SMIJU OBJAVLJIVATI REZULTATE / Nevladine udruge uzvratile udarac HDZ-u

Image
Foto: gong.hr

Državno izborno povjerenstvo zaključilo je da nevladine udruge mogu objavljivati rezultate svojih istraživanja, nakon što je HDZ zatražio zaštitu od DIP-a zbog objave istraživanja GONG-a i Transparency Internationala Hrvatske o novcu koji su stranke navodno potrošile prvog dana izborne kampanje.

21.11.2011.
8:22
gong.hr
VOYO logo

ZAGREB - "Nevladine udruge mogu, u okviru svoje registrirane aktivnosti, objavljivati podatke koje su utvrdile na temelju svojih istraživanja. Nevladine udruge pritom odgovaraju sudionicima izbornog postupka i javnosti za točnost objavljenih podataka, a time i stvaranja zaključaka koji bi bili utemeljeni na njima", navodi se u odgovoru HDZ-u koje je potpisao predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

HDZ je tražio zaštitu od DIP-a nakon što su GONG i TIH  objavili rezultate istraživanja prema kojima je prvog dana kampanje, 17. studenoga, HDZ na oglašavanje potrošio 1.551.720 kuna, bez PDV-a. U HDZ-u, međutim, priznaju da su potrošili tek nešto više od milijun kuna, s PDV-om.

U priopćenju u kojem najavljuju da će se obratiti DIP-u sa zamolbom da se situacija primjereno riješi, HDZ je odbacio rezultate istraživanja nevladinih udruga navodeći da je "svako mjerenje koje prijavljuje dvostruko veći iznos ili metodološki neispravno ili zlonamjerno". Utvrdili su i da objavljeno "mjerenje nije vjerodostojno i narušava transparentnost ovih izbora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo