APEL PSIHOLOGINJE / Nitko nije stigao po djevojčicu u vrtić (6), a sad je ni jedna ustanova neće: 'Sjedi u mom uredu i igra se prstićima'

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija/Arhiva

Valerija Kanđera objavila je na društvenim mrežama mučnu priču o djevojčici koja ima poremećaj iz spektra autizmom. Opis djevojčice, koju nitko od udomiteljskih timova i čak 31 ustanova neće, slama srce

25.9.2023.
17:17
Thinkstock/Ilustracija/Arhiva
VOYO logo

Vozač jedne zagrebačke podružnice centra za socijalnu skrb, socijalna radnica, psihologinja i djevojčica od 6,5 godina s poremećajima iz spektra autizma i bez roditeljske skrbi nekoliko je sati lutala od vrata do vrata ustanova za skrb o djeci kako bi netko primio malenu, ali u pet dana čak 31 ustanova i svi timovi za udomiteljstvo odbili su primiti djevojčicu.

Ovu šokantnu priču objavila je Valerija Kanđera psihologinja s višedesetljetnim iskustvom rada u centru za socijalnu skrb na svom Facebooku s apelom da djevojčica u njezinom uredu s teškoćama u razvoju i bez roditeljske skrbi. Prema njezinim informacijama, za nju nema mjesta u ustanovama niti u udomiteljskim timovima u državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djevojčica 6 i pol godina. Lice porculanski glatko, okrugle smeđe oči umiljate mace s najdužim trepavicama na svijetu, kike omotane ružičastim gumicama i osmijeh koji ne silazi s lica. Ministre, trebamo žurni, žurni smještaj ove prekrasne djevojčice! Tridesetijedna ustanova u Republici Hrvatskoj ne želi je primiti na smještaj.

Image
'STRPLJIVI I SNAŽNI MUŽEVI' /

Svećenik preslušao snimku Buntićeva napada: 'Ako ste istrpjeli onakve histerije i cmizdrenja, ja vam se divim!'

Image
'STRPLJIVI I SNAŽNI MUŽEVI' /

Svećenik preslušao snimku Buntićeva napada: 'Ako ste istrpjeli onakve histerije i cmizdrenja, ja vam se divim!'

Nijedan tim za udomiteljstvo u Republici Hrvatskoj nije dao pozitivan odgovor o smještaju. Ravnateljica jedine ustanove u Zagrebu koja je dužna primiti dijete kroz smještaj u kriznim situacijama, izrijekom odbija prihvatiti djevojčicu. Najradosnijih očiju.Kada smo je preuzeli iz dječjeg vrtića specijaliziranog za djecu s razvojnim teškoćama, odgojiteljica je plakala u nemoći, a moja socka i ja suze smo gurale nazad da se vrate tamo odakle su krenule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta meni je to već tkoznakoje izdvajanje, spašavanje! Trebalo bi biti spašavanje djeteta iz nezdrave i disfunkcionalne obitelji, a briga o djetetovoj dobrobiti i opet je samo floskula.

Naša prekrasnica ima autizam. I najljepši osmijeh na svijetu! Odgojiteljica i rehabilitatorica u vrtiću kažu da je najbolje dijete s autizmom kojim se bave, neagresivna je, vedra, dostupna vođenju. I ima najnježniji pogled na svijetu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo, sada se nalazi u mojem uredu Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb. Koji je promijenio ime pa više nije Centar. Ali koji je centralizirao sve što se dalo centralizirati bez smisla i logike. To nam je dala reforma. I povećane koeficijente onima koji sjede u središnjoj službi, a ne rade izravno s korisnicima.

Evo, to je reformirano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali nema smještaja za djevojčicu koja se upravo glasno smije u mojem uredu koji dijelim s još dva psihologa. Naša curka igra se svojim prstićima, razgledava okolo i glasno se smije negdje u svom svijetu u kojem je sigurno ljepše nego u našem - napisala je Kanđera.

Ustanove i udomiteljske obitelji za djecu pune su preko svake mjere, na to upozoravaju mjesecima, pa i godinama, a resorno Ministarstvo rada i socijalne skrbi - koje je, kako saznajemo, o svemu obaviješteno još prošlu srijedu - očigledno i dalje nema rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka djevojčice je navodno u ustanovi zatvorenog tipa, otac na nepoznatoj adresi, a šira rodbina je poručila da ne može brinuti o djevojčici. Nitko nije došao po nju u 12 sati u vrtić koji pohađa četiri sata na dan. Od tada je bila u prostorijama centra za socijalnu skrb.

"Djevojčica 6,5 pol godina. Lice porculanski glatko, okrugle smeđe oči umiljate mace s najdužim trepavicama na svijetu, kike omotane ružičastim gumicama i osmijeh koji ne silazi s lica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministre, trebamo žurni, žurni smještaj ove prekrasne djevojčice! Tridesetijedna ustanova u Republici Hrvatskoj ne želi je primiti na smještaj. Nijedan tim za udomiteljstvo u Republici Hrvatskoj nije dao pozitivan odgovor o smještaju.

Ravnateljica jedine ustanove u Zagrebu koja je dužna primiti dijete kroz smještaj u kriznim situacijama, izrijekom odbija prihvatiti djevojčicu. Najradosnijih očiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada smo je preuzeli iz dječjeg vrtića specijaliziranog za djecu s razvojnim teškoćama, odgojiteljica je plakala u nemoći, a moja socka i ja suze smo gurale nazad da se vrate tamo odakle su krenule.

Ta meni je to već tko znakoje izdvajanje, spašavanje! Trebalo bi biti spašavanje djeteta iz nezdrave i disfunkcionalne obitelji, a briga o djetetovoj dobrobiti i opet je samo floskula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša prekrasnica ima autizam. I najljepši osmijeh na svijetu!

Odgojiteljica i rehabilitatorica u vrtiću kažu da je najbolje dijete s autizmom kojim se bave, neagresivna je, vedra, dostupna vođenju. I ima najnježniji pogled na svijetu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo, sada se nalazi u mojem uredu Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb. Koji je promijenio ime pa više nije Centar.

Ali koji je centralizirao sve što se dalo centralizirati bez smisla i logike. To nam je dala reforma. I povećane koeficijente onima koji sjede u središnjoj službi, a ne rade izravno s korisnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo, to je reformirano.

Ali nema smještaja za djevojčicu koja se upravo glasno smije u mojem uredu koji dijelim s još dva psihologa. Naša curka igra se svojim prstićima, razgledava okolo i glasno se smije negdje u svom svijetu u kojem je sigurno ljepše nego u našem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kojem joj ne možemo osigurati ne najvedriji, ne najpoticajni nego ikakav smještaj. Opet se javljam s vapajem, molbom, traženjem!
Opet sam ogorčena na reformirani, uzaludni sustav čiji dio već dugo ne želim biti. Radno vrijeme nam je do 15:30.

Kamo ćemo onda s prelijepom djevočicom koju sudbina nije pomazila, a sustav se bahato poigrava? Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike", navela je u mučnoj objavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontaktirali smo psihologinju Kanđera i uz njenu dozvolu objavljujemo Facebook status. U međuvremenu je nađen smještaj za djevojčicu, kaže da su djevojčicu preuzeli po dojavi da nitko po nju neće doći u vrtić. Ali naša sugovornika otkriva još jedan detalj.

"Nije ovo prvi put, i lani smo imali slučaj kad nismo imali gdje s petero braće iz sestara starosti od dvije do sedam ili osam godina. Nismo imali gdje s njima. Svaki mjesec imamo sličan slučaj s nekim djetetom", kaže naša sugovornika i otkriva da stanje na terenu "nije dobro".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Ovo je Noela, gluha djevojčica koja ide u razred pun divne djece: Svi su radi nje naučili znakovni jezik

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo