Optuženo 29 osoba / Agrokor: Tko se krije u sjeni Shadow bankinga

DORH je pokrenuo postupak protiv direktorima u Tisku Konzumu, Krašu, AWT-u, Franku, Granoliu, Nexusu, Sokol Mariću i ostalim Agrokorvim dobavljačima

29.8.2019.
22:18
VOYO logo

Stigle su i prve optužnice za Aferu Agrokor, ali dosta neobične. Naime na udaru Državnog tužiteljstva su se našli Agrokorovi dobavljači. Optuženi su da su zajedno sa direktorima Agrokorovih tvrtki sudjelovali u  izdavanju lažnih mjenica i falsificiranja službenih dokumenata i time protuzakonito financirali Agrokor.

Optuženo je 29 osoba, ali nijedna od njih se ne preziva Todorić. Riječ je o direktorima u Tisku Konzumu, Krašu, AWT-u, Franku, Granoliu, Nexusu, Sokol Mariću i ostalim Agrokorvim dobavljačima, ali osim što nema nikoga od Todorića zanimljivo je kako među optuženima nema nikoga iz faktoring kuća.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime već je poznato kako je Agrokor tjerao svoje dobavljače da ga financiraju putem mjenica i faktoring kuća jer je bio toliko kreditno zadužen da mu nijedna banka više nije smjela dati kredit. Ali zato su banke imale faktoring kuće pa su Agrokor preusmjerile na njih. Onda su Agrokorova poduzeća, Konzum i Tisak počeli izdavali mjenice dobavljačima koji su ih onda morali unovčiti kod faktoring kuća ali uz diskont od recimo 10 posto i taj su novac proslijeđivali Agrokoru.

Ako Agrokor nije mogao isplatiti mjenicu, faktoring kuće su onda teretile dobavljača koji im je mjenicu donio i to naravno za puni iznos mjenice. Dakle za mjenicu od recimo 100 milijuna kuna, faktoring kuća bi isplatila dobavljačima 90 milijuna a od Agrokora ili dobavljača kasnije naplatila sto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su one famozne regresne mjenice koje su u crno zavile mnoge dobavljače kad je Agrokor prestao išta ikome plaćati. Dakle u tom lancu sreće su najviše zarađivale faktoring kuće, ali u Dorhovoj optužnici njih nema što ne znači da ih neće biti jer je riječ o tzv. shadow bankingu dakle prikrivenom kreditiranju što je zakonom strogo zabranjeno.

S druge strane na taj lanac sreće s faktoringom nikad nisu reagirali ni HNB ni HANFa pa neće biti čudno ako faktoring kuće izmaknu i DORH-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još je zanimljivije da su tražbine po tim mjenicima sudski priznate u predstečajnoj nagodbi Agrokora pa će biti zanimljivo vidjeti što će biti s nagodbom ako se dokaže da su mjenice lažno izdane? Uglavnom odvjetnici u slučaju Agrokor zbrinut će i svoje praunuke. 

Veliki sastanak već u ponedjeljak

Uskoro se treba dogoditi još jedna bizarna situacija s Agrokorom. Naime isti ti dobavljači koje je DORH sad stavio u optužnicu, trebaju u ponedjeljak kao članovi Vjerovničkog vijeća Agrokora odobriti refinanciranje Fortenova grupe, koja je formalni sljednik Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o refinanciranju od 1,2 milijarde eura a dobavljači su se proteklih dana već izjasnili da to refinanciranje neće podržati jer im Agrokor zaostale dugove ne isplaćuje onako kako je dogovoreno nagodbom vjerovnika.

Hoće li ih DORH-ove optužnice motiviratati da to refinanciranje ipak podrže ili će izazvati još veći revolt i srušiti cijelu rusko-američku konstrukciju, efekt ovog pravosudnog biznisa vidjet ćemo u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo