'NITI ZUJE, NITI IH VIDIŠ, A UJUTRO SE PROBUDIŠ PUN FLEKA': /

Splićani se muče s najezdom opakih nametnika, jedna gradska četvrt ipak najviše pati

Image

Žitelji Splita, a osobito naselja Varoš u listopad su ušli s istim problemom koji ih je mučio tijekom ljeta - stjenicama, za čiju pojavu krive turiste

6.10.2019.
17:02
VOYO logo

Stanovnici splitskog Varoša i dalje muku muče s napornim krvopijama, iako je već jesen i vrijeme je sve hladnije. No, radi se o otpornim stjenicama, malim kućnim insektima koji se isključivo hrane krvlju. Preko dana se skrivaju u sitnim rupama, namještaju, madracima... Najaktivnije su noću oko četiri sata, kada čovjek najdublje spava. Njihov ugriz teško je primijetiti jer ispuštaju anestetik.

No, Varošani o tome nerado govore, iako situaciju potvrđuju u poljoapotekama i poduzeću Cian. Razlog tajnovitosti je to što većina Varošana ljeti iznajmljuje stanove, a kriva je i predrasuda da je najezdu izazvala loša higijena. Vjerojatniji su razlog tisuće turista u gradu koji su ih donijeli sa svojom prtljagom, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OTKUD NAJEZDA TIH NAMETNIKA U HRVATSKOJ? /

Stručnjak objasnio kako su točno stigli ti insekti koji nemilosrdno grizu ljude

Image
OTKUD NAJEZDA TIH NAMETNIKA U HRVATSKOJ? /

Stručnjak objasnio kako su točno stigli ti insekti koji nemilosrdno grizu ljude

Najezda eruptirala za vrijeme Ultre

"Ma, to torbari donesu. Tko zna gdje sve oni bacaju svoje kufere i gdje završe. Ali, jednom kad se stjenice pojave teško ih je iskorijeniti. Ako je riječ o manjem broju, kupe specijalne preparate i pokušaju sami riješiti problem, a u najgorem slučaju zovu CIAN", zaključuje djelatnik poljoapoteke koji tvrdi da je s porastom turizma porastao i broj stjenica, a da mu najviše ljudi dolazi upravo iz Varoša.

Jedna stanarka Varoša govori kako tu najezdu iz tvrtke za dezinsekciju uspoređuju s periodom Domovinskog rata, ali da je najezda zapravo erumpirala za vrijeme Ultre, a njena susjeda tu priču potvrđuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niti zuje, niti ih vidiš, a ujutro se probudiš sav na crvene fleke. Meni su se ljetos pojavili u apartmanu. Gosti su mi prijavili da su cijeli izbodeni, a vjerojatno su nam ih bili prethodni turisti donijeli u apartman. Osjećala sam se grozno jer stvarno puno pazim na čistoću, ali ne možeš tu ništa... Bila je to teška borba dok smo ih iskorijenili. Morala sam sav namještaj, jogije i posteljinu baciti i kupiti sve novo, a čak tri puta mi je Cian dolazio kako bi uništio stjenice. Mjesec dana nisam primala goste u apartman dok to nismo riješili, a koliko se sjećam računi su bili preko tisuću kuna", kaže jedna Varošanka - svjedoči o svojoj borbi sa stjenicama jedna Varošanka.

Mračna strana turizma

Olakotna okolnost za nju jest to što ne živi u tom stanu. Najgore je, kaže, onim koji su preko ljeta iselili iz svojih stanova kako bi hi iznajmili, a kad su se vratili nazad, pronašli su nepoželjne podstanare. Za njihovo uklanjanje će morati izdvojiti pozamašan iznos novca, jer EU ne dopušta jake preparate.

"Turistifikacija je spasila puno Splićana i Varošana od siromaštva, ali donijela je sa sobom i puno loših stvari. Jedna od njih su stjenice, a neki su se upravo zbog stjenica prestali baviti turizmom. Međutim, nema njih samo u nas. I u Engleskoj muku muče s tim beštijama. Uguglajte samo 'bed bugs', pa ćete vidjeti koliko će vam članaka izbaciti", zaključila je Varošanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo