PACIJENTI NISU UGROŽENI / Neželjeni gosti grickali po bolnici: Štakori se pojavili u zagrebačkom KBC Sestre milosrdnice

Čini se da su se u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu u jednoj sali za gastro-enterološke pretrage pojavili štakori

8.1.2019.
9:40
VOYO logo

Tako bar tvrde zaposlenici koji su u toj prostoriji prošlog tjedna pronašli nagrižen inventar.

Mišolovka u kutu jedini je dokaz koji svjedoči da se u proteklih dana u salu ušuljao neželjeni gost. Iako ga nitko nije vidio, sestre su jedno jutro pronašle izglodan jastuk na kojemu pacijenti leže za vrijeme pregleda i crijevo na jednom uređaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Primijećena su neka oštećenja na inventaru ove sale, ali samo je za pretpostaviti što je razlog tih oštećenja. U svakom slučaju, nakon što smo primijetili pozvali smo odgovarajuće službe koje su poduzele sve'', istaknuo je pročelnik Zavoda za gastroenterologiju Davor Hrabar.

U sali se ne odvijaju klasične operacije, već pretrage i snimanja žuči i gušterače, a na dan kroz malu dvoranu prođu tri pacijenta. Nalazi se u prizemlju stare zgrade pa je pretpostavka da su miš ili štakor ušli preko noći kada nije bilo nikoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sigurnost pacijenata nije bila ugrožena ni u jednom slučaju i šteta koja je nastala je minimalna. Program ERCP-a i dalje ide i dalje se u toj sali radi, pacijenti nisu zakinuti apsolutno što se tiče medicinske usluge'', kaže Hrabar.

Ljutiti zaposlenici koji su nam prijavili ovaj slučaj nisu se željeli snimati, no kažu dosta im je rada u lošim uvjetima i zgradama koje se raspadaju. Iako glodavca nije vidio nitko, čelni ljudi bolnice ne spore da je mali dio opreme izgrižen, no misle - ništa strašno. Kao i pacijenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je velika bolnica, glodavaca ima svugdje. Mislim i u nekom podrumu je sigurno bilo glodavaca, to nije sad nešto od čega bi trebalo praviti paniku. Glodavaca imate svugdje, u svim velikim gradovima, po cijelom svijetu sam hodala, glodavaca imate, neki ih čak i jedu, specijaliteti su. Prema tome ne znam zašto se oko toga pravi velika frka'', nejasno je Dragici.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić priznaje da su nam bolnice derutne jer su stare u prosjeku 100 godina, zato su planovi: ''Velik je plan, odnosno velika realizacija. Milijardu i 600 milijuna je iznos kojega je Ministarstvo zdravstva aktiviralo i povlači iz EU fondova. Neke bolnice su već počele zanavljati, neke su gotove, neke u fazu tek ulaze tako da taj proces se kontinuirano nastavlja''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općim stanjem naših bolnica neki pacijenti su s razlogom nezadovoljni, no neki imaju razumijevanja sve dok iz njih izlaze zdraviji nego što ulaze. Barem u ovom slučaju strave i užasa ipak nema. Bitno je da pacijenti nisu ugroženi, a deratizacijska služba pobrinula se da je jedinog miša kojeg se od sada može vidjeti je onaj koji ne može pregristi ništa.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo