IMAMO 549 NOVIH SLUČAJEVA, 16 PREMINULIH; Beroš: / Ne smijemo olako pustiti ovu prednost, do nje smo teško došli'

Image

Danas je u Hrvatskoj zabilježeno 549 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 2955

5.2.2021.
7:21
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je 1203 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 106 pacijenata
  • Danas je preminulo 16 osoba
  • Od prvog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj zabilježeno je 234 702 zaraženih osoba

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Slovenija povukla odluku obveznom testiranju radnika dnevnih migranata

22.27 - Slovenska vlada u petak je izmijenila odluku po kojoj su dnevni radni migranti trebali imati negativan test na koronavirus i obnavljati ga svakih sedam dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon brojnih izraza nezadovoljstva, posebno među Slovencima koji kao dnevni radni migranti svaki dan na posao putuju u Austriju i Italiju, slovenska vlada u petak je promijenila prijašnju odluku po kojoj je za ulazak u Sloveniju ta kategorija putnika morala pokazati negativni test na koronavirus i obnavljati ga jednom tjedno.

Izmjenom prijašnje odluke o uvjetima ulaska u Sloveniju, koja je na snazi bila manje od 24 sata, radni dnevni migranti pri ulasku u Sloveniju ne trebaju negativan test na covid-19 ukoliko u Sloveniju ulaze iz zemalja EU-a i Schengena u kojima je epidemiološka situacija bolja nego u Sloveniji, objavila je slovenska vlada na svom službenom Twitter računu kasno u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka se odnosi i na radnike migrante koji u Sloveniju odlaze na posao iz Hrvatske, te na druge Sloveniji susjedne zemlje koje imaju manju incidenciju odnosno broj dnevno oboljelih, a na snagu stupa u subotu 6. veljače.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska ograničila cjepivo AstraZenece na mlađe od 55 godina

21.55 - Španjolsko ministarstvo zdravstva objavilo je u petak da će ograničiti upotrebu cjepiva AstraZeneca/Oxford na mlađe od 55 godina, nakon što su druge europske zemlje navele da će primijeniti slična ograničenja. Francuska, Njemačka, Belgija, Danska, Švedska i neke druge zemlje su odredile dobna ograničenja za to cjepivo, koje su razvile englesko-švedska tvrtka AstraZeneca i sveučilište Oxford, zbog nedostatnih podataka procjene rizika među starijim stanovništvom.

"Odbor za javno zdravstvo je na sastanku u petak i nakon znanstvenih dokaza odredilo granicu od 55 godina za cijepljenje cjepivom AstraZenece", navelo je ministarstvo zdravstva u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta odluka je donesena nekoliko sati nakon što je europski regulator dao zeleno svjetlo za njegovu upotrebu kod starijih osoba svih dobnih skupina.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pentagon će rasporediti 1000 vojnika za pomoć u cijepljenju

20.45 - Američki ministar obrane Lloyd Austin odobrio je zahtjev Savezne agencije za upravljanje u hitnim situacijama (FEMA) za raspoređivanje više od 1000 aktivnih vojnika na pomoć u cijepljenju, objavila je u petak Bijela kuća.

Ta akcija će početi u Kaliforniji oko 15. veljače, a kasnije će se proširiti na dodatna mjesta cijepljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ključna uloga vojske omogućit će cijepljenje tisuća ljudi dnevno, kako bi se osiguralo da svaki Amerikanac koji želi bude cijepljen", rekao je novinarima Andy Slavitt, upravitelj centara Medicare i Medicaid Services.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovačka zabrinuta zbog širenja britanskog soja virusa

18.57 - Britanski soj koronavirusa rapidno se širi Slovačkom što jako brine tamošnje zdravstvene stručnjake.

Premijer Igor Matovič na Facebooku je objavio podatke koji pokazuju da je oko 71% svih pozitivnih rezultata testiranja u srijedu dokazalo prisutnost mutirane, a potencijalno i zaraznije i smrtonosnije verzije virusa. Budući da se radi o prosječnoj vrijednosti, očito su neke regije novom verzijom virusa zahvaćene više od drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveučilišna klinika u Košicama, drugom najvećem gradu u zemlji, u petak je izvijestila da je mutacija virusa vidljiva u 90% pozitivnih rezultata.

"Čini se da je postotak u Slovačkoj veći od onog u ostatku Europske unije, pa čak i od britanskog", komentirao je Pavol Jarčuška, voditelj odjela za zarazne bolesti sveučilišne klinike, za novinsku agenciju TASR.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Macron i Merkel podržavaju europsku strategiju o cjepivima

18.40 - Emmanuel Macron i Angela Merkel su u petak dali podršku strategiji opskrbe cjepivima protiv covida koju vodi Europska komisija, unatoč kritikama i kašnjenjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U potpunosti podržavam naš europski pristup", izjavio je francuski predsjednik na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom.

"Što bismo danas rekli da se Francuska i Njemačka natječu za cjepivo", pitao je Macron, "To bi bilo kontraproduktivno". Temeljna odluka o zajedničkom naručivanju bila je i ostaje "ispravna", dodala je Angela Merkel na konferenciji održanoj nakon francusko-njemačkog Vijeća za obranu i sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali "morali smo priznati da proizvodni kapaciteti nisu tako veliki kao što smo mislili", naglasila je.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Von der Leyen i Šuica odbacuju kritike o sporosti i kašnjenju cijepljenja

17.22 - Predsjednica i potpredsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i Dubravka Šuica u petak su stale u obranu odluke o zajedničkoj nabavi cjepiva za sve članice EU-a i odbacile kritike o sporosti isporuke cjepiva i kašnjenju cijepljenja.

“Samo zamislite što se moglo dogoditi da su samo jedna ili dvije države članice imala pristup cjepivima, što se zaista moglo i dogoditi da nije bilo naše kolektivne pregovaračke moći. Što bi to značilo za jedinstveno tržište i naše jedinstvo u Europi?”, ističu Von der Leyen i Šuica u zajedničkom članku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska unija u odnosu na Veliku Britaniju, Sjedinjene Države ili Izrael znatno zaostaje u broju cijepljenih osoba.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krapinsko-zagorska: 12 novozaraženih, dvoje umrlih

16.31 - Na području Krapinsko-zagorske županije potvrđeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije su osobe umrle, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Po dvije novozaražene osobe dolaze s područja grada Zlatara te općina Hrašćine i Jesenja, dok je po jedan novozaraženi s područja Donje Stubice i Klanjca te općina Hum na Sutli, Lobor, Marija Bistrica i Sveti Križ Začretje. Oporavilo se 12 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 107. U samoizolaciji se nalaze 683 osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice nalazi se 12 pacijenata. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 36 pacijenata pozitivnih na koronavirus od kojih je jedan na respiratoru, priopćili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

WHO: potraga za porijeklom koronavirusa trajat će godinama

15.27 - Član tima koji pod vodstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) vodi istragu u Wuhanu, kineskom gradu u kojem je otkriven koronavirus, rekao je da je iznenađen kompleksnošću zadatka otkrivanja porijekla tog virusa i da će istraživanje trajati godinama.

Dominic Dwyer, mikrobiolog i stručnjak za zarazne bolesti, rekao je kako je istraživačka skupina u Wuhanu od kineskih vlasti dobila pristup koji je zatražila kako bi istraživala početke pandemije koronavirusa, prvi put zabilježenog u tom kineskom gradu. "Svi znaju kako je pandemija buknula s tržnice Huanan u Wuhanu, no ključno je saznati što se događalo tada i prije toga“, rekao je Dwyer.

Porijeklo koronavirusa postalo je visoko politizirano pitanje nakon međunarodnih kritika upućenih Kini zbog nedovoljne transparentnosti u prvim danima epidemije. Peking zagovara teoriju da je virus možda nastao negdje drugdje.

Dwyer, australski stručnjak za HIV koji je surađivao s WHO-om tijekom epidemija SARS-a i ptičje gripe, rekao je da je glavna "zagonetka“ covida-19 u tome što prvi asimptomatski pacijenti nisu znali da nose virus. "Naivno je misliti da ćemo doći do nultog zaraženog“, kazao je Dwyer. Rani slučajevi su zabilježeni u studenom 2019., no najvažnije je ono što se dogodilo nedugo prije toga, rekao je Australac. Dwyer se slaže s Peterom Daszakom, zoologom i stručnjakom za životinjske bolesti, također članom tima, koji naglašava da će biti jako teško shvatiti porijeklo koronavirusa. "Čak i kod SARS-a i ebole imamo neke dobre ideje, no nitko nije siguran“, rekao je Daszak Reutersu u četvrtak. "Kod HIV-a ne znamo točne okolnosti“.

Istražitelji su posjetili bolnice, istraživačke centre i tržnicu s morskom hranom gdje je zabilježen prvi slučaj, no njihovi kontakti u Wuhanu ograničeni su na posjete koje su organizirali kineski domaćini. Dwyer je kazao da je tim završio s obilaskom lokacija i da se priprema predstaviti prve zaključke u što kraćem roku, prije no što krajem idućeg tjedna istekne 28-dnevna viza članove istraživačke skupine.


Slovenija: Cjepivom AstraZenece cijepit će se osobe u dobi od 18 do 64 godina

15.25 - U Sloveniji idući tjedan počinje po prvi put cijepljenje stanovništva cjepivom AstraZenece protiv Covida-19, a odlučeno je da će se njime cijepiti osobe u dobi između 18 i 64 godine, objavljeno je u petak.

Savjetodavna skupina za cijepljenje pri Nacionalnom institutu za javno zdravstvo (NIJZ) preporučuje da se cjepivo AstraZenece koristi kod osoba u dobi između 18 i 64 godine. Za starije osobe ne postoji dovoljno dostupnih podataka o učinkovitosti tog cjepiva, navodi se u izvješću koje je u petak objavio slovenski NIJZ.

S druge strane, slovenski zdravstveni stručnjaci u izvješću navode da se cijepljenje AstraZeneceom preporučuje za cijepljenje nepokretnih osoba kod kuće, bez obzira na njihovu dob, jer je ovo cjepivo, za razliku od mRNA cjepiva Pfizera i Moderne, stabilnije i omogućuje transport već pripremljenog cjepiva do mjesta cijepljenja. Isto tako, budući da trenutno ne postoje podaci o učinkovitosti cjepiva AstraZenece kod kroničnih bolesnika, trenutno se za te osobe više preporučuje uporaba mRNA cjepiva. Prioritetno cijepljenje AstraZenecom preporučuje se pak za još necijepljene zdravstvene djelatnike, osoblje u obrazovanju, osoblje i učenike u školama za osobe s invaliditetom te za ostale hitne službe koje su važne za funkcioniranje države.

Prva pošiljka cjepive AstraZenece u Sloveniji bi trebala prispjeti u ponedjeljak, a očekuje se da će sadržavati 9.600 doza, premda je prvotno bilo najavljeno 15.000, pa bi cijepljenje počelo već u utorak. Druga doza AstraZenece trebala bi, po preporukama slovenskih imunologa, biti aplicirana devet do 12 tjedana nakon prvog cijepljenja.


Krapinsko-zagorska županija: 12 novih

14:33 - Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 12 novih osoba pozitivnih na koronavirus. Radi se o osobama sa područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: Grad Donja Stubica (1), Grad Klanjec (1), Grad Zlatar (2), Općina Hrašćina (2), Općina Hum na Sutli (1), Općina Jesenje (2), Općina Lobor (1), Općina Marija Bistrica (1) i Općina Sveti Križ Začretje (1).

Oporavilo se 12 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 107. U samoizolaciji se nalaze 683 osobe. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice nalazi se 12 pacijenata. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 36 pacijenta pozitivnih na SARS CoV-2, od kojih je 1 na respiratoru. Preminule su 2 nove osobe pozitivne na koronavirus.


Britanski regulatori: Cjepivo AstraZenece učinkovito kod starijih

14:07 - Britanski regulatori dobili su od AstraZenece dodatne podatke koji podupiru ocjenu da je cjepivo protiv covida-19 razvijeno sa sveučilištem u Oxfordu djelotvorno za starije osobe, rekao je u petak dužnosnik zadužen za cjepiva.

Britanija je tim cjepivom cijepila sve dobne skupine nakon što ga je Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) kao prvi regulator odobrila u prosincu, ali neke druge europske zemlje rekle su da je potrebno više podataka prije nego što se to cjepivo bude davalo onima starijima od 65 godina.

Munir Pirmohamed, predsjedatelj radne skupine komisije za humanu medicinu, rekao je da su britanski regulatori, kada su osobrili cjepivo, u podacima primijetili manji broj osoba mlađih od 65 godina.

"Ipak, tamo nije bilo dokaza koji bi sugerirali da ljudi stariji od 65 godina nisu dobili dokaze o učinkovitosti", rekao je na informativnom sastanku MHRA, na pitanje Reutersa o učinkovitosti cjepiva kod starijih.

"Od tada smo dobivali više podataka od AstraZenece u kojima se vidi učinkovitost kod starijih osoba i da nema dokaza o nedostatku djelotvornosti", kazao je.

Dodao je kako starije osobe generiraju snažne imunološke reakcije i istaknuo da je najvažnije da i cjepivo AstraZenece i cjepivo Pfizera i BioNTecha sprečavaju ozbiljne bolesti i smrtne slučajeve. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je EU odlučila da neće ugroziti sigurnost i zagovara sporiji tempo odobravanja cjepiva. Upitana je li Britanija ugrozila standarde sigurnosti i učinkovitosti, izvršna direktorica MHRA June Raine branila je regulatorne standarde.

"Mislim da je naša pozicija vrlo jasna u smislu strogog znanstvenog pristupa koji MHRA provodi u interesu povjerenja javnosti, javne sigurnosti i učinkovitosti tih važnih cjepiva", rekla je.


U Sloveniji od idućeg tjedna popuštanje mjera

13:20 - U Sloveniji će idući tjedan ponovo raditi sve trgovine i uslužne djelatnosti do najviše 400 metara radne površine, ali uz obvezno testiranje zaposlenih najmanje jednom tjedno, potvrdio je u petak Zdravko Počivalšek, ministar gospodarstva i potpredsjednik vlade premijera Janeza Janše.

Riječ je o najnovijoj odluci vlade, koja je najavila i otvaranje nastave za sve polaznike prvih triju razreda osnovnih škola u zemlji, što je pokazatelj da se epidemiološka situacija zadnjih dana ipak popravlja. Škole koje su nedavno otvorene za prva tri razreda radile su dosad samo u onim regijama s boljom epidemiološkom situacijom.

"Zadovoljan sam što smo nakon intenzivnih rasprava u vladi odlučili otvoriti vrtiće i početne razrede u osnovnim školama, što je prvi korak k normalizaciji života. Sada treba relaksirati i mjere za gospodarstvo te se truditi da poštovanjem mjera još poboljšamo epidemiološku situaciju", kazao je Počivalšek u izjavi novinarima. On je potvrdio da će biti dopušten i rad skijališta, uz testiranje zaposlenih i skijaša.

Da se epidemiološko stanje u zemlji nakon dugo vremena popravlja, potvrđuju i podaci po kojima je u zadnja 24 sata bilo samo 959 zaraza, a i broj smrtnih slučajeva znatno je smanjen, pa ih je bilo 14. Kako je na konferenciji za novinare u Ljubljani kazala glasnogovornica vlade Maja Bratuša, to omogućava postupno ublažavanje restrikcija ako se pozitivan trend i dalje nastavi.

Po njenim je riječima Slovenija iz tzv. "crne" faze, koja je dugo trajala, sada ušla u "crvenu" fazu epidemije, no da bi došla u tzv. "žutu", potrebno je da i broj dnevnih zaraza i broj hospitaliziranih covid pacijenata padnu na manje od tisuću, što još nije slučaj.

U toj će se fazi "otvoriti" fizička nastava u cijeloj državi za sve osnovce i zaključne razrede srednjih škola, a na fakultetima će se ponovo održavati ispiti i seminari, doduše uz sudjelovanje najviše 10 osoba. Unatoč poboljšanju epidemiološke slike, premijer Janez Janša u četvrtak je upozorio da otvaranje gospodarskih djelatnosti i društvenih aktivnosti ne bi smjelo biti radikalno, jer ne želi da Slovenija bude država u kojoj će epidemija najduže trajati, te je pozvao sve građane na odgovornost.


Splitsko-dalmatinska županija: 91 novih

13:18 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 532 obrađena testa danas je 91 novooboljela osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na covid infekciju.

Od ukupnog broja novooboljelih 54 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1504 osobe nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalaze se 97 covid pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 7 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema preminulih osoba.


Njemačka: uz pozitivan trend i dalje opasnost od mutirajućeg koronavirusa

13:15 - Državni njemački epidemiološki institut Robert Koch u petak je, unatoč smanjenom broju novozaraženih, upozorio na i dalje prisutnu opasnost od mutirajućeg soja koronavirusa, dok je ministar zdravstva istodobno najavio mogućnost popuštanja mjera.

"Situacija još nije pod kontrolom. Virus još nije umoran, naprotiv: upravo doživljava novi uzlet“, rekao je direktor Instituta Robert Koch, Lothar Wieler, na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom zdravstva Jensom Spahnom.

Wieler je objasnio kako je rasprostranjenost novog mutirajućeg soja koronavirusa, koji je stigao iz Velike Britanije, trenutno šest posto.

"To znači da virus još ima potencijala za širenje. Moramo računati s tim da će se ovaj soj dodatno proširiti", rekao je Wieler. On je još jednom apelirao na građane da se i dalje pridržavaju mjera zatvaranja koje su u trenutnom, pooštrenom obliku, na snazi do sredine veljače.

I njemački ministar zdravstva Jens Spahn je, unatoč smanjenom broju novozaraženih, upozorio na potrebu daljnjeg pridržavanja mjera.

"Mi smo na putu izlaska iz pandemije. Ovim putem kročimo odlučno, ali oprezno", rekao je Spahn i dodao kako broj novozaraženih doduše konstantno pada, ali "ne dovoljno".

Komentirajući sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel i premijera saveznih pokrajina sljedećeg tjedna, na kojem će se odlučivati o eventualnom produljenju mjera zatvaranja, Spahn je rekao kako treba pripremiti "polagani izlazak" iz ovog stanja. Po njegovim riječima, do popuštanja mjera bi prvo trebalo u radu škola i vrtića.


Međimurska županija: 20 novih

13:10 - Među 154 osobe testirane u protekla 24 sata u Međimurskoj županiji potvrđeno je 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom, umrlih nije bilo, a nakon dugo vremena nijedan zdravstveni djelatnik nije pozitivan niti je u samoizolaciji.

Rečeno je to u petak na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite, a župan Matija Posavec je dodao kako je u proteklih sedam dana PCR metodom u Međimurskoj županiji testirano tisuću osoba i da je postotak pozitivnih 13,1 posto.

„Sedmodnevna incidencija je 119 pozitivnih na 100.000 stanovnika ako gledamo samo PCR testiranja, odnosno 132 ako gledamo ukupne kliničke slike”, rekao je župan.

Ravnatelj Županijske bolnice u Čakovcu Tomislav Novinščak rekao je da su u bolnici 44 pacijenta.

"Imamo dvije dobre vijesti", rekao je Novinščak, ističući kako u protekla 24 sata nije bilo umrlih te da s današnjim danom "nakon dugo, dugo vremena" nemaju pozitivnog zdravstvenog radnika, ni u samoizolaciji. Dodao je da je zbog povoljnije epidemiološke situacije pripremljen složen proces reorganizacije u bolnici.

„Proces se svodi na to da ćemo reaktivirati odjel ginekologije, neurologije, ortopedije u ovom prvom koraku. Cijeli proces nije od danas do sutra, sve se mora pripremiti i dovesti u nekadašnje prvobitno stanje, što traži strpljenje", istaknuo je.


Grad Zagreb: 83 nova

13:07 - U Zagrebu su u posljednja 24 sata zabilježena 83 nova slučaja zaraze koronavirusom, a broj aktivnih slučajeva iznosi 434, izvijestio je u petak gradski Stožer civilne zaštite. U Nastavnom zavodu "Dr. Andrija Štampar" obavljeno je 712 testiranja, od kojih je bilo 76 pozitivnih, izvijestila je na konferenciji za novinare pomoćnica ravnatelja "Štampara" Cecilija Rotim.

U domovima za starije i nemoćne i drugim ustanovama socijalne skrbi na zagrebačkom području u protekla 24 sata potvrđena su tri pozitivna korisnika. Tijekom proteklog dana zbog pozitivnog nalaza jednog nastavnika i jednog učenika osnovnih škola te dva učenika srednjih škola, izrečena je mjera samoizolacije za 42 učenika osnovnih i 43 učenika srednjih škola.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić izvijestila je da već peti dan korisnici mogu napuštati domove za starije i druge ustanove socijalne skrbi, a dopuštene su i posjete koje moraju biti unaprijed dogovorene i ograničeno im je vrijeme trajanja.

Upitana za gužve na skijalištu na Sljemenu, zamjenica gradonačelnika Olivera Majić najavila je da će se povećati broj covid-redara, predstavnika HGSS-a i interventne policije na skijalištu. Uvest će se i internetska prodaja karata za skijališta te dodatne blagajne te će se na stazama omogućiti skijašima da se pridržavaju svih epidemioloških mjera. Maksimalno po jednom terminu prodajemo tisuću karata, što je 50 posto kapaciteta žičare, rekla je Majić istaknuvši da su ispunjeni svi epidemiološki uvjeti.


Brodsko-posavska županija: 19 novih

12:43 - Stožer civilne zaštite brodsko-posavske županije u petak je izvjestio o 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom i jednom smrtnom slučaju 55-godišnje osobe pozitivne na koronavirus.

U ovoj županiji trenutno je 106 osoba pozitivno na koronavirus, među oboljelima 67 osoba je na bolničkom liječenju, a šest osoba pri liječenju treba potporu respiratora. Mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije obuhvaćeno je 513 osoba.

Iz Policijske uprave brodsko-posavske izvijestili su o kraju istrage i podizanju kaznene prijave protiv državljanina Bosne i Hercegovine (27) koji je još 17. prosinca pokušao napustiti teritorij Hrvatske unatoč određenoj mjeri liječenja kod kuće, jer je bio pozitivan na koronavirus.

Na području susjedne Požeško-slavonske županije u petak je registrirano pet novih slučajeva zaraze koronavirusom. Prema podacima Stožera civilne zaštite u Požeško-slavonskoj županiji pozitivne nalaze na koronavirus trenutno ima 71 osoba, od kojih je 10 na bolničkom liječenju. Mjera samoizolacije obuhvaća 164 osobe.


U BiH pet dana carinili dvije tisuće doza cjepiva, cijepljenje još ne počinje

12:41 - Mala količina cjepiva protiv koronavirusa koja je u BiH dopremljena još početkom tjedna pet je dana čekala postupak carinjenja kako bi bila otpremljena do laboratorija gdje će ispitati njenu kvalitetu, a kada će u toj zemlji uopće početi cijepljenje još nitko ne zna.

Glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) Ratko Kovačević potvrdio je u kako je tek u petak završen postupak carinjenja male pošiljke ruskog cjepiva Sputnjik V, dopremljene u sarajevsku zračnu luku prošle nedjelje.

"Robu je preuzeo uvoznik i ona je danas otpremljena iz sarajevske zračne luke", kazao je Kovačević.

Riječ je o pošiljci koja sadrži dvije tisuće doza cjepiva, a ono je uvezeno na zahtjev ministarstva zdravstva Republike Srpske. Uvoznik je tvrtka koja se bavi prodajom medicinskih preparata, a cjepivo sada mora proći ispitivanja kvalitete u laboratoriju Agencije za lijekove BiH kako bi bilo pušteno na tržište. Za razliku od ruskog cjepiva, BiH automatski odobrava ona koja su već odobrena za uporabu u Europskoj uniji.

Kako je ranije najavio ravnatelj Instita za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković ta bi ispitivanja mogla potrajati do dva tjedna, a budu li rezultati zadovoljavajući Rusi bi tijekom mjeseca mogli sporučiti prvi veći kontigent od 100 tisuća doza cjepiva. Tek nakon toga moglo bi početi cijepljenje, a pravo na to za sada će imati samo osobe nastanjene u RS, pri čemu će prioritet imati zaposleni u zdravstvu i štićenici ustanova za starije osobe.

Probna količina Sputnjika V prva je isporuka cjepiva u BiH, koja još nije dočekala niti jednu od ranije naručenih 1,23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je početkom tjedna kako ipak očekuje da će prve količine cjepiva kupljenog preko međunarodnog mehanizma COVAX biti isporučene sredinom veljače. Očekuje se 27 tisuća doza Pfizerova te 100 tisuća doza cjepiva koje proizvodi američka Moderna.

Iako cijepljenje u BiH još nije ni počelo, epidemiološka situacija u toj je zemlji i dalje stabilna uz razmjerno mali broj novih slučajeva zaraze.

Dnevni broj novozaraženih cijelog je tjedna bio manji od 400. BiH u odnosu na druge zemlje regije ipak bilježi razmjerno velik broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, jer je od izbijanja epidemije u ožujku prošle godine do sada umrlo nešto više od 4700 zaraženih osoba.


Varaždinska županija: 27 novih

12:39 - Drugi dan zaredom u Varaždinskoj županiji nema umrlih osoba pozitivnih na covid, a potvrđeno je 27 novih slučajeva zaraze, priopćili su u petak iz županijskoj Stožera civilne zaštite.

U posljednjih tjedan dana ukupno je potvrđeno 147 novih slučajeva, a broj novozaraženih unutar sedam dana na 100.000 stanovnika je 88, dok je broj novozaraženih na 100.000 stanovnika zadnjih 14 dana 183.

Tijekom četvrtka testirano je 245 uzoraka, od kojih je 91 zaprimljen preko covid ambulante od simptomatskih pacijenata. Udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima je 24 posto, a u svim testiranim uzorcima je 11 posto, priopćili su iz Stožera.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 67 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 21 osoba na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, tri su osobe u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 34 pacijenta su u bolnici u Klenovniku od kojih jedna na respiratoru, a devet pacijenata je u Novom Marofu.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 14.853 osoba pozitivnih na covid, a aktivnih slučajeva je 166.


Dubrovačko-neretvanska županija: 27 novih

12:27 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je deset utvrđeno brzim antigenskim testom, a oporavilo se njih 20, izvijestio je u petak županijski stožer civilne zaštite.

Zaraženo je 11 osoba iz Dubrovnika, šest iz Konavala, tri iz Ploča, po dvije iz Blata i Stona, po jedna iz Dubrovačkog primorja i Župe dubrovačke te jedna koja nema prebivalište u županiji. Ukupno je zaraženo 11 osoba muškog spola i 16 osoba ženskog spola, a njih 17 ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Oporavilo se 20 osoba, od kojih 14 iz Dubrovnika, četiri iz Konavala i dvije iz Župe dubrovačke. Od jučer obrađena su 164 uzorka, a od početka pandemije ukupno 39564. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječe se 24 osobe. Jedan pacijent zahtijeva intenzivnu skrb i na invazivnoj je ventilaciji.

U samoizolaciji je 829 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su tri kršenja te mjere, od čega dva na graničnom prijelazu, što je ukupno 304 od početka pandemije.


Ličko-senjska županija: 7 novih

12:13 - U Ličko-senjskoj županiji od 65 testiranih ljudi u posljednja 24 sata otkriveno je sedam novih slučajeva covida-19, a 11 je osoba izliječeno, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Tri novooboljele osobe su iz Gospića, a po dvije iz Otočca i Novalje, te traje epidemiološka obrada njihovih kontakata.

Na liječenju na Covid odjelu bolnice u Gospić je devet osoba. U samoizolaciji su 273 osobe. S najnovijim brojkama ukupno je oboljelo 2868 ljudi, 104 osoba je umrlo, izliječenih je 2702, a 62 su aktivna slučaja.


U restoranu na Trešnjevci zatečene 34 osobe, njih osam bez maski

12:07 - Zagrebačka policija, Državni inspektorat i Ravnateljstvo civilne zaštite proveli su u četvrtak raciju u restoranu na Trešnjevci u kojem su zatečene 34 osobe, od kojih njih osam nije nosilo zaštitne maske, dok je direktor restorana priveden zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.

Tijekom racije u restoranu i noćnom baru "Passage kod Dragaša", koji je radio protivno odluci Stožera civilne zaštite, policija nije uporabila sredstva prisile. Za osam osoba koje nisu nosile zaštitne maske izdane su četiri obavijesti o prekršaju, a odmah su naplaćene četiri kazne zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Zbog obavljanja ugostiteljske djelatnosti suprotno odlukama Stožera civilne zaštite, inspektori Državnog inspektorata utvrdili su i prekršaj Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti te je izdano usmeno rješenje o zabrani rada. Dio prostora objekta, gdje se obavljala nedozvoljena djelatnost usluživanja jela i pića, zapečaćen je na minimalno 30 dana te će biti pokrenut prekršajni postupak protiv pravne i odgovorene osobe.

Nakon provedene racije, 32-godišnji direktor Tona R. kao odgovorna osoba restorana priveden je u službene prostorije zagrebačke policije na kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je počinio kazneno djelo širenja i prenošenje zarazne bolesti te će nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku, kažu u policiji ne otkrivajući identitet privedenog.


Presica Nacionalnoga stožera civilne zaštite

11:05 - Stožer je prvo iznio nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj. Danas je u Hrvatskoj zabilježeno 549 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 2955.

Među njima su 1203 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 106 pacijenata. Preminulo je 16 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 234 702 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5122 preminulo, ukupno se oporavilo 226 625 osoba od toga 552 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 13 993 osobe. Do danas je ukupno testirano 1 217 755 osoba, od toga 5 453 u posljednja 24 sata.

Zatim je riječ preuzeo Krunoslav Capak.

"Prije tjedan dana imali smo 561 novooboljenih od 5020 testiranih, a tjedan prije toga 643 novooboljenih od 4863 testiranja. Najvišu incidenciju ima Sisačko-moslavačka županija (265,2), a najnižu Istarska (46,9). U EU smo na šestom mjestu, u boljem položaju je pet zemalja. Najvišu ima Portugal. 8.7 posto je prosječni udio pozitivnih u testiranjima u zadnjih tjedan dana."

"Sutra u Hrvatsku dolazi prva tranša AstraZenece. U tijeku veljače bi nam trebalo biti dostupno 154 000 doza AstraZenece, a cijepljenje počinje idući tjedan. Važno je kazati da je Europska agencija za lijekove registriralo ovo cjepivo u osoba starijih od 18 godina. U studijima koje su provedene djelotvornost je 60 posto u sprečavanju bolesti."

"Djelotvornost kod starijih je ista kao i kod mlađih. Mi nećemo donijeti neku drugu preporuku koja bi se razlikovala od Europske agencije. Neke od zemalja EU su donijeli preporuku da se ne cijepe osobe starije od 65 godina, mi smatramo da za to nema razloga."

Alemka Markotić naglasila je kako ima jednu dobru vijest.

"Cjepiva još uvijek nema dovoljno za cijeli svijet. Polovicom siječnja napravljena je jedna studija koja se okrenula najrizičnijoj skupini, onima iznad 65 godina. Bitno je koja je količina antitijela u toj plazmi. Ono što se zaključilo je da plazmu bi trebalo dati unutar 72 sata, dok se virus još nalazi u cirkulaciji; treba dati dok još nije razvijen teži oblik bolesti. Vidjelo se i da kasnije davanje ima manji učinak. Primijetilo se da samo davanje plazme nije dalo nikakve reakcije. Zaključak je da se kod starijih od 65 godina unutar 72 sata mogla imati učinak primjena plazme."

Riječ je preuzeo ministar Vili Beroš.

"Epidemiološka situacija i dalje je stabilna, brojevi su stabilni, a stabilizirani su i brojevi preminulih. Jutros smo vidjeli da je nešto više bilo zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, no to je iz razloga što jučer nisu mogli unijeti podatke u sustav. Brojke nam padaju, ali to nije i ne smije biti razlog za kolektivno opuštanje. Svaki potez na terenu može biti odlučan za krajnji ishod. Mjere nikako ne bi smjele biti samo smjernice na papiru. Svaki pojedinac, ali isto tako i organizator okupljanja, mora biti svjestan epidemiološke slike. Pridržavanje ovih mjera otvara nam vrata za normalno funkcioniranje društva."

Slijede pitanja novinara.

U Sloveniji brojke i dalje nisu dobre, postoji riječ i o slovenskom soju, znate li profesorice Markotić nešto o tome?

"Nema podataka da tamo vladaju novi sojevi, potvrđen je jedan mutirani slučaj. No, za sada nije razlog održavanja većeg broja bolesnih novi soj. Nadamo se da neće ni biti. Zbog čega je to tako, to ni Slovenci nemaju odgovor. Oni osobno misle da se jedan dio ljudi ne pridržava mjera. Mi se nadamo da će i u Sloveniji uskoro padati te brojke", rekla je Markotić.

Tko će se prvi cijepiti AstraZeneca cjepivom?

Sve županije će dobiti dio cjepiva. Prvi se cijepi tko prvi stigne odnosno tko prvi otvori svoju ambulantu. Neke županije su još uvijek na prvom prioritetu jer na primjer Grad Zagreb je mjesto gdje je velik broj zdravstvenih djelatnika te oni još nisu završili s prvom fazom. To je određeno brojevima ljudi koji su u prvoj skupini i čim se završi prva prioritetna skupina, prelazi se na drugu.

Hoćete li nabavljati rusko cjepivo?

"Sputnjik V će doći kad ga Europska agencija za lijekove registrira", rekao je Capak. Nakon registracije slijedi dogovor s proizvođačem.

Kakvo je stanje na slovenskim granicama?

Svatko tko misli da nacionalnim mjerama se može naći rješenje za epidemiju je u velikom problemu. Države imaju nacionalne ovlasti, mogu donositi određena rješenja, ali uvijek se dogodi domino-efekt na druge mjere. Ovo za Sloveniju, koliko ja razumijem, je posljedica pooštravanja režima ulaska u Austriju. Austrija je do sada povlaštenim prekograničnim radnicima uvela da jednom tjedno moraju predočiti negativan test. Onda to rađa sličnu reakciju druge zemlje. Ja se nisam čuo sada, ali sam u kontaktu sa slovenskim kolegom, oni su imali neku ideju oko propuštanja slovenskih građana bez testa u Hrvatsku. Pogotovo onih koji rade ili imaju nekretnine. Oni su tim pitanjem prema nama izašli u trenutku kad su njihove dvije ključne regije ušle u crnu zonu. Stalno smo u kontaktu, ali ako imamo veliki problem, a Slovenija ga je tako označila u dvije susjedne regije, mi to moramo uzeti u obzir", rekao je Božinović.

"Mi ove godine više-manje znamo što nam treba za uspješnu turističku sezonu. Zato govorimo o tome da moramo nastaviti ovim putem, mi imamo i dalje pad, ali to je mali pad. Danas je možda, u odnosu na prošli petak, 20-ak manje novooboljelih; ali bi bilo bolje da je 200 manje. Ne kažem da je to jedini kriterij, ali to je nešto što moramo imati u vidu kada promišljamo o tome na koji način se treba pristupiti ovoj epidemiji. Mi jesmo zadovoljni, ali ne smijemo iz vida izgubiti ovu širu sliku. Hrvatska nije mnogoljudna država i da se možemo osloniti na domaće goste tijekom sezone, dok si neke druge zemlje to mogu priuštiti", objasnio je Božinović.

Možete li komentirati raciju na Trešnjevci i Kerumovu zabavu?

"To su uobičajena postupanja policije, imali su dojavu pa onda oni organiziraju na način da provode zakon i djeluju preventivno u smislu da svi budu svjesni. Kada oni imaju kvalitetnu dojavu, onda su i rezultati dobri. Kao ministar vam ne mogu dati odgovor koji bi vas zadovoljio. Meni je bitno da policija radi, vidio sam priopćenje Vrhovnog suda. S obzirom da sam na čelu sustava u kojem je temeljna snaga policija, koja provodi izvide, ja ne mogu davati izjave koje bi se sutra mogle protumačiti kao utjecaj na rad policije", objasnio je Božinović.

U Beogradu se u privatnim klinikama može cijepiti po cijeni od 8 do 17 eura, biste li vi to preporučili?

"Oni cijepe i s ruskim i sa kineskim cjepivima. Mi nemamo razloga sumnjati da je ono štetno, ali ono što je bitno je da je za rusko cjepivo obavljeno treće kliničkog ispitivanja i oni su tek jučer izašli van, a za kinesko cjepivo još nije objavljeno. Ako želite ići se cijepiti u Beograd, to je vaš izbor; a u Zagrebu se možete cijepiti s cjepivima koja su registrirana na području EU te kada dođe vaša prioritetna skupina", rekao je Capak.

Razmišlja li se o covid-putovnicama?

"Ima cijeli niz zemalja koje su najavile da bi uvele neku vrstu covid-putovnica. Ono što je sigurno to je da će se o tome raspravljati na razini EU jer je to jedinstveno tržište. Ja vam sada govorim moje osobno mišljenje - iz mog iskustva u EU i u Europskim institucijama, sigurno je ovo pitanje koje će se rješavati na razini Europe. Nema logike ni za Švedsku koji ima neki režim koji ne bi bio kompatibilan s režimima drugih članica EU. U ovom trenutku mi ne mislimo da je pravi moment da se ide u tom smjer jer se nitko u Europi nije procijepio u toj mjeri. U onom trenutku kada se budemo približavali tom cilju, a mislim da će se situacija s cijepljenjem stabilizirati u mjesec dana, to će pokrenuti i razgovore na ovakvu temu", rekao je Božinović.

Što je s kulturnim događanjima i mjerama za ta područja?

"One su donesene kad je teška bila situacija, razmišljali smo treba li zaustaviti kulturna događanja. No, donijeli smo stroge mjere, mi smo jedna od rijetkih zemalja EU koja ima dopuštene kulturne djelatnosti. Mi ćemo razmotriti, vode nas epidemiološke preporuke, s druge strane balansiramo prema gospodarskim stvarima", rekao je Capak.

Koliko je realno da se mjere popuste 15. veljače?

"Mi se ne možemo vezati, ovo je još početak veljače, još nije turistička sezona. Ja sam govorio o tome da shvatimo koliko je kontekst bitan. Često se bavimo nekim stvarima koje su za nekoga bitne, ali u širem kontekstu one ne znače. Ako širi kontekst izgubimo iz vida, možda od šume ne vidimo put kojim moramo ići. Ovo je pad, taj pad treba biti veći. Kad govorimo o padu, ono na što smo računali a to se usporilo, je povećan broj cijepljenih. Naravno, imamo iskustvo od lani je da kad dođu topli dani da se virus manje širi. Ali znamo da se širi.

Mi stvarno ne isključujemo nijednu mogućnost, sve je na stolu, o svemu se treba razgovarati. Što će biti, neke konkretne odluke, to vam nitko ne može reći. Ovaj virus je pokazao da se u deset dana situacija može rapidno promijeniti. Treba biti strpljiv, racionalan, imati u vidu sve činjenice kao što je premijer jučer rekao. Mi ne možemo biti skroz u cipelama epidemiologa, mi moramo tražiti način kako postizati što bolje rezultate uz što manje štete. Jedna smo od rijetkih zemalja koja je uspjela bitno spustiti broj zaraženih i hospitaliziranih, a nismo uveli stroge mjere koje su uvele druge zemlje EU.

Jasno nam je da su ljudi umorni od epidemije, da ona ima utjecaj na raspoloženje. Ali time što ćemo se mi, pogotovo mi ovdje, nemamo se pravo ljutiti na virus, ali moramo tražiti rješenja kako iz ovoga izaći. Ljutnjom nećemo postići ništa, nećemo riješiti ovo pitanje. Ali solidarnim pristupom gdje svatko pokazuje razumijevanje za onog drugog, mislim da ćemo onda uspjeti", rekao je Božinović.


Šibensko-kninska županija: 9 novih

11:03 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 9 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije.

Trenutno je 109 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 14 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 17 osoba.

Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 445 osobe. U posljednja 24 sata uzorkovano je 82 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.


Karlovačka županija: 14 novih

10:57 - U Karlovačkoj županiji je 14 novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR+ antigensko). U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo: 6530 osoba (PCR testiranje) te 1406 osoba (brzi test za detekciju antigena). Hospitalizirana su 33 COVID pozitivna pacijenta (OB Ogulin-deset, OB Karlovac-23). Na respiratoru se nalaze dvije osobe. U samoizolaciji se nalazi 250 osoba, a prijavljena su tri kršenja mjere samoizolacije.


U Hrvatskoj danas imamo 549 novih slučajeva

10:40 - U posljednja 24 sata zabilježeno je 549 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2955. Među njima su 1203 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 106 pacijenata. Preminulo je 16 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 234 702 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5122 preminulo, ukupno se oporavilo 226 625 osoba od toga 552 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 13 993 osobe. Do danas je ukupno testirano 1 217 755 osoba, od toga 5 453 u posljednja 24 sata.


Zagrebačka županija: 37 novih

10:37 - U Zagrebačkoj županiji u protekla 24 sata zabilježeno je 37 novih slučajeva covida-19 te je danas na tom području aktivno 506 slučajeva, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Najviše novooboljelih je na području Velike Gorice gdje je zabilježeno šest novih slučajeva. U Zagrebačkoj županiji samoizolacija je propisana učenicima dva razredna odjeljenja.

U svim školama koje imaju oštećenja nastala u potresu nastava se održava na daljinu dok se ne steknu uvjeti za siguran boravak učenika.


Koprivničko-križevačka županija: 11 novih

10:32 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđeno 11 novih slučaja bolesti COVID-19.

Na području županije trenutno je aktivno 118 slučaja bolesti COVID-19, ozdravilo je 14 osoba, a na bolničkom se liječenju trenutno nalazi 39 osoba.


Primorsko-goranska županija: 41 novih

10:10 - U Primorsko-goranskoj županiji je 41 novooboljela osoba te je broj aktivnih slučajeva 526. Preminula je jedna osoba. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 469 uzoraka. Udio pozitivnih unutar broja laboratorijski obrađenih testova iznosi 8,7 %. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a, na bolničkom liječenju nalaze se 22 pacijenata.


Vukovarsko-srijemska županija: 16 novih

09:54 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 16 novozaraženih osoba, od kojih je 15 pozitivnih na PCR testiranju, a jedan na brzom antigenom testu (pet osoba iz Vinkovaca, po dvije iz Borova i Novih Mikanovaca, te po jedna osoba iz Bršadina, Cerića, Petrovaca, Rokovaca, Starih Mikanovaca, Trpinje i Vukovara). Preminule su dvije osobe.


Sisačko-moslavačka županija: 12 novih

09:47 - U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan dvanaest je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o osam osoba s područja grada Siska, tri osobe s područja grada Petrinje te jednoj osobi s područja grada Popovače.


U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 11 novozaraženih

09:42 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđeno je 11 novozaraženih osoba koronavirusom, a jedna je umrla, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Tri novooboljele osobe su s područja općine Rovišće, po dvije novozaražene osobe iz Čazme i općine Nova Rača, a po jedan novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je na područjima Bjelovar i Daruvar te općina Hercegovac i Veliko Trojstvo.

U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno je na liječenju 37 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih je njih dva na respiratoru. Na opservaciji je 28 pacijenata. U samoizolaciji je 399 osoba. U posljednja 24 sata umrla je jedna osoba s koronavirusom, a od početka pandemije s područja Bjelovarsko-bilogorske županije umrle su 122 osobe.


Zadarska županija: 35 novih

09:30 - Na području Zadarske županije zabilježeno je 35 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Novooboljeli izolaciju provode na područjima gradova Zadar(12), Biograd(1), Benkovac(1) i Nin(4) te općina Polača(1), Poličnik(7), Ražanac(3), Sukošan(4), Škabrnja(1) i Zemunik(1). Većina novooboljelih osoba su kontakti prethodno oboljelih, a uglavnom je riječ o obiteljskim kontaktima.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 243 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 999 stanovnika, a od bolesti se oporavilo još 35 osoba. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitaliziran je 28 osoba od kojih je jedna na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su dva kršenja mjere samoizolacije.


Istarska županija: 6 novih

09:26 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 223 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 6 novozaraženih osoba s područja županije. Za 5 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe.

U epidemiološkoj obradi nalazi se 1 osoba. Izliječeno je 7 osoba. Trenutno je 49 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 688 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 24 osoba, od toga je 5 osoba u respiracijskom centru.


Neslužbeno: U Hrvatskoj imamo oko 500 novih slučajeva

09:15 - Kako neslužbeno doznaje N1, u Hrvatskoj je danas oko 500 novih slučajeva zaraze, a testirano je nešto manje od 5.500 uzoraka.


Osječko-baranjska županija: 17 novih, četiri osobe preminule

08:49 - U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije testirano je 213 uzoraka od kojih je 17 bilo pozitivno na koronavirus. Sedam novopozitivnih osoba je s područja Osijeka, tri Našica, dvije iz Gorjana, a po jedna s područja Đakova, Kneževih Vinograda, Popovca, Valpova i Vladislavaca.

Na bolničkom liječenju nalazi se 81 osoba oboljela od COVID-19, i to 60 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 10 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitaliziran je 21 pacijent s tim oboljenjem.

Preminule su četiri osobe u dobi od 67 do 93 godine. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalaze 722 osobe.


Požeško-slavonska županija: 5 novih

07:50 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivan 81 slučaj zaraze korona virusom (COVID-19), 71 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 10 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 164 osobe, a ukupno je testirano 27535 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 68 uzoraka, od kojih je 5 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


Kina zabilježila najniži broj novozaraženih u više od mjesec dana

07:11 - Kina bilježi najniži broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u više od mjesec dana, pokazali su službeni podaci objavljeni u petak, a taj trend daje naznaku da je se najnoviji val zaraze smiruje uoči proslave kineske nove godine.

Novih 20 slučajeva zaraze zabilježeno je u Kini na dan 4. veljače, što je manje od 30 slučajeva koji su zabilježeni dan prije i najmanji broj dnevno novozaraženih od 31. prosinca.

Lokalni prijenos zaraze utvrđen je kod samo šest slučajeva, od kojih se pet dogodilo u sjevernoistočnoj pokrajini Heilongjian i jedan u Šangaju. Zabilježeno je i 28 novih asimptomatskih slučajeva zaraze, koje Kina, međutim, ne ubraja u potvrđene slučajeve zaraze.

Kineske vlasti prošlog su mjeseca uvele stroge protuepidemijske mjere, koje su uključivale zatvaranje, ograničavanje putovanja i masovno testiranje na koronavirus nakon što su početkom prošloga mjeseca izbili novi slučajevi zaraze.

Iako trend novozaraženih opada, vlasti nastavljaju upozoravati na oprez i pokušavaju obeshrabriti putovanje tijekom praznika za kinesku novu godinu, koji počinju 11. veljače. Ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Kini je 89.669, dok je broj umrlih 4.636.


Johnson&Johnson zatražio odobrenje svog cjepiva u SAD-u

07:02 - Tvrtka Johnson & Johnson potvrdila je u četvrtak da je od američkih zdravstvenih regulatora zatražila odobrenje svog cjepiva protiv koronavirusa za hitnu uporabu u SAD-u, dodavši da će u sljedećim tjednima to zatražiti i u Europskoj uniji.

Johnson&Johnson zahtjev za odobrenje cjepiva predao je američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) nakon što su krajem siječnja objavili izvješće da je njihovo cjepivo učinkovito u sprječavanju zaraze koronavirusom u 66 posto slučajeva

Radi se o cjepivu koje se primjenjuje u jednoj dozi, što bi moglo ubrzati opskrbu cjepivom i pojednostaviti američku kampanju procjepljivanja. Za razliku od dva dosad odobrena cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTecha i Moderne, cjepivo Johnson&Johnsona ne zahtijeva primjenu druge doze i ne treba biti zamrznuto tijekom distribucije.

Paul Stoffels, glavni znanstvenik J&J-a, najavio je prošlog mjeseca kako bi cjepivo u distribuciji moglo biti u ožujku.

“Nakon što dobijemo odobrenje našeg COVID-19 cjepiva za hitnu uporabu, spremni smo za slanje cjepiva”, ustvrdio je Stoffels u priopćenju.

Tvrtka je najavila da će u sljedećim tjednima poslati zahtjev za uvjetno odobrenje cjepiva protiv koronavirusa i Europskoj agenciji za lijekove. Tijekom 2021. Johnson&Johnson planira dostaviti milijardu doza cjepiva.

U kliničkom ispitivanju cjepiva te tvrtke sudjelovalo je gotovo 44 tisuće ispitanika, a ispitivanje je provedeno u šest zemalja. Postotak učinkovitosti cjepiva u sprječavanju zaraze koronavirusom razlikuje se, u SAD-u se cjepivo pokazalo učinkovito u 72 posto slučajeva, u Latinskoj Americi u 66 posto, a u Južnoj Afiric u 57 posto slučajeva.

Cjepiva proizvođača Pfizen/BioNTech i Moderne pokazala su učinkovitost u 95 posto slučajeva, međutim, njihova ispitivanja provedena su uglavnom u SAD-u i to prije pojave novih sojeva virusa. U ispitivanju prevencije težih oblika bolesti uzrokovane zarazom koronavirusom, cjepivo Johnson&Johnsona pokazalo se učinkovito u 85 posto slučajeva u svim zemljama u kojima se provelo ispitivanje.

Cjepivo J&J-a koristi virus obične prehlade poznat kao adenovirus tip 26 kako bi u tijelo unijelo proteine koronavirusa i izazvalo imunološku reakciju, dok dva druga cjepiva, koriste novu tehnologiju poznatu pod nazivom mRNa, zbog koje ih je potrebno držati u zamrzivačima.


Zbog pandemije u Mozambiku policijski sat; zadnji put bio 1992.

Jučer - Otprilike dva milijuna građana Mozambika u središtu izbijanja koronavirusa u zemlji od petka će se pridržavati policijskog sata prvi put otkako je građanski rat završio 1992. godine, najavio je u četvrtak predsjednik Filipe Nyusi.

Odluka države da nametne policijski čas od 21:00 do 04:00 na području Velikog Maputa - koji uključuje gradove Maputo, Matola, Marracuene i Boane - dolazi dok se nacionalni zdravstveni sustav izvija pod rastućim infekcijama.

Mozambik je u cijeloj zemlji registrirao 42.488 pozitivnih slučajeva, od čega je oko polovine zabilježeno u siječnju. Prošli mjesec zabilježeno je i više od polovice od 427 smrtnih slučajeva.


Beroš: 'Stiže nam rusko cjepivo u travnju'

Jučer - Ministar zdravstva Vili Beroš sinoć je gostovao u RTL Direktu. Komentirao je moguće relaksiranje mjera i revidiranje nakon 15. veljače.

"Sve što je određeno kroz mjere ima nekakvog smisla. No, sveukupno poštivanja i nepoštivanje mjera predstavljaju spektar u epidemiji. To nije tipično samo za Hrvatsku nego za sve europske zemlje. I u drugim zemljama se rađaju nelogičnosti. Kada govorimo o kavi za van za kafiće i benzinske pumpe. Jesu li benzinske pumpe mjesto za druženje, razgovor i sjedenje? Nisu, one su za točenje benzina, a možemo uzeti i kavu za van, ali nakon toga idemo i odlazimo", veli Beroš.

"No, u gradu u slastičarnici se može uzeti kava pa pred njom stoji 20 ljudi s kavom. Zašto on smije, a oni iz kafića ne smiju? Hoćete li 15. veljače neke od tih stvari revidirati da imaju više smisla?", pitala je voditeljica. Beroš je odgovorio da vjeruje da će epidemiološka situacija i dalje biti stabilna i da neće doći do pojave novih žarišta ili varijante i da će moći evaluirati sve elemente te polako relaksirati mjere.

"Međutim, iznimno oprezno jer mjesta nestrpljenju nema. Iznimno promišljeno i polako sve dolazi u obzir. Nikome od nas nije cilj restriktivno djelovati. Djelujemo na one segmente života za koje epidemiološka struka procjeni da su rizični", rekao je ministar.

Voditeljica je spomenula sprovod saborskog zastupnika Miroslava Tuđmana na Mirogoju na kojem je očigledno bilo više od 25 osoba. Jedan ljudi na Tuđmanovu posljednjem ispraćaju bio je i Beroš pa je upitan koji je njegov odgovor na kritike da na sahrani nije trebalo biti toliko ljudi.

"Zahvalio bih Gradskim grobljima na organizaciji tog pogreba jer je sve bilo po epidemiološkim mjerama i pravilima Gradskih groblja za pogrebe u vrijeme Covid epidemije. Sam lijes je doveden pogrebnim vozilo na samu grobnicu prije početka pogreba. Postojali su odjeljeni odjeljci s trakama na adekvadnoj udaljenosti za obitelj, dužnosnike, članove Sabora, za vojsku, Generalski zbor. Oni su imali ograđen prostor koji je bio dovoljno udalje. I između svakog pojedinca je postojala distanca, nosile su se maske, nije bilo fizičkog kontakta i Gradska groblja su tako omogućila pridržavanje epidemioloških mjera", odgovorio je Beroš.

Novinarka je konstatirala da drugi mogu reći da su njima neki umrli pa svejedno na sahrani nije moglo biti preko 25 ljudi. Beroš je odgovorio: "Na ovaj način mislim da je bilo moguće jer svi koji su bili znaju da su na nekoliko punktova bili čuvari i redari iz Gradskih groblja koji nisu dozvoljavali pristup osobama za koje to nije bilo predviđeno. A sami ti punktovi su bili odvojeni."

Upitan hoće li se situacija s cijepljenjem u Hrvatskoj polako početi popravljati i koliko doza stiže u utorak cjepiva AstraZenece, Beroš odgovara da bi ovaj puta to trebalo biti znatno bolje.

AstraZeneca se obvezala isporućiti 154.966 doza u četiri tranše do kraja mjeseca. To bi trebalo biti dovoljno za naše planove. No treba vidjeti i što će biti s drugim proizvođačima - ne samo Hrvatska nego i Europska komisija, pokušava postići...", rekao je na što je uslijedilo pitanje o ruskom i kineskom cjepivu te dolaze li ona u obzir, hoće li ih Hrvatska tražiti i dobiti.

"Učinkovitost i sigurnost su na prvom mjestu. Vlada RH ne može dozvoliti primjenu nesigurnog cjepiva. Istina je da je europska regulativa iznimno zahtjevna, ali isključivo iz razloga sigurnosti. U trenutku kada rusko i kinesko cjepivo budu evaluirani po EMA-i, nema nikakvog problema da oni budu i na hrvatskom tržištu. Bez kliničkih dokaza da je cjepivo i učinkovito i sigurno, ne možemo razmišljati o cjepljenju. A i ruske zdravstvene vlasti kao i kineski proizvođači imaju mogućnost aplicirati na EMA-u i već jesu. Prema nekim mojim spoznajama dolazi u obzir da se čak tijekom travnja rusko cjepivo odobri. I u tom slučaju ćemo poduzeti sve da ga osiguramo za naše građane", veli ministar.


U Brazilu treći dan za redom preko 1.200 mrtvih zbog korone

Jučer - Brazil je treći dan zaredom prijavio više od 1.200 smrtnih slučajeva. Daljnjih 56.873 novih slučajeva Covid-19 registrirano je u četvrtak i još 1.232 smrtnih slučajeva, prema podacima koje je objavilo državno ministarstvo zdravstva.

Brazil je sada registrirao 9.396.293 ukupno potvrđenih slučajeva i 228.795 smrtnih slučajeva od virusa, što je drugi najveći broj smrtnih slučajeva na svijetu nakon SAD-a.


Kina će donirati 100.000 doza cjepiva Republici Kongo

Jučer - Kina će donirati 100.000 doza cjepiva Covid-19 Republici Kongo i oprostiti 13 milijuna dolara javnog duga, rekao je u četvrtak njezin veleposlanik u zemlji.

Veleposlanik Ma Fulin najavio je mjere nakon sastanka s predsjednikom Konga Denisom Sassouom Nguessom. Nije rekao koje će cjepivo razviti u Kini.

Doze su dovoljne za cijepljenje 50 000 od 5,1 milijuna ljudi u Kongu. Kongu, koji je zabilježio 8 060 infekcija i 122 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, dodijeljeno je 420 000 doza cjepiva Oxford / AstraZeneca za prvu polovicu ove godine u okviru globalne ustanove za dijeljenje cjepiva COVAX.


Njemačka stroge mjere popušta prije proljeća?

Jučer - Njemački ministar zdravstva Jens Spahn sugerirao je da bi ograničenja za koronavirus mogla biti ukinuta prije proljeća, jer su brojevi slučajeva u zemlji i dalje smanjivali.

"Ne možemo ostati u ovom tvrdom zaključavanju cijelu zimu. To ne bismo tolerirali kao društvo", rekao je Spahn u intervjuu za medijsku skupinu Funke.

Njemačka je u studenom ušla u djelomičnu blokadu, zatvorivši barove, restorane i kulturne i sportske sadržaje. Škole i nebitne trgovine dodane su na popis sredinom prosinca, a pravila o nošenju maski i radu od kuće pooštrena su u siječnju zbog zabrinutosti zbog novih varijanti.

Broj novih infekcija i pacijenata na intenzivnoj njezi neprestano pada od početka godine, trend je Spahn nazvao "ohrabrujućim".

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo