BiH nemoćna / Nova migrantska kriza na vratima Hrvatske: 'Riskiramo ozbiljan problem s hotspotom'

'Ako je točna brojka od 60 tisuća migranata koji se u ovom trenutku nalaze na području BiH, to je ozbiljan problem, ističe bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić

15.5.2018.
18:56
VOYO logo

Nova migrantska kriza na vratima je Hrvatske. Upozorila je na nju i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja iz BiH poziva na suradnju kako bi se spriječio ulazak ilegalnih migranata.

I dok hrvatska policija za sada ne želi dizati paniku - vlasti BiH priznaju da su nemoćne i traže međunarodnu pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bosna i Hercegovina izbjeglicama je samo usputna stanica. RTL-ova ekipa jučer ih je posjetila u Bihaću, gdje je tristotinjak migranata privremeni smještaj pronašlo u napuštenom učeničkom domu. Gradonačelnik se pita što će biti dalje. 

"Bihać je grad od 60, 70 tisućastanovnika, dobro se nosi s par stotina migranata. Međutim mene je strah da to neće biti više. Nagoviještava se veći val'', kazao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog drastičnog broja migranata u BiH od početka ove godine, gdje ih svakog dana pristiže više od stotinu, Vijeće ministara BIH donosi akcijski plan s prijedlogom hitnih mjera. Očekuju međunarodnu pomoć.

''Očekujemo značajniju stručnu, tehničku, a posebno financijsku pomoć koja će nam omogućiti da napravimo i izgradimo i poboljšamo adekvatne uslove smještaja prihvata izbjeglica", izjavio je Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A da bi se spriječio ilegalni ulazak u Hrvatsku, naša policija pojačano štiti državnu granicu. Iz MUP-a poručuju da zasad nije izdana nikakva nova, posebna zapovijed o pojačanoj zaštiti iako je tijekom prva 4 mjeseca ove godine zabilježen 1.761 ilegalni prelazak, što je čak 58 posto više u odnosu na isti period lani.

No, bivši ministar unutarnjih poslova upozorava da bi se Hrvatska mogla naći u problemima. ''Ako je točna brojka od 60 tisuća migranata koji se u ovom trenutku prema podacima iz BiH nalaze na području BiH, to je ozbiljan problem. Možemo riskirati ozbiljan problem s hotspotom", ističe Ranko Ostojić (SDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer za većinu ovih ljudi krajnji cilj je Zapadna Europa.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo