Suživot bez problema / Nijedna politička nota, žica ni rampa ne može zaustaviti suživot Hrvata i Slovenaca na granici: 'Kad bi samo državnici poslušali nas...'

Na kopnenoj granici kod Broda na Kupi ni traga ni glasa incidentima. Tradicionalno hrvatsko-slovensko druženje nije mogao prekinuti ni gust snijeg

28.12.2017.
19:04
VOYO logo

Slovenija od sutra počinje primjenjivati odluku Arbitražnog suda o granici koju Hrvatska ne priznaje jer je zbog slovenskog varanja iz arbitraže izišla. Strani analitičari smatraju da bi to moglo dovesti do napetosti i sukoba. Premijer Plenković i danas poziva Sloveniju da ne kreće u jednostrane poteze na granici kao što su najavili da će to činiti u Savudrijskoj vali. Što na sve kažu hrvatski političari, a što obični građani koji žive uz granicu?

Službeni Zagreb ne uzrujava se previše zbog slovenskog provođenja arbitraže. Ipak, premijer Plenković poslao je Ljubljani još jednu poruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo želim ponoviti našu spremnost za konstruktivni dijalog, arbitražna presuda se ne može provoditi bez privole obje strane. Očekujem od Slovenije da se suzdrži od jednostranih poteza i tako izbjegnu bilo kakvi mogući incidenti", izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

A na kopnenoj granici kod Broda na Kupi, ni traga ni glasa incidentima. Tradicionalno hrvatsko-slovensko druženje nije mogao prekinuti ni gust snijeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VIŠE PROČITAJTE:

Rijeka Kupa i njen most predstavljaju granicu između Hrvatske i Slovenije, no kako kažu oni koji žive i s jedne i s druge strane granice kao da ni nema. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo uvijek bili i uvijek ćemo biti prijatelji. Ne zanimaju nas nikakve političke igre onih koji su na vrhu. Kad bi ti državnici poslušali nas, normalno ljude ne bi bilo nikakvih problema", kazala nam je Vera iz Kostelja.

"Nijedna politička nota, ni jedna žica ni rampa ne može zaustaviti suživot Hrvata i Slovenaca", ističe Davorin Klobučar, predsjednik udruge "Kupa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedni bez drugih jednostavno više ne mogu, a granica se prelazi gotovo svakodnevno. Bilo da je riječ o odlasku na kavu k susjedu preko Kupe ili u jedini dućan u okolici.  

"Mi idemo u trgovinu na njihovu stranu, a oni idu kod nas po neke druge stvari. Za nas tu nema nikakvih problema, praktički živimo skupa i u našoj glavi ne postoji granica", ispričao nam je Aljoša iz Kostelja.

"Ja kažem tko je tu Slovenac taj je i Hrvat, a tko je Hrvat je i Slovenac. To zaista godinama traje, to je jedno druženje i jedno zajedništvo", kazala nam je Nada iz Broda na Kupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do zajedništva bi možda moglo doći i kod političara, samo kad bi poput ovih ljudi odUstali od svađa i prebacili fokus na dobrosusjedske odnose.  

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo