NEW YORK TIMES POSVETIO VELIK ČLANAK OTOKU HVARU: / 'Raspojasane turiste tamo čekaju prijeteće poruke, mijenja se karakter otoka'

Image
Foto: Pixsell, Screenshot
9.8.2017.
7:22
Pixsell, Screenshot
VOYO logo

'Otok Hvar za svoje goste ima pomalo prijeteću poruku - ponašajte se pristojno, inače...', započeo je New York Times u tekstu u kojem pišu o pravilima ponašanja na Hvaru i turistima koji ih se ne pridržavaju unatoč kaznama za golotinju, ispijanje alkohola na javnom mjestu, spavanje na otvorenom...

'Mi smo genetski predodređeni za turizam, no ovaj parti turizam nije ono što smo mi tražili. Nije ono što smo željeli', rekao je gradonačelnik Hvara Riki Novak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekad je Hvar bio destinacija za elitne turiste

Mnogi se lokalci s nostalgijom prisjećaju vremena kad je Hvar bio destinacija za elitne turiste i globalne zvijezde. Danas Hvar pohode mladi koji na otoku obilaze parti brodove, klubove i hostele. Oni mijenjaju karakter cijelog otoka, piše New York Times.

'Imamo problem da naši dugotrajni gosti, koji su ovdje sa svojim velikim jahtama i vilama, sebe više ne vide na ovom mjestu. Sada traže drugu verziju Hvara na drugim lokacijama', kaže gradonačelnik Hvara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Noću se sve mijenja

Tijekom dana situacija je relativno mirna, no noću se grad pretvara u poprište javnog alkoholiziranja i djelomične golotinje. Nekad je riva bila prepuna umjetničkih galerija, a danas su ih zamijenili klubovi, navodi NYT.

'Pijani turisti bauljaju po Hvaru, a tijela pozaspalih nekada iima posvuda', rekla je Katia Zaninovic Dawnay koja kaže kako je postalo vrlo neugodno hodati starim gradom i preskakati turiste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nitko se ne želi probuditi ujutro i doznati da im je netko urinirao po ulaznim vratima ili nešto još gore', rekla je Dawnay.

Hvar želi drugačiju klijentela

Hvarani su sigurni - ne žele klijentelu koja ruši imidž otoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kada netko dođe na Hvar, očekuje kulturan, kvalitetan grad. Ekskluzivni gosti na velikim jahtama ne žele ujutro gledati mlade pijance kako spavaju na rivi', kazala je Senka Halebić, glasnogovornica beach kluba Hula Hula.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo