Kratki pregled groteskne priče / Nogalo Tomaševiću o cirkusu s izborom ravnatelja bolnice Srebrnjak: 'Dosta skrivanja, preuzmi odgovornost!'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Toj bolnici EU je dala 60 milijuna eura za briljantan projekt. Nogalo upozorava da su neki bacili oko na - nekretninu. Od Tomaševića traži da to presječe

10.7.2022.
12:08
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Doktor Boro Nogalo, bivši dugogodišnji ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, komentirao je u emisiji Točka na tjedan N1 televizije raspisivanje natječaja za novog ravnatelja te ustanove i direktno prozvao gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića.

"Očekujem da bude pošten, dosljedan, te da se drži svega onoga što je obećavao u kampanji. Očekujem i da ne bude kao Poncije Pilat koji pere ruke kao prošli put, kada je rekao da o tome odlučuje Upravno vijeće", kazao je Nogalo što očekuje od gradonačelnika Tomaševića i dodao: "Jednom se možete prevariti, ali drugi put ne. Došli smo do Rubikona."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
bolnica slučaj /

Natječaj za ravnatelja Srebrnjaka tajan. Satiričar Zovak kaže: 'Šteta što sam propustio da se i ja prijavim'

Image
bolnica slučaj /

Natječaj za ravnatelja Srebrnjaka tajan. Satiričar Zovak kaže: 'Šteta što sam propustio da se i ja prijavim'

O "bolnici slučaju" RTL.hr prije nekoliko dana je pisao povodom novog poglavlja notorne hermetične tajnosti iz uprave te bolnice, sad oko toga da se javnosti ne otkrivaju imena kandidata koji su se javili na najnoviji natječaj za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak.

Iz Upravnog vijeća bolnice brane se, naravno, "zaštitom osobnih podataka". Pa smo se i ovom zgodom prisjetili cirkusa s natječajem iz 2020. kad se na natječaj javio i satirični novinar Domagoj Zovak. Objasnio je da je "natječaj toliko glupo napisan da se doslovno svatko tko ima bolji faks, mogao javiti". Uvjet nije bila niti medicinska struka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč svojoj popularnosti i kvalifikacijama, Zovak nije prošao. Nije mu pomogao niti revolucionaran program koji je nudio: "Napisao sam da mogu pomoći u daljnjoj devastaciji Srebrnjaka. To bi mi išlo baš dobro."

Očito su oni koji su natječaj vodili, ocijenili da će drugi kandidat bolje ostvariti zacrtane ciljeve, možda iste koje je obećavao Zovak, možda druge, sad nije toliko bitno. Bitno je, međutim, to da je ravnateljem imenovan dr. Ivo Dumić Čule, čovjeku za kojega je Nogalo konstatirao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o specijalizantu! Nikad se nigdje u svijetu nije dogodilo da specijalizant vodi bolnicu."

Nogalova tvrdnja o svjetskom raritetu lako je moguće da je točna. Kako god, zbog sumnje da je natječaj kojim je ravnatelj DB Srebrnjak postao specijalizant, kasnije je uhićena dr. Ana Stavljenić Rukavina, osumnjičena da je u kaznenom djelu sudjelovala po nalogu bivšeg gradonačelnika Zagreba, pokojnog Milana Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je odletio i dr. Dumić Čule. Pa je raspisan novi natječaj. I opet sve u tajnosti. Ovaj put nisu izabrali specijalizanta, nego su otišli u drugu krajnost. Izabrali su liječnika u mirovini, dr. Darka Richtera. Pa se on u nekom trenutku povukao iz postupka imenovanja ravnateljem.

A onda se predomislio, premda je bila riječ o slikovitoj, na mnoštvo načina zanimljivoj situaciji oko kandidature. Zato smo u prosincu prošle godine od dr. Richtera zamolili da nam pošalje svoj program vođenja bolnice koji je priložio kandidaturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što ne pitate Nogala? Neka vam on kaže svoj program, onda ću i ja to uspjeti pročitati", kazao nam je tada Richter.

Objasnili smo mu da mu je ideja zapravo prilično zanimljiva da ćemo doista od Nogala tražiti njegov program, a u tom slučaju, zanimalo nas je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako od njega dobijemo njegov program, biste li nam onda vi dali svoj?"

"Ne. Ne. Ne. Ja sam još uvijek stranka u nekakvom žalbenom postupku, ne znam kako se to uopće zove. Ja se nisam niti žalio, samo sam reagirao na njihovu odluku koju su mi poslali s tri tjedna zakašnjenja… da sam ja izabrani ravnatelj bez ikakvog osvrtanja na hajku…", odbio nas je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto smo uopće tražili od njega program, osim što je najnormalnija stvar na svijetu da takve stvari zanimaju novinare? Program smo ga tražili zato što su nas prethodno odbili iz DB Srebrnjak. I zato što su nam iz administracije Grada Zagreba objasnili da oni naprosto nemaju pravnih mogućnosti natjerati, da tako kažemo, aktualno vodstvo DB Srebrnjak da nam pošalju traženu dokumentaciju.

Taj natječaj i dotičnu epizodu cirkusa oko natječaja, Zovak je novinarki RTL.hr-a sada ovako komentirao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad mi je žao što sam ga propustio. Uvjeti su i dalje isti, da moraš imati diplomu i pet godina iskustva u struci. Ja bih rasturio. Prošli put su me zeznuli, nisu mi priznali da imam pet godina radnog iskustva jer sam godinama radio pod autorskim ugovorim i nisam imao potvrdu o radnom stažu."

"U međuvremenu radim pod obrtom i skupio sam tih pet godina radnog staža, ispunio bih uvjet za natječaj. Šteta, baš bih bio dobar ravnatelj. Ranije je jedan Zovak bio na čelu zagrebačke bolnice, sad više nije, a Zagrebu baš treba jedan Zovak da bude ravnatelj. To sam mogao biti ja", ne može Zovak prežaliti životnu šansu koja mu se možda više nikad neće ukazati, svakako ne ako se pita bivšeg ravnatelja DB Srebrnjak dr. Nogala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavno pitanje je zašto se nakon moje smjene raspisalo pet natječaja? Što je toliko loše u toj bolnici i zašto je to tako? Zašto se za ravnatelje postavljaju nekompetentne osobe”, kazao je Nogalo gostujući na N1.

Najnoviji natječaj je raspisan, kazao je, zato što je "profesorica Sanja Kolaček na posljednjem natječaju za ravnatelja izabrala svog kuma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takva odluka nije mogla opstati. Došla je osoba koja je posljednje četiri godine imala radno vrijeme od četiri sata. Izvukli su ga iz šešira, a opet je riječ o osobi s Rebra, institucije koja je u nekoliko navrata i na neprimjeren način pokušala preuzeti Srebrnjak", rekao je.

Podsjetio je i na moguće motive ljudi zadnjih godina nisu prezali niti od ponekad totalno nelogičnih poteza, pa je kazao da je Srebrnjak "vrhunska lokacija sa skupim zemljištem, za koji postoji puno interesa":

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministri na to gledaju bez pogovora. Zašto ministar Beroš to dozvoljava? Zašto dozvoljava da se izabere osoba na nivou izbora profesorice Kolaček?"

Kaže da je već poznato tko će biti novi ravnatelj:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada od uprave tražimo da se povuku granice prije pregovora, ništa se ne događa. Upravno vijeće se ne sastaje niti svakih mjesec dana. Događaju se pogodovanja i opstrukcije."

Uvjeren je da će cijela stvar završiti loše po djecu i roditelje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba nam pomoć. I ministri i gradonačelnik trebali bi biti u sinergiji, a to ne postoji."

Zato je pozvao gradonačelnika Tomislava Tomaševića da preuzme odgovornost za Srebrnjak, zato je i svoje sumnje prijavio i hrvatskim i EU istražiteljima. Što se tiče ovih drugih, očito je da na njih računa zato što je Europska komisija svojedobno toj bolnici odobrila ogroman projekt translacijske medicine i dodijelila mu čak 60 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnjih dana, doduše, ured europskog javnog tužitelja u Zagrebu ima dosta posla, najnovije primjerice s bivšim ministrom Tomislavom Tolušićem… Tek treba vidjeti hoće li Nogalova prijava pasti na plodno tlo ili ne.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo