'NITKO NIJE SPREMAN NA TOLIKO MRTVIH'; Teško stanje u Varaždinu: / 'Neki više ne mogu ni govoriti pa pišu na papir, boje se; Suzdržavam suze...'

Image

'Zamolila bih sve ljude da zbilja shvate da je ovo ozbiljna situacija, da se radi o bolesti koja je ozbiljna i da se zapravo moramo svi odgovorno ponašati', kazala je Edita Horvat,

4.12.2020.
17:04
VOYO logo

Varaždinska županija oborila je rekord u broju novozaraženih slučajeva početkom prošlog mjeseca, a u posljednjih tjedan dana ima više od dvije tisuće slučajeva. Čak 269 osoba na bolničkom je liječenju u Općoj bolnici Varaždin, mnogi ne mogu više ni govoriti pa pišu na papir, najčešće kažu da se boje i žele čuti nekog od obitelji, otkrili su za Dnevnik.hr oni koji se nalaze na prvim crtama bojišnice.

O bolesnicima na intenzivnoj njezi skrbi se 59 sestara i više od dvadeset liječnika i to 24 sata na dan, u timovima. Anesteziolog Nedjeljko Sobol upozorava kako je sada kod nas ista situacija kao i u Italiji na proljeće. A svaki zvuk respiratora tim bolesnicima znači - udisaj. Znači im život! A ne preživi, nažalost, svatko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sestra Edita Horvat kaže kako svaki dan s intenzivne jedinice na vječno počivalište ode nekoliko ljudi. "Nas to naviše pogađa što ne možemo spasiti ljudske živote. Nastojim ne plakati", nastavila je glavna sestra Ksenija Kukec.

Edita se prisjeća kako ju je jedan pacijent molio da ga se uspava jer više nije mogao disati. "Sjećam se kada mi je jedan pacijent rekao: 'Mogu li dobiti vode? Ne znam hoće li mi to biti zadnja.' Rekla sam mu: 'Dat ću vam vode, ali zadnja vam sigurno neće biti'", prisjetila se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako se svega nagledala, ali ovakvo nešto nije mogla doživjeti ni u najgoroj noćnoj mori. U jednome danu imali su i deset preminulih te napominje da nitko od njih nije spreman na toliku brojku mrtvih svaki dan.

Sve češće oboljevaju i mladi

"Najgore je kada ta smrt dođe iznenada, kada se i ne snađeš, nego slušaš monitor, čuješ zvuk za koji znaš što znači. Uđeš u sobu i vidiš ravnu crtu na monitoru, počinje reanimacija... Međutim, stvarno su u zadnje vrijeme rijetki trenuci da uspijemo dobiti čovjeka natrag", govori medicinska sestra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorila je i kako su sve češći slučajevi u kojima mlađe osobe završe na intezivnoj te dodaje kako im je prije dva dana dovedena djevojka od tek 27 godina koja prima terapiju kisikom, dok im je nedavno preminula gospođa od tek 45 godina.

Sobol isto tako napominje kako iako su mlađe preminule osobe u manjini - ljude se ne gleda kroz brojke, a ni virus kao respiratornu bolest s obzirom da zahvaća cijeli organizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zamolila bih sve ljude da zbilja shvate da je ovo ozbiljna situacija, da se radi o bolesti koja je ozbiljna i da se zapravo moramo svi odgovorno ponašati", zaključila je Horvat.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo