razlika u nekoliko sati / Nezadovoljstvo ne jenjava: više od 10.200 građana potpisalo peticiju, najglasniji su stanovnici Raba

Ne stišava se nezadovoljstvo oko ukidanja pilot projekta Hitne helikopterske službe. Osobito su ljuti otočani i to oni s Raba, prema kojem je hitna iz baze na Krku u posljednja četiri mjeseca imala najviše intervencija. Dok je peticiju za nastavak rada potpisalo je preko 10 tisuća građana, tehnički ministar zdravlja o svemu šuti

13.1.2016.
18:47
VOYO logo

Nezadovoljstvo ukidanjem pilot projekta Hitne helikopterske pomoći još uvijek buja, a najviše se ističu stanovnici otoka Raba. 

Da bi stigli do otoka, Rabljanima su iz Rijeke, katamaranom koji isplovljava jednom na dan, potrebna gotovo dva sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
već se pokazalo kao greška /

Donosimo sve prave razlike između dosadašnjeg vojnog i ukinutog probnog spašavanja života

Image
već se pokazalo kao greška /

Donosimo sve prave razlike između dosadašnjeg vojnog i ukinutog probnog spašavanja života

A tek 13 minuta trebalo je helikopterima da iz baze na otoku Krku stignu do Raba i za svega 20 minuta pacijenta prebace do riječkog KBC-a.

Ukidanjem hitne helikopterske pomoći otočani su razočarani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da to nije dobro, jer ima dosta starih ljudi kod nas na Rabu i kad nekome dođe slabo, ne može on čekati dva sata da ga se vozi od Raba do Rijeke", komentira Sanela s Raba.  

U četiri mjeseca pilot projekta helikopteri su upravo prema Rabu imali najviše intervencija, njih 66. No, 850 tisuća kuna za produljenje projekta na dva tjedna tehnička vlada ne može osigurati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peticiju za nastavak rada Hitne helikopterske medicinske službe u samo nekoliko dana potpisalo je više od 10. 200 građana, među njima i europarlamentarac Tonino Picula.

"Ljeti su medicinske službe pod posebnim pritiskom i zato sam u ljeto 2012. pisao EK tražeći od njih kako se može izjedančiti pristup HMSU-u, posebno kada ljeti stižu turisti. Hitna helikopterska služba treba biti dio dio redovnog načina pružanja pomoći onima koje zadesi neka vrsta medicinskog problema u zlatnom satu", rekao je Picula. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako helikopteri nisu mogli letjeti u lošim vremenskim uvjetima, bivši HDZ-ov ministar zdravlja Darko Milinović, SDP-ov pilot projekt hvali, ali ga smatra predizobornim.

"Ovih dana pokazalo se da je taj projekt bio čisto predizboran. Trebalo je osigurati sredstva za iduće razdoblje u kojem se formira nova vlada. Mislim da je to projekt, koji buduća vlada mora razvijati jer je vezan za mnoge krajeve koji su slabo naseljeni, dakle, prije svega otoci, ali evo spomenut ću i Ličko-senjsku županiju, koja zauzima 10 posto područja RH", rekao je bivši ministar zdravlja Darko Milinović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

219 života spašeno je u četiri mjeseca pilot projekta dokaz je da je hitna helikopterska služba svakodnevno potrebna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo