NIKAD OZBILJNIJE MJERE SIGURNOSTI NA BLEIBURGU: / Komemoraciju će čuvati Kobre, helikopteri i čak 450 policajaca

Image
Foto: PIXSELL, Žarko Bašić

S obzirom na to da se broj posjetitelja povećao, povećao se i broj policajaca

16.5.2019.
14:43
PIXSELL, Žarko Bašić
VOYO logo

Komemoraciju na Bleiburgu koja će se održati 18. svibnja čuvat će najviše policajaca i drugih pripadnika snaga reda do sada. Njih čak 450. Prema pisanju Večernjeg lista, uz temeljnu policiju iz cijele države, na sudionike će paziti čuvati austrijski specijalci – Kobre, protueksplozivni timovi, helikopteri, djelatnici ureda za borbu protiv terorizma te policajci iz Hrvatske.

"Prijašnjih 68 godina komemoracija na Lojbaškom polju održavala se kao vjersko događanje, no nakon što je Katolička crkva u Koruškoj odbila dati dopuštenje za misu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, situacija se pravno promijenila i manifestacija spada pod mjere Zakona u javnom okupljanju", pojasnio je za VečernjiRainer Dionisio iz koruške policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijska akcija planirana na osnovu iskustva iz prošlosti

Ove godine se na manifestaciji očekuje 15 tisuća ljudi, najvećim dijelom iz Hrvatske, a najmanje ih stiže iz Njemačke, Austrije i Švicarske. Prošle godine je na komemoraciji bilo 10 tisuća ljudi, a s obzirom na to da se broj povećao, povećao se i broj policajaca. K tome, policijska prisutnost ima za svrhu spriječiti moguće sukobe, provokacije i tenzije. Dionisio je za Večernji ispričao da će ukupno 450 pripadnika snaga reda kontrolirati manifestaciju: dolazi 10 policijskih vodova iz Koruške, Salzburga, Štajerske, Tirola, Gornje Austrije i Beča te 10 policijskih zapovjednika. Angažirana su dva protueksplozivna tima i dva helikoptera Ministarstva unutarnjih poslova. Po potrebi će intervenirati pripadnici Kobri, specijalne postrojbe austrijske policije. Na terenu će biti i 10 pripadnika Ureda za zaštitu ustavnog poretka i borbe protiv terorizma koji govore hrvatski jezik, a njima će pomagati 12 policajaca iz Hrvatske. Cijeli skup bit će pokriven videonadzorom.

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Sanjin Strukić

Ovogodišnja je policijska akcija planirana na osnovu iskustva iz prošlosti, Kaznenog zakona i Zakona o policiji te prema filozofiji "3D" – situacija će se prvo pokušati riješiti dijalogom da bi se postigla deeskalacija napetosti, a ako to ne uspije, slijedi djelovanje. "U slučaju potrebe, kod kršenja zakona ili situacija koje bi mogle ugroziti javnu sigurnost, policija će zakon provoditi pravedno i strogo, što uključuje i uhićenja na licu mjesta za sve prijestupe iz Zakona o javnom okupljanju", upozorava R. Dionisio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MEDVED O KOMEMORACIJI U BLEIBURGU: /

'Važno je da se svi pridržavaju mjera koje je nametnula austrijska strana'

Image
MEDVED O KOMEMORACIJI U BLEIBURGU: /

'Važno je da se svi pridržavaju mjera koje je nametnula austrijska strana'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo