Hoće li glasovi za EU referendum završiti u smeću?

Premijer Milanović progovorio je o mogućnosti da se raspiše još jedan referendum o ulasku Hrvatske u EU. To je bilo dovoljno da se HDZ digne na zadnje noge i optuži ga za paranoju.

19.10.2012.
13:16
VOYO logo

Što se tiče bune HDZ-a i njihovih vanjskopolitičkih kadrova poput Davora Steira tiče, član našeg stručnog tima za vanjsku politiku Ivica Maštruko, kaže da se radi o najobičnijoj propagandnoj akciji.

Naime, Stier je u Saboru optužio premijera Zorana Milanovića da je paranoičan i da konstruira vanjske neprijatelje kako bi prikrio vlastitu nesposobnost, umjesto da ispuni zadaće koje mora da bi Hrvatska ušla u EU u srpnju 2013.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U napadu HDZ-a ne vidim ništa novo i neuobičajeno. Presice će imati svakih 15-ak dana bez obzira što se dogodilo i na njima će napadati Vladu i tražiti njenu ostavku, što se neće dogoditi", ravnodušan je Maštruko.

Hipotetsko pitanje - što bi bilo kad bi bilo

Po pitanju Milanovićeve izjave u Bruxellesu, Maštruko upozorava da se ne radi ni o kakvoj odluci ili najavi već samo o odgovoru na hipotetsko pitanje, koje barem zasad nije utemeljeno u stvarnosti: "Što ako se promijeni način organizacije struktura nadležnosti EU kao zajednice i hoće li ona postati asocijacija koja je sasvim drugačija od one s kojom smo potpisali ugovor?".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na jučerašnje vijesti iz Bruxellesa i postignuti kompromis, čini se da se ne radi o značajnijoj promjeni koja bi eventualno zahtijevala ponovno odlučivanje o tome želi li se Hrvatska pridružiti toj asocijaciji. Mislim da je teško i skoro nevjerojatno očekivati da bi došlo do novog referenduma i odlučivanja", kaže Maštruko.

Po njemu su ove promjene normalne i očekivane, a teško je predvidjeti koliko će izmijeniti karakter EU i zato procjenjuje da neće doći do novog izjašnjavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije se preplašio

"Do promjena svakako mora doći, ali tu se ne radi o naglim, drastičnim izmjenama već kontinuiranom procesu prilagođavanja uvjetima u svijetu koji će trajati idućih 50 godina, a traje još od postojanja Europske zajednice. Mi smo to prihvatili kada smo krenuli u pregovore i ne vidim u tom ništa posebno i novo", dodaje Maštruko.

Ovakvog je stava, naime, bio i sam Milanović uoči referenduma o EU u siječnju. Tada je na upit o tome zašto Hrvatska ide na referendum prije nego što sazna što će značiti Europski stabilizacijski mehanizam ili fiskalna unija, koji znače veće ograničenje suvereniteta članica u odnosu na EU s kojom smo započeli pregovore, odgovorio da se radi o manjim izmjenama baziranim na zauzdavanju proračuna članica. Što ga je preplašilo ili navelo na razmišljanje o novom referendumu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da se on ni sad ne boji, već upozorava na promjene i stvari koje se ondje događa. Nisam osjetio dileme o tome ući ili ne, već upozorenje i procjenjivanje kako bi se trebalo prilagođavati", kaže Maštruko.

Na izlaz iz EU ćemo pričekat do fajrunta

Za Hrvatsku, po njemu nema alternative, jer bi nam ostali svi nedostaci, barijere koje imamo i koje smo imali prema Uniji dok smo izvan nje. Bili bi izolirani, tvrdi, i ne bi sudjelovali u kreiranju njene budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek možemo odlučiti da izađemo iz EU nakon što procijenimo isplativost toga. Ali ni tada ne bi EU napuštali sami, jer dan kad bi mi odlučili da smo za izlazak vjerojatno bi značio i raspad EU", zaključuje.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo