tražimo li previše? / Ni trećeg dana od povratka nema predsjedničine izjave: prisjetili smo se kako su to radili njezini prethodnici

Ni trećeg dana od povratka predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović iz SAD-a nema izjave za medije, nema konferencije za novinare

10.1.2017.
18:48
VOYO logo

Predsjednička putovanja rijetko su bila tajna pa i u ratno vrijeme Franje Tuđmana, po povratku iz SAD-a u zračnoj se luci obratio novinarima. Predsjednik Tuđman nerijetko je sazivao konferencije za novinare na Pantovčaku.

"Uobičajena praksa je bila da bi predsjednik o nekim bitnim temama održao tiskovne konferencije na aerodromu ili u Uredu predsednika po povratku u Ured", objašnjava bivši savjetnik predsjednika Franje Tuđmana Ivić Pašalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličnu praksu imao je i njegov nasljednik Stjepan Mesić. U dva je mandata posjetio 67 država na pet kontinenata.

"Ja sam u sve posjete išao onda kada sam bio pozvan. Ako sam bio pozvan u Washington, onda me pozvao predsjenik SAD-a i uvijek smo o tome dali izjavu", tvrdi bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najava prije putovanja, pripreme unutar kabineta predsjednika i kordinacija s ministarstvom vanjskih poslova. Svako međunarodno putovanje imalo je istu proceduru, prisjeća se i Ivo Josipović.

"Po povratku obično se davala izjava za medije, bilo u okviru redovitog događaja ili posebna press konferencija nekad i u samoj zemlji", kaže Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto konkretnih informacija o putovanju i sastancima, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala je tek neobičan opis.

"Kako ja to mogu prevesti to je privatna posjeta koja se kasnije htjela zaokružiti uz nekakve službene okvire", kaže Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I danas smo ponovno tražili službeni odgovor. Iz Ureda predsjednice tek poruka da po povratku iz Sjedinjenih Država konferenciju za novinare neće organizirati. I dok su bivši predsjednici nakon povratka s međunarodnih putovanja davali izjave za medije, a nerijetko i u zračnim lukama organizirali konferencije, Kolinda Grabar-Kitarović očito smatra da javnost ne treba informirati o okolnostima svoga puta u Sjedinjene Američke Države.

Predsjednica je, tvrde politički analitičari, mogla imati najbolju namjeru, ali zbog ovakvog načina komunikacije - šteta je učinjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo