NJEMAČKI MATURANTI DOŠLI KUĆI IZ HRVATSKE S COVIDOM: / 'Imali su simptome, ali nisu tražili pomoć, niti se pridržavali mjera'

Image
Foto: Ilustracija

Devetero od 14 maturanata osjetilo je blage simptome trećeg dana boravka u Hrvatskoj, no nisu zatražili medicinsku pomoć, čak štoviše, tvrde u Uredu za zdravstvo njemačkog okruga Göppingen,

7.8.2020.
9:15
Ilustracija
VOYO logo

Barem devetero od 14 njemačkih maturanata iz grupe koja je nedavno boravila u Hrvatskoj, vratilo se s putovanja pozitivno na koronavirus, tvrde u Uredu za zdravstvo njemačkog okruga Göppingen. Svi se nalaze u karanteni, dok je samoizolacija propisana za njihova 53 kontakta. Iako nije sasvim sigurno gdje su se maturanti zarazili, odnosno jesu li bolesni došli u Hrvatsku, njemački mediji već optužuju domaće službe.

"Riječ je o grupi od 14 maturanata starih 18 i 19 godina iz Göppingena, najviše iz mjesta Donzdorf koji su u Hrvatsku otišli preko jedne hamburške agencije za party putovanja. Putovali su autobusom iz grada Hamelna, u Hrvatskoj su boravili od 25. srpnja do 1. kolovoza, a za sada nemamo informacije gdje su bili smješteni, u hotelu ili privatnom smještaju", rekla je za Večernji listClarissa Truhart iz tamošnjeg Ureda za zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su se prvi blagi simptomi pojavili već trećeg dana ljetovanja, nitko od mladih posjetitelja iz Njemačke nije zatražio liječničku pomoć u Hrvatskoj, već su testirani tek po povratku kući. Iz Ureda za zdravstvo ističu da se maturanti nisu pridržavali propisanih epidemioloških i higijenskih mjera. U organizaciji iste agencije putovali su i mladi Nijemci iz drugih krajeva zemlje, no unatoč spekulacijama, zdravstvene vlasti ne mogu potvrditi ima li još zaraženih.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo