policijski sat po regijama s obzirom na to da je broj slučajeva zaraze dosegao rekordno visoku razinu, rekao je u nedjelju ujutro premijer Antonio Costa. Policijski sat trajat će od 23 sata do 6 sati ujutro, a primjenjivat će se od ponedjeljka u 121 od 308 općina u zemlji, uključujući Lisabon i Porto. U cijeloj je zemlji proglašeno 15-dnevno izvanredno stanje. Costa je najavio i da stanovnici neće smjeti napuštati svoje domove tijekom iduća dva vikenda, u subotu i nedjelju između 13 sati i 5 sati ujutro.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiji 10 umrlih od korone, registrirano još 2112 novozaraženih

17.00 U posljednja 24 sata u Srbiji je od korona virusa preminulo 10 oboljelih, a među 8299 testiranih potvrđeno je još 2112 zaraza, priopćile su u nedjelju srbijanske zdravstvene vlasti. Povećan je broj pacijenata na covid odjelima bolnica diljem Srbije - u nedjelju ih je 2549, a 106 je na respiratorima. Od početka epidemije 6. ožujka u Srbiji su testirana 1,421.154 uzorka, registrirano je 62.747 zaraženih, a službeno je prijavljeno 890 smrtnih slučajeva.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenković: Situacija je ozbiljna, produljujemo mjere

15.22 Premijer Andrej Plenković u nedjelju je nakon sastanka sa članovima nacionalnog Stožera civilne zaštite najavio da će se sutra produžiti trajanje protuepidemijskih mjera, razmotrit će se i dodatne, a Stožer će ponovno održavati konferencije za medije, tri puta tjedno.

''Stožer je najavio da će sutra krenuti s produljenjem svih postojećih mjera. Razmatraju se eventualne dodatne mjere koje bi mogle ići u pogledu razmatranja opcija i konzultacija s ministrom znanosti i obrazovanja oko online nastave na sveučilištima i mjere je koje se odnose na mogućnosti rada od kuće'', rekao je Plenković nakon sastanka s Nacionalnim stožerom civilne zaštite. Više pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ SE OBRATIO JAVNOSTI: /

'Produljuju se sadašnje mjere, a razmatraju se i nove, situacija je ozbiljna'; Stožer opet kreće s redovitim presicama

Image
PLENKOVIĆ SE OBRATIO JAVNOSTI: /

'Produljuju se sadašnje mjere, a razmatraju se i nove, situacija je ozbiljna'; Stožer opet kreće s redovitim presicama


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Krapinsko-zagorskoj županiji 117 novozaraženih

14.25 Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata za 117 novih osoba potvrđena je zaraza koronavirusom, priopćio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite. Najviše novozaraženih i ovoga je puta s područja grada Krapine, ukupno 12, iz općina Bedekovčina i Marija Bistrica po 10, a po 8 novopozitvnih je s područja Oroslavja i Đurmanca. Ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije je 1.099, a u samoizolaciji je 889 osoba, priopćili su iz Stožera.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Split: U županiji 225 novooboljelih, dvoje umrlih

14.17 U posljednja 24 sata u Splitsko-dalmatinskoj županiji 225 je novooboljelih osoba, a dvije su umrle u KBC-u Split, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 858 obrađenih testova danas je 225 novooboljelih osoba pozitivno na covid infekciju i to iz Splita 82, Kaštela 30, Solina 27, Sinja 25, Podstrane osam, Trilja pet, Omiša, Muća, Ciste Provo i Dugog Rata po četiri. Po troje ih je u Dugopolju i Klisu, po dvoje u Imotskom, Trogiru, Podgori, Sestanovcu, Hrvacama, Jelsi i Dicmu, te po jedan u Makarskoj, Starom Gradu, Supetru, Vrgorcu, Vrlici, Bolu, Baškoj Vodi, Brelima, Okrugu, Prološcu, Šolti i Zmijavcima.

"Od ukupnog broja novooboljelih osoba 106 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno se 2053 osobe nalaze u samoizolaciji, na bolničkom liječenju je 108 covid pozitivnih osoba, dok se 11 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata umrle su dvije osobe, 81-godišnji muškarac i 82-godišnja žena. Oboje su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na covid infekciju", istaknuli su u Stožeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Međimurska županija: 116 novozaraženih, četvero umrlih

13.24 U protekla 24 sata u Međimurskoj je županiji 116 novih osoba pozitivnih na koronavirus, a četiri su osobe umrle, priopćio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite, uz napomenu da u Županijsku bolnicu Čakovec uskoro stižu još tri respiratora. Broj slučajeva u Međimurskoj županiji na današnji dan je ukupno 1.112, a od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas, ukupno je zabilježeno 2.626 osoba pozitivnih na koronavirus. Do sada su umrle 33 osobe, a oporavila se 1.481 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trojica muškaraca koji su umrli u protekla 24 sata starosti su 71, 67 i 78 godina, a žena u dobi od 86 godina i prema informacijama Stožera sve su to bile osobe s teškim dodatnim kroničnim bolestima. U zdravstvenom sustavu na koronavirus pozitivan je jedan liječnik i 20 medicinskih sestara, a u samoizolaciji je dvoje liječnika i 15 medicinskih sestara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Varaždinska županija: 254 novozaraženih, troje umrlih

13.16 U Varaždinskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 254 nova slučaja zaraze, a umrle su dvije starije i jedna osoba srednje životne dobi, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite. Ističu kako je tijekom posljednjih tjedan dana u Varaždinskoj županiji evidentirano ukupno 1516 novih slučajeva čime je sedmodnevni broj novih slučajeva na 100.000 stanovnika već dostigao brojku 900. Na bolničkom liječenju ukupno je 119 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih su 73 osobe na odjelu infektologije u Varaždinu, 15 ih je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, a 31 osoba u Klenovniku. Stožer je priopćio da su sve tri osobe koje su umrle bolovale i od drugih teških popratnih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U BiH danas 1200 novozaraženih i 19 umrlih

12.36 U Bosni i Hercegovini u nedjelju je potvrđeno nešto višd od 1200 novih slučajeva zaraze koronavirusom a 19 zaraženih osoba umrlo je u posljednja 24 sata, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo. Od subote su provedena testiranja na oko 2700 uzoraka a zaraza je potvrđena kod 665 osoba iz Federacije BiH te kod 537 iz Republike Srpske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vikendom se u BiH uobičajeno provodi manji broj tetsiranja pa je manja i brojka zaraženih koja iz toga proistječe.

Ranije ovog tjedna u pravilu je dnevno testirano iznad 4000 uzoraka a dnevni broj zaraženih varirao je između 1700 i 1900. U cijeloj zemlji trenutačno se aktivnim smatra nešto više od 30 tisuća slučajeva zaraze. Ukupni broj slučajeva zaraze u BiH od izbijanja epidemije u ožujku sada je blizu 64 tisuće a broj onih koji su umrli uslijed zdravstvenih komplikacija prouzročenih virusom SARS-CoV-2 je prešao tisuću i pol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Dubrovačko-neretvanska županija: 44 nova slučaja zaraze

12.32 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su 44 nova slučaja zaraze koronavirusom, a 54 osobe su izliječene, izvijestio je u nedjelju županijski stožer civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Zadarska županija ima 35, a Šibensko-kninska 50 novozaraženih

12.31 Na području Zadarske županije 35 je novozaraženih osoba koronavirusom. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 268 uzoraka, a aktivni nadzor provodi se nad 1103 osobe. U Općoj bolnici u Zadru hospitalizirano je 27 bolesnika od kojih je 5 na respiratoru, dok se Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu nalazi 8 bolesnika.

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 50 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije; 20 osoba s područja grada Šibenika, po 9 osoba s područja Knina i Drniša, 4 s područja Vodica, po jedna osoba s područja općina Promina, Ružić i Tisno te 5 osoba koje trenutno borave na području naše županije a prebivalište im je drugdje.


Ličko-senjska županija: 20 novoobljelih, jedna osoba umrla

12.28 Od covida-19 je u Ličko-senjskoj županiji jedna osoba (76) umrla i to u gospićkom Domu za starije i nemoćne, a kod 20 je osoba u posljednja 24 sata potvrđena zaraza novim koronavirusom, priopćio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite. Od novooboljelih osam ih je iz Gospića, pet iz Senja, četiri iz Otočca, dvoje iz Korenice i jedan iz Brinja. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Ukupno su oboljele 662 osobe, 120 je aktivnih slučajeva, 516 izliječenih, a 26 osoba je umrlo. U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 68 osoba. U samoizolaciji je 286 ljudi.


U Karlovcu 66 novih slučajeva zaraze, četvero umrlih

12.26 U nedjelju je u evidenciju oboljelih od covida-19 u Karlovačkoj županiji upisano 66 novih slučajeva zaraze, a četiri su osobe umrle, tri u karlovačkoj i jedna u ogulinskoj bolnici, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. U Karlovcu su umrle dvije žene u dobi od 83 i 86 godina i muškarac od 80 godina, a u Ogulinu jedan 90-godišnjak. Covid-19 potvrđen je za 31 osobu iz Karlovca, kod 15 iz Ogulina, iz Barilovića i Duge Rese kod njih četiri, Ozlja tri, Netretića dva, a po jedan je novi slučaj u Draganiću, Vojniću, Plaškom, Josipdolu, Ribniku, Bosiljevu i Generalskom Stolu.

U OB Karlovac se na bolničkom liječenju nalaze 44 pacijenta, dva pacijenta su na respiratoru, četiri su novoprimljena, jedan otpušten sa bolničkog liječenja, a tri su na žalost umrla. Umrle su dvije žene u dobi od 83 i 86 godina te 80-godišnji muškarac. U samoizolaciji se nalazi ukupno 43 zaposlenika bolnice od kojih 32 zdravstvena i 11 nezdravstvenih. U samoizolaciji je 30 djelatnika bolnice, a ukupno gledajući u samoizolaciji su 602 osobe.

Jedan je noćni klub u Karlovcu dobio prekršajni nalog zbog nepoštivanja protuepidemijskih mjera, a nadzor su obavili inspektori Stožera Civilne zaštite u čijem su timu bili i inspektori Državnog inspektorata i policijski službenici. Nadzor je obavljen i nad više karlovačkih kafića, ali nisu utvrđene nepravilnosti ili prekoračenja radnog vremena. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji od covida-19 oboljelo 1.619 ljudi, a 31 je osoba umrla.


U Sloveniji 889 novozaraženih i najviše umrlih u jednome danu

12.25 U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 3918 testova potvrđeno 889 novih zaraza koronavirusom, objavila je u nedjelju slovenska vlada. To je manji broj novozaraženjih u odnosu na prethodni dan kad je 1612 novooboljelih potvrđeno sa 6340 testova, a i postotak pozitivnih testova je smanjen sa 25,43 posto na 22,69 posto. "Broj testova je bio manji, ali se vidi da mjere djeluju", objavio je na Twitteru glasnogovornik vlade za Covid-19 Jelko Kacin, izražavajući optimizam da se epidemija ipak smiruje jer je broj novozaraženih po drugi put u u tjednu pao na manje od 1000.

Sa zarazama iz zadnja 24 sata broj ukupno potvrđenih infekcija u Sloveniji od početka epidemije povećao se na 45.160, od čega je aktivnih slučajeva 22.167, a broj zaraza u zadnjih 14 dana na 100.000 stanovnika iznosi 1058, objavilo je ministarstvo zdravstva. Prema novim podacima, u bolnicama je sada 1084 oboljelih od Covida-19, što je 27 više nego dan ranije, a na intenzivnim odjelima je 174 pacijenata, pet više nego u subotu. Prema jutros objavljenim podacima na mrežnim stranicama ministarstva zdravstva u zadnja je 24 sata umrlo 34 ljudi, najviše do sada, pa se ukupan broj preminulih povećao na 531. Nije međutim još jasno je li riječ o konačnom broju preminulih u subotu jer su prethodnih dana najprije bili objavljivani smrtni slučajevi u bolnicama, dok je konačni broj fatalnih ishoda bolesti bio rezultat dodavanja onih koji su umrli u domovima za starije.


U Brodsko-posavskoj županiji 89 novih slučajeva

12.21 U nedjelju je je u Brodsko-posavskoj županiji zabilježeno 89 novih slučajeva zaraze koronoavirusom. Trenutno je na koronavirus pozitivno 706 osoba s prebivalištem u Brodsko-posavskoj županiji, 56 osoba je hospitalizirano u slavonskobrodskoj i novogradiškoj bolnici. Četiri osobe pri liječenju trebaju potporu respiratora. Preventivne mjere samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji obuhvaćaju ukupno 1.744 osobe, 78 više nego u subotu.


U Vukovarsko-srijemskoj 129 novozaraženih, tri osobe umrle

12.18 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 129 novih pozitivnih osoba na covid-19, a tri su osobe umrle, priopćio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite. Među novooboljelima 26 osoba je iz Vinkovaca, 22 iz Vukovara, 11 iz Županje, osam iz Ivankova dok preostale novooboljele osobe dolaze iz još 35 mjesta u toj županiji.

Od početka epidemije u Vukovarsko-srijemskoj županiji obolilo je 2588 osoba, od kojih je 2075 osoba izliječeno, a umrlo je 37 osoba. Trenutno su hospitalizirane 53 osobe, dok se u samoizolaciji nalazi 885 osoba.


Stožer: 2543 nova slučaja, 42 osobe preminule

10.35 U posljednja 24 sata zabilježena su 2543 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15678. Među njima je 1396 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 145 pacijenata. Preminule su 42 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 67247 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 794 preminule, ukupno se oporavilo 50775 osoba od toga 2365 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 31427 osoba. Do danas je ukupno testirano 559 016 osoba, od toga 8787 u posljednja 24 sata.


U Osječkoj županiji 227 novih slučajeva

10:17 Tijekom posljednja 24 sata u laboratorijima KBC-a Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obrađena su ukupno 604 uzoraka, od kojih je 227 s područja Osječko-baranjske županije pozitivno na koronavirus.


U Zagrebačkoj županiji 87 novih slučajeva

10:16 U Zagrebačkoj županiji tijekom protekla 24 sata potvrđeno je 87 novih slučajeva zaraze koronavirusom, javlja županijski Stožer civilne zaštite.


U Zagrebu 461 slučaj

10:13 Ukupan broj novooboljelih osoba u Gradu Zagrebu, prema podacima HZJZ-a, je 461. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljena su 1232 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 420 nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 347 osoba. Mjera samoizolacije izrečena je 632 osobe.


Bjelovarska ima 10 novih slučajeva

9:52 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 10 novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata preminule su dvije osobe s koronavirusom, čime je ukupan broj preminulih na području te županije porastao na 27.

Devet novozaraženih osoba je iz Bjelovara, a jedna je s područja općine Zrinski Topolovac.


Primorsko-goranska: 173 nova slučaja

9:51 U Primorsko-goranskoj županiji evidentirane su 173 novozaražene osobe, a 194 ih je ozdravilo. U posljednja 24 sata testirano je 580 osoba.Prema riječima ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimira Mićovića, broj aktivnih slučajeva u PGŽ u zadnjih nekoliko dana stagnira, odnosno lagano pada.


Požeško-slavonska županija: 23 novozaražena

9:50 U Požeško-slavonskoj županiji zabilježena su 23 nova slučaja, a trenutno je aktivan 191 slučaj zaraze korona virusom (COVID-19), 172 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 19 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 672 osobe, a ukupno je testirano 13865 osoba.

Na posljednjem testiranju obrađen je 181 uzorak, od kojih su 23 pozitivna. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


76 novih slučajeva u Istri

9:45 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 536 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 76 novozaraženih osoba s područja županije.

Za 58 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 8 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima - Zagreb (1), Slavonija (2), Rijeka (1), Republika Slovenija (3), Italija(1). U epidemiološkoj obradi nalazi se 10 osoba. Izliječeno je 74 osoba.

U Općoj bolnici Pula, preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1945. godište) sa značajnim kroničnim bolestima.


Bjelovarsko-bilogorska županija: 10 novozaraženih i dvoje umrlih

9.24 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je deset novih slučajeva zaraze koronavirusom. Devet novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, a jedna novooboljela osoba s područja je općine Zrinski Topolovac. U samoizolaciji su 794 osobe. U protekla 24 sata preminule su dvije osobe s koronavirusom čime dolazimo do ukupno 27 smrtnih slučajeva na području naše županije povezanih s COVIDOM-19 od početka pandemije.


U Koprivničko-križevačkoj 68 novih slučajeva

9.20 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus, na području županije u općoj populaciji potvrđeno 68 novih slučajeva bolesti COVID-19. Dio nalaza još se uvijek očekuje, a epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku. Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 309 slučajeva bolesti COVID-19, 33 osobe su ozdravile, a na bolničkom liječenju nalazi se 17 osoba. U OB Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na SARS – CoV-2 virus, a od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 976 slučajeva bolesti COVID-19.


U Sisačko-moslavačkoj županiji 56 novozaraženih

9.19 Na današnji dan, u Sisačko-moslavačkoj županiji je 56 novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o 31 osobi s područja grada Kutine, 13 s područja grada Siska, četiri osobe s područja grada Popovače, po dvije osobe s područja Petrinje, Novske i Velike Ludine te po jednoj osobi s područja Gline i Jasenovca.


Ministar Butković pozitivan na koronavirus

8.25 Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković pozitivan je na koronavirus, priopćeno je jutros iz tog ministarstva. Navodi se kako se Butković testirao tijekom subote te dobio pozitivan nalaz.

"Ministar se osjeća dobro s obzirom na to da ima blaže simptome bolesti te će svoje radne obaveze nastaviti obavljati u samoizolaciji poštujući preporuke epidemiologa i liječnika", kažu u Ministarstvu.


Teksas je prva američka savezna država s više od milijun zaraženih

8.22 Teksas je prva američka savezna država koja je prešla milijun zaraženih koronavirusom, dok Sjedinjene Države zahvaća novi val koronavirusa. Najviše zaraženih je u okruzima Harris, Dallasu i El Pasu u kojemu se kongresni centar pretvara u covid bolnicu zbog preopterećenja zdravstvenog sustava. U Teksasu se svakodnevno potvrdi oko 6800 slučajeva koronavirusa, navodi Reuters.

Teksas je imao najveći broj novih zaraza prošli tjedan u SAD-u, a slijedi ga Illinois gdje živi dvostruko manje ljudi. Kalifornija, koja je u kolovozu prva prešla 600.000 slučajeva koronavirusa u SAD-u, ne zaostaje puno za Teksasom. Najnaseljenija savezna država potvrdila je oko 30.000 novih zaraza u proteklih tjedan dana i ukupno ima više od 950.000 slučajeva koronavirusa. U Los Angelesu i okolici potvrđena je trećina svih zaraza u SAD-u. SAD je najteže pogođena zemlja u pandemiji koronavirusa s gotovo 10 milijuna potvrđenih slučajeva koronavirusa i više od 230.000 mrtvih.


Bidenova prva predsjednička zadaća - borba protiv koronavirusa

8.21 Pobjednik američkih izbora Joe Biden rekao je u subotu da Sjedinjene Države neće dijeliti na crvene i plave, već će biti predsjednik svih Amerikanaca, a za svoj prvi potez najavio je borbu protiv koronavirusa.

"Ljudi ove nacije su progovorili. Donijeli su nam jasnu, uvjerljivu pobjedu", istaknuo je Biden i zahvalio na 74 milijuna osvojenih glasova.

Kao svoj prvi potez najavio je borbu protiv koronavirusa koji je usmrtio više od 230.000 Amerikanaca, a milijune ih ostavio bez posla. Najavio je da će u ponedjeljak imenovati tim zdravstvenih stručnjaka koji će od 20. siječnja 2021. provoditi plan borbe protiv covida-19 i da će se taj plan "temeljiti na znanosti".


Lauc: Na vrhuncu smo ovog vala epidemije

Jučer Hrvatski znanstvenik i član Znanstvenog savjeta Vlade za borbu protiv epidemije, Gordan Lauc, sinoć je u u Dnevniku HTV-a ponovio da će "sljedeća dva tjedna biti ključna".

"Ono što se događa danas, vidjet ćemo za tek sljedeća dva tjedna. Ako se netko danas zarazi, on će za dva tjedna razviti teške simptome. Mi smo u zadnja dva tjedna potvrdili preko 30 tisuća zaraženih u Hrvatskoj, testom potvrđenih. To znači da imamo 5-10 puta više. Između 180 i 300 tisuća ljudi koji su zaraženi. To će u idućih tjedan dana povećavati pritisak na bolnice", rekao je Lauc.

Kazao je i da je Hrvatska polako prelazi vrhunac drugog vala epidemije, a da ga je Zagreb već prešao.

"Ne može se gledati dan po dan, obično nedjelja i ponedjeljak bude manji broj. Ako gledamo prosječnu krivulju, ona je stala preko tjedan dana i počela je već danas padati. Zagreb je počeo padati prije nekoliko dana što se tiče oboljelih. To nam govori da je Zagreb prešao sam vrhunac ovog vala, a da Hrvatska kasni nekoliko dana i polako prelazi taj vrhunac", rekao je Lauc.

Dodao je da smo trenutno na vrhuncu broja zaraženih u ovom valu: "Jedni polako ozdravljaju, drugi se zaražuju što znači da će u mjesec dana biti zaraženo dvostruko ljudi."

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo