Nezaposlenih je sve više, ali nitko ne bi brao mandarine

Na neretvanskim plantažama kronično nedostaje radne snage, a 45.000 tona mandarina, na koliko je procijenjen ovogodišnji urod, ipak treba obrati.

18.10.2011.
14:21
VOYO logo

Naime, plantažerima problem stvara novi Zakon o radu koji ne dopušta ni susjedsku ispomoć. Tako svi oni koji beru na plantaži mandarina moraju biti prijavljeni tijelima mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, dakle moraju sklopiti s vlasnikom ugovor o radu na određeno vrijeme.

Međutim, na ovakvu varijantu malo se tko odlučuje, jer se ta osoba automatski briše iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te više nema pravo na novčanu naknadu od države, niti kad se ponovno prijavi nakon isteka sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zarada od 200 do 300 kuna po danu

Dobar berač se po zlato plaća i čuva, jer ako je zadovoljan, doći će i dogodine. Dnevno se u berbi može zaraditi do 200 kuna, a iskusniji berači i više, ovisno o dogovoru s vlasnikom plantaže. Neki se, naime, odlučuju za neto iznos na ruke, dok drugi za ubranu gajbu naplaćuju šest kuna, što znači da ako ih uberu pedesetak, dnevno mogu zaraditi i više od 300 kuna. Stoga ostaje otvoren poziv vlasnika plantaža nezaposlenim Dalmatincima da dođu u Neretvu i dobro zarade, piše Slobodna Dalmacija.

Budući da mandarine beru domaći nezaposleni kojima se ne isplati prekidati "nezaposleni staž" na Zavodu, ili oni koji dođu iz BiH, koji se ne mogu prijaviti na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, izravno se krši Zakon o radu, zbog čega ih gone inspekcije i policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad inspekcija rada otkrije rad na crno na plantaži mandarina, kazni ilegalnog berača, ali i vlasnika prekršajnom prijavom. Rješenjem inspektora izdanim na licu mjesta ilegalnim se radnicima zabranjuje rad, dok policija istodobno strancima otkazuje boravak u RH u trajanju od godine dana te ih deportira u BiH, odakle su i došli.

'Strah se uvukao među ljude'

Tako vlasnici plantaža ostaju bez berača na kojima pravni sustav trenira strogoću, pa neki od njih završe na stranicama crne kronike. Naime, policija na granici pri kontroli ulaska u RH može vratiti osobu ako procijeni da putuje u Hrvatsku kako bi ilegalno brala mandarine ili obavljala neki drugi, uglavnom fizički, posao na crno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno u dolini Neretve vlada kronični nedostatak radne snage. Na plantažama nedaleko od ušća Neretve novinari su zatekli desetke berača koji su uznemireni zbog njihovog dolaska.

"Strah se uvukao među ljude. Ovako nastojimo nešto zaraditi, popraviti kućni budžet, a berba mandarina idealna je za to", kazala je jedna gospođa koja je već desetak godina na Zavodu za zapošljavanje. Ne pada joj na pamet prijavljivati se jer će na Zavodu izgubiti naknadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201110040049006 arti-201109190186006 arti-201109070281006 arti-201109100058006

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo