NJEMAČKI LIST ŽESTOKO OPRAO KURZA: / 'Austrija je Hrvatsku gurnula pod kotače, a zaboravlja da su u istom čamcu. Možda će to morati platiti'

Image
Foto: HELMUT FOHRINGER/AFP/Profimedia

Ne samo da bi se politika mogla lako obiti o glavu, nego ističe i paradokse zbog kojih čitavu kontrolu naziva velikom, neučinkovitom antieuropskom predstavom

24.8.2020.
14:06
HELMUT FOHRINGER/AFP/Profimedia
VOYO logo

"U nedjelju sam počeo pravu malu utrku s vremenom", opisuje novinar Süddeutsche Zeitunga Felix Haselsteiner koji se našao zajedno s brojnim turistima iz Austrije koji su za vikend požurili u domovinu.

"Morao sam požuriti da na povratku s prijevremeno otkazanog odmora u Hrvatskoj prijeđem granicu prije prve minute novog tjedna jer od ponedjeljka, u 00:01 sati, trebao bih se se testirati na koronaviru i ostati u karanteni", opisuje u tekstu naslovljenom "Virus u auto", parafrazirajući austrijskog kancelara kojeg u kolumni oštro proziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12 minuta razlike između karantene i slobode

Opisujući kako ovoga puta nije mario za pitoreskna talijanska sela i koruški krajolik, ističe kako je na prijelaz Plöcken u Karnskim alpama stigao gotovo u zadnji trenutak, 11.48 sati ujutro.

I pritom ističe još veći paradoks od toga da bi ga zbog samo 15 minuta kašnjenja čekala dugotrajna izolacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
AUSTRIJSKI ŠEF DIPLOMACIJE OTKRIO: /

'Postoji mogućnost da povučemo ograničenja za Hrvatsku'; Evo što se mora dogoditi

Image
AUSTRIJSKI ŠEF DIPLOMACIJE OTKRIO: /

'Postoji mogućnost da povučemo ograničenja za Hrvatsku'; Evo što se mora dogoditi

"Slika me dočekala je ona koja je, srećom, već godinama poznata: potpuno prohodna granica, bez ikakve kontrole na vidiku. Na drugim graničnim prijelazima, (radio) Ö3 je u izvijestio kako se , čekalo i po tri sata", ističe i nastavlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Jasan prikaz graničnog ludila'

"Sve to ilustrira granično ludilo koje se trenutačno događa u Europi, ali prije svega u Austriji: S jedne strane stroga kontrola i prometne gužve, s druge strane granica EU-a kakva bi trebala biti: otvorena", kaže novinar koji time ilustrira i kako je čitava granična politika, koja bi trebala biti u službi zaštite, zapravo tek velika, neučinkovita, antieuropska predstava.

Pritom je oštro prozvao austrijskog kancelara, skreću pozornost na to kako je Hrvatska dugo bila sigurna od korone, za razliku od Austrije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Gdje je virus bio u ožujku?

"Virus dolazi u Austriju automobilom", rekao je kancelar Sebastian Kurz objašnjavajući upozorenje o putovanju za Hrvatsku. On pogrešno prosuđuje stvarnost, jer je virus prisutan u Austriji, barem od ožujka - i tako će ostati za sada. Gdje je, s druge strane, virus prije nekoliko mjeseci jedva pronađen? U danas demoniziranoj Hrvatskoj, zemlji koju se sada pogrešno naziva 'party destinacijom“, gdje Austrijanci uglavnom kampuju", jasan je novinar, koji ističe kako si Hrvatska nije mogla priuštiti otkazivanje sezone obzirom na to da daje četvrtinu BDP-a, ali i da je prije toga epidemija bila prilično suzbijena u Hrvatskoj.

"Virus je u Hrvatsku stigao s turistima. Ili, da iskoristimo Kurzovu metaforu, korona je automobilom otišla na odmor, a zatim se autom vratila", rekao je. Navodi kako će naravno biti ljudi koji su se vratili zaraženi, ali rješenje vidi u besplatnom programu testiranja kojeg provodi savezna vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No, je li trebalo poniziti i gurnuti pod kotače članicu EU-a koja je povijesno imala bliske odnose s Austrijom? Ne bi li, primjerice, bilo moguće voditi bilateralne razgovore kako bi se dobio učinkovitiji pregled nad Austrijancima koji su trenutačno u Hrvatskoj - ili čak da se približe hrvatskoj vladi i zatraže od njih da malo pooštre pravila o koroni u zemlji? Ili samo moći izdati upozorenje za putovanja za pogođene regije, kao što je to učinila Njemačka?", pita se.

Već su počela ograničenja za Austrijance

"To bi bilo europsko rješenje, ono koje bi odgovaralo modernoj konfederaciji. Već i zbog geografskog položaja, Austrija bi mogla igrati presudnu ulogu u usklađenom europskom odgovoru na pandemiju. Umjesto toga, Kurz je još jednom odlučio demonstrirati (prividnu) žilavost, odlučnost i strogu 'Austrija na prvom mjestu' politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda je zaboravio da je Austrija u istom čamcu kao i Hrvatska. Jer nijedna alpska republika ne može si priuštiti odreći se međunarodnih gostiju, bilo ljeti ili zimi. Austrija trenutačno izvještava o 2772 aktivna slučaja, a ovog se četvrtka broj povećao za još 301 slučaj. Od subote nadalje, putnici iz Austrije moraju biti samoizolirani u Velikoj Britaniji 14 dana, u Norveškoj deset dana", pojašnjava novinar.

"Ako će druge zemlje izdati upozorenja za putovanja zimi u Austriju, party destinaciju koja zapravo nije party destinacija nego mjesto gdje većina želi mirno skijati, Kurz će možda morati platiti račun za svoju kratkovidnu politiku ovoga ljeta", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo