Ni šest godina od gubitka noge nije dobio odštetu

Ni šest godina nakon što je pri operaciji upaljenog crvuljka ostao bez noge, Miroslav Maškarin nije dobio odštetu u građanskoj parnici.

22.2.2012.
15:15
VOYO logo

Iako je lani donesena presuda kojom je kirurg KBC-a Rijeka Branko Popović nepravomoćno osuđen uvjetno na osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine, još uvijek nije riješen Maškarinov odštetni zahtjev u građanskoj parnici.

Naime, stvari su zapele na vještačenju splitskog kirurga Zdravka Perka (preuzetog iz kaznenog postupka), koji je za razliku od svojih kolega u Zagrebu i Osijeku zaključio da je riječ o komplikaciji, a ne o medicinskoj pogrešci. Perkova prosudba ključna je za odluku u građanskoj parnici u kojoj Maškarin traži 13 milijuna kuna odštete s obzirom na učinjenu štetu - od fizičke do duhovne boli i životnih ograničenja koja sada proživljava, piše Vjesnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vještak u sukobu interesa?

Maškarinova odvjetnica Ingrid Barić je zbog osjetne razlike u rezultatima vještačenja zatražila izuzeće vještaka Perka, no sutkinja Općinskog suda u Rijeci Ingrid Bučković je to odbila. Potom je Barić zatražila i izuzeće sutkinje, jer nije uzela u obzir saznanja koja ima u vezi s vještakom Perkom. A ta su, kako je Barić rekla listu, navodi o mogućem sukobu interesa.

Zbog toga što u Hrvatskoj ne postoji sustav automatske odštete za medicinsku pogrešku, koja je u ovom slučaju prema dvama sudskim vještacima evidentno učinjena, postupak se razvio u trakavicu zbog koje trpi nedužni Maškarin, koji ni nakon šest godina nije dobio nikakvu odštetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čeka se odgovor ministra Ostojića

Iako je Vlada svojedobno ponudila odštetu od 2,5 milijuna kuna, na to nisu pristali jer je, kazala je odvjetnica Barić, taj iznos daleko od stvarne štete. Bivši resorni ministar Neven Ljubičić nudio je 3 milijuna kuna uz primjerenu mjesečnu rentu, ali izvršenje je zapelo ubrzo nakon smjene vlasti. Ministar Milinović obećavao im je razgovor, ali do njega nikad nije došlo. Sada obitelj Maškarin čeka na odgovor novog ministra Rajka Ostojića, kojem su već u siječnju uputili zamolbu za razgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo