KONSTRUKTIVNE KRITIKE / Nijemci popljuvali hrvatski turizam: 'U smještaj se nije ulagalo od doba Jugoslavije'

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

'Skupo naplaćuju parking i ležaljke, fekalije istječu u more i nedostaje im radne snage...'

16.8.2019.
15:36
Hrvoje Jelavić/Pixsell
VOYO logo

Njemački Tagesspiegel učinio je lošu reklamu hrvatskom turizmu, a sve informacije koje iznosi u tekstu donosi na temelju onoga što su izvještavali hrvatski mediji, ali i ugledni eVisitor.

Samim time, informacije su poprilično negativne, a mnogi koji su ove godine iskusili blagodati hrvatskog turizma, reći će da su poprilično realne. Kako god, Tagesspiegel piše da su hrvatske plaže i trajekti poluprazni te da vlasnici apartmana paničare s obzirom na to da nisu imali onoliko gostiju koliko su računali da će biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretnije, samo u prvih 12 dana srpnja, broj gostiju pao je za 6,2 posto, a iznajmljivači su pritom ostali bez njih 9,4 posto.

"Dosadašnji rast hrvatskog turizma bio je potaknut problemima konkurencije u sjevernoj Africi i Turskoj", naglašava Tagesspiegel te dodaje da prihodi od turizma čine oko petinu BDP-a Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uistinu, otkako su problemi konkurenata, među kojima je i Grčka, praktički nestali, stigli su problemi za Hrvate. No, ono što Nijemci navode i javna je tajna, jest da tih problema ne bi bilo da se svih ovih godina stvarala prednost. A ona se mogla stvoriti ulaganjima i bogatijomm ponudom. Nažalost, to je izostalo u velikoj većini slučajeva. Cijene su rasle bez zadrške.

"Hrvatska neosporno ima predivne otoke i obalu, no više od 100 eura po noćenju se naplaćuju garsonijere koje su opremljene još za vrijeme Jugoslavije. Najmanja je potražnja za starim apartmanima u koje se nije ulagalo godinama", piše Tagesspiegel te napominje da Hrvati preskupo naplaćuju parking i ležaljke, a tu su još i fekalije koje onečišćuju more - što je posljedica neulaganja u kanalizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije propušteno spomenuti ni nedostatak domaće radne snage.

"Restorani se muče s pronalaskom osoblja jer su Hrvati napustili zemlju. Zato su sezonske radnike tražili izvan Hrvatske i u posljednji tren", stoji u zaključku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo