Kolika će biti nova cijena? / Noćni sastanak u Vladi uz pizzu: Plenković, Petrov i Marić o poskupljenju plina

Image

Vlada bi u danas trebala otkriti ono što zanima više od pola milijuna hrvatskih obitelji koji se griju na plin. Kolika će biti nova cijena?

27.2.2017.
7:49
VOYO logo
Image
zašto se poskupljenje uopće događa? /

Plin ipak neće biti 23 posto skuplji, država ne može regulirati cijenu jer mađarski MOL želi zarađivati

Image
zašto se poskupljenje uopće događa? /

Plin ipak neće biti 23 posto skuplji, država ne može regulirati cijenu jer mađarski MOL želi zarađivati

U Banskim dvorima su se u kasnim večernjim satim sastali premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Božo Petrov i ministar financija Zdravko Marić, a mnogi nagađaju kako je predmet njihovog razgovora bilo povećanje cijena plina.

Vlada intenzivno pokušavaj utjecati na stavke koje čine cijenu kako bi poskupljenje bilo što manje, priopćili su. Ministarstvo zaštite okolišta i energetike pokušat će ovo poskupljenje ublažiti smanjivanjem udjela u cijeni koji imaju tranzitni i transportni troškovi te troškovi skladištenja. To će se napraviti tako da će se utjecati i na cijenu koju HEP plaća INA-i za domaći plin. Vlada također smatra kako postoji prostor za uštede i kod marži lokalnih distrubutera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako neslužbeno doznajemo, računi će biti veći, ali ipak ne 23 posto, a upravo se nagađalo da bi to mogla biti gornja granica poskupljenja.

Više o ovoj temi pročitajte:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mutnom je mnogima zašto se to poskupljenje uopće događa? Jer - od ukupne godišnje potrošnje plina u Hrvatskoj, čak tri četvrtine troše veliki industrijski pogoni poput Petrokemije. Pa tako od milijun i pol hrvatskih kućanstava, onih 602 tisuće koja su spojena na plin, troše tek 25%. A iz domaćih plinskih bušotina, proizvede se čak 50% plina, odnosno, dvostruko više nego što potroše sva kućanstva – pa se mnogi pitaju zašto država ne može regulirati cijenu.

Drugim riječima  – taj plin nije hrvatski nego od INE, a INA nije Hrvatska. I tu leži cijeli problem jer mađarski MOL želi zarađivati. A to ne može dok god Vlada kao dosad, drži fiksnu cijenu plina po kojoj INA prodaje HEP-u – pa HEP lokalnim distributerima – Mađari su godinama u Bruxellesu vršili pritisak da takvo reguliranje više nije dopustivo i uspjeli. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema neslužbenim izračunima, to poskupljenje za građane bi značilo u prosjeku ukupno 670 kuna godišnje više na računima za plin, piše N1, čije su kamere ulovile trenutak kad je su u Vladu stigle pizze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo