OPASNO NEVRIJEME I DALJE HARA HRVATSKOM: / Uključen crveni alarm - olujno jugo čupa drveće, more poplavilo obalu

Image
Foto: PIXSELL

Nakon što je jučer, kako se i ranije najavljivalo, snažno nevrijeme zahvatilo Istru i Dalmaciju, a kiša zalila i ostatak zemlje, meteorolozi i za danas najavljuju opasnost od novog nevremena

29.10.2018.
9:13
PIXSELL
VOYO logo

Vioki valovi, poplavljene rive, srušena stabla te zaustavljen trajektni promet i problemi u dijelu cestovnog, problemi su koji su jučer kao rezultat nevremena pogodili zemlju. No, svemu tome, tvrde meteorolozi još uvijek nije kraj. Stoga je za danas uključen za većinu zemlje uključen crveni meteoalarm, dok je žuti alarm uključen za ostatak i to karlovačku, zagrebačku i osječku regiju. Zagrebačka i osječka regija u tome imaju sreću da im potencijalno opasno vrijeme stiže tek iza podneva.

Image
HRVATSKA NA UDARU SNAŽNOG NEVREMENA, A NAJOPASNIJI DIO TEK STIŽE: /

Evo kad će se vrijeme malo smiriti

Image
HRVATSKA NA UDARU SNAŽNOG NEVREMENA, A NAJOPASNIJI DIO TEK STIŽE: /

Evo kad će se vrijeme malo smiriti

Područja označena crvenim meteoalarmom pogodit će olujni vjetar jakosti od 90 do 130 kilometara na sat, očekuje se i do 140 mm kiše, a bit će i grmljavinskog nevremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Detaljna prognoza za danas

Prema detaljnoj prognozi koju je za HRT dao meteorološki zavod za ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će promjenljivo oblačno i uglavnom suho ili uz samo malo kiše. Puhat će umjeren, povremeno i jak jugoistočni vjetar te će i dalje biti iznadprosječno toplo. U središnjoj Hrvatskoj umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom. Bit će vjetrovito, uz umjeren i jak jugoistočni vjetar, u višim predjelima i olujan. Jutarnja temperatura od 13 do 15 °C, a najviša dnevna između 20 i 23 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu uz oblačno vrijeme bit će i povremene kiše, ponegdje i obilnijih pljuskova s grmljavinom. Lokalno može pasti i više od 70 litara kiše po četvornome metru. Puhat će jak i olujan jugoistočni vjetar, na Jadranu jako i olujno, poslijepodne i orkansko jugo uz valovito i jače valovito more. I dalje toplo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FOTOGALERIJA: More poplavilo obalu u Šibeniku

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznadprosječno toplo, vjetrovito i kišovito bit će i na srednjem Jadranu uz lokalno obilne oborine, osobito u unutrašnjosti Dalmacije pri čemu može pasti uglavnom između 50 i 90 litara kiše po četvornom metru. Puhat će jako i olujno, poslijepodne i orkansko jugo.

Valovito i jače valovito more bit će i na jugu Hrvatske, uz jako i olujno, poslijepodne i orkansko jugo. Bit će umjereno do pretežno oblačno uz kišu, pljuskove i grmljavinu koji mogu biti obilniji, osobito u unutrašnjosti. Zadržat će se iznadprosječno toplo uz temperaturu između 18 i 22 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

HRT/Screeshot

U utorak još kiša i vjetar, u srijedu smirivanje

U kopnenom području kiše će još povremeno biti i u prvom dijelu utorka, u unutrašnjosti Dalmacije moguće i obilnije. Zatim djelomice sunčano, a nova kiša vrlo je vjerojatna u četvrtak, ponajprije u gorskim krajevima i unutrašnjosti Dalmacije. I dalje će biti relativno toplo, u srijedu i četvrtak uz ipak malo manje topla jutra nego tijekom vikenda. Na Jadranu i u utorak oborine mogu biti obilnije, osobito u noći i prijepodne. Od srijede djelomice sunčano, uz malo kiše na sjevernom Jadranu, u četvrtak i petak i drugdje. Jako jugo u utorak će okrenuti na jugozapadnjak, a u četvrtak će ponovno jačati jugo. I dalje će biti iznadprosječno toplo.

HAK upozorava na probleme u prometu

Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu Hrvatske, smanjena je vidljivost zbog magle u Lici i središnjoj Hrvatskoj, zbog jakog vjetra u prekidu su mnoge trajektne, katamaranske i brodske linije, izvijestio je u ponedjeljak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog magle smanjena je vidljivost na dionicama autocesta: A1 između Bosiljeva i tunela Mala Kapela, A4 Goričan-Zagreb između Brezničkog Huma i Zagreba, A11 dionica Jakuševec-Lekenik, izvijestio je u ponedjeljak ujutro Hrvatski autoklub. Na zagrebačkoj obilaznici pred čvorom Ivanja Reka iz smjera Goričana kolona je oko 2 km, zbog radova i dvosmjernog prometa na mostu Sava.

Opreznije treba voziti autocestom A6 Rijeka-Zagreb, zbog lakše prometne nezgode prije čvora Vrata i kroz tunel Pod Vugleš u smjeru Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na državnoj cesti DC24 u mjestu Budinščina vozi se jednim trakom, zbog slijetanja teretnog vozila.

U prekidu su brojne trajektne, brodske i katamaranske linije

Zbog prekida trajektnih i brodskih linija otoci su odsječeni od ostataka zemlje. Tako na splitskom području ne voze: brzobrodska linija Milna- Rogac- Split, katamaranska linija Ubli - Vela Luka - Hvar - Split, katamaranska linija Jelsa - Bol - Split, katamaranska linija Vis - Split, katamaranska linija Korčula-Hvar-Split, trajektna linija Ubli - Vela Luka - Split, trajektna linija Sumartin-Makarska, trajektna linija Drvenik Veli-Drvenik Mali-Soline, trajektna linija Sućuraj-Drvenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na riječkom području ne voze: Katamaranska linija Mali Lošinj - Cres - Rijeka, Katamaranska linija Novalja - Rab - Rijeka, trajektna linija Lopar – Valbiska, brodska linija Mali Lošinj – Unije – Susak.

Zadarsko okružje: katamaranska linija Zadar-Molat-Brgulja-Zapuntel-Ist, katamaranska linija Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šibensko okružje: brodska linija Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice.

Dubrovačko okružje: brodska linija Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, trajektna linija Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, trajektna linija 832 Prapratno-Sobra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog loših vremenskih uvjeta otkazana je linija Dubrovnik-Bari (Italija) te se putovanje prebacuje za utorak, 30. listopada, s polaskom u 10 sati.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo