NEVJEROJATNA UCJENA: / Bandić obrazovanju daje 50 mil. manje, Plenković 500 mil. više. Gradonačelnik svejedno prijeti zbog školstva

Image
Foto: N1 screenshot

Prema neslužbenim infromacijama Bandićev klub zastupnika neće podržati državni proračun ako se u njemu ne osiguraju sredstva za besplatne udžbeniku za učenike osnovnih škola

21.11.2018.
10:33
N1 screenshot
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ovih je dana u medije pustio informaciju kako njegov saborski klub zastupnika, koji broji respektabilnih deset zastupnika, neće podržati državni proračun za iduću godinu ako se u njemu ne osiguraju sredstva za besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola u cijeloj Hrvatskoj.

Izvor iz Bandićevog kluba kazao je medijima kako su zastupnici sa svojim zahtjevom već upoznali ministra financija Zdravka Marića, navodno se pozivajući na ustavnu odredbu kako je obvezno obrazovanje besplatno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez Bandićevih 10 zastupnika iz kluba i nezavisnog Željka Lackovića koji je izabran na Bandićevoj listi, proračun je nemoguće izglasati, premda se u ovom trenutku čini nevjerojatnim kako bi baš zagrebački gradonačelnik bio taj koji bi srušio proračun. Bandićevi zastupnici traže dakle oko 200 milijuna kuna za besplatne udžbenike te kažu kako ih je moguće pronaći u proračunu za iduću godinu koji iznosi 140 milijardi kuna.

Image
BANDIĆ RUŠI REKORD: /

Zagrebački gradski proračun premašit će 10 milijardi kuna, Gradski ured za branitelje na dobitku

Image
BANDIĆ RUŠI REKORD: /

Zagrebački gradski proračun premašit će 10 milijardi kuna, Gradski ured za branitelje na dobitku

Zagreb smanjuje izdvajanje za obrazovanje

No, što se za to vrijeme događa u Zagrebu, odnosno s gradskim proračunom za obrazovanje? Premda su udžbenici za osnovnu školu u Zagrebu besplatni, prijedlog proračuna za 2019. godinu, koji je najveći dosad i težak 10,2 milijarde kuna, predviđa smanjenje sredstava za obrazovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će Gradski ured za obrazovanje dobiti 1,7 milijardi kuna što je oko 50 milijuna kuna manje nego lani. Manje će dobiti osnovno i srednje obrazovanje, posebno u stavci nabave udžbenika na što je ove godine potrošeno oko 58 milijuna kuna, a sljedeće će godine taj trošak biti oko 30 milijuna.

Neobična ucjena

"Neće se nabavljati novi udžbenici jer nije godina nabave. Ova su sredstva osigurana bez Vladine odluke da financira besplatne udžbenike u cijeloj državi", citira gradske vlasti Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na smanjenje proračuna za obrazovanje Grada kojim suvereno upravlja, populističkim se čine medijske prijetnje kako neće podržati Plenkovićev proračun ako ne osiguraju više novca za stavku koju Bandić smanjuje. Uz obrazovanje, manje će novca dobiti i Gradski ured za kulturu, kao i Ured za demografiju, a više, primjerice, Ured za branitelje.

S druge strane, prema Nacrtu proračuna Ministarstva znanosti i obrazovanja trebao bi rasti za 3,7 posto, odnosno 506 milijuna kuna. Bandićev ultimatum komentirao je u utorak i premijer Andrej Plenković. "Vidio sam danas da je ta tema u medijima, klub je prenio tu poruku ministru financija. Vidjet ćemo. Važno je da se realno sagleda proračun, prihodovne i rashodovne strane. Bit će ovih dana razgovora o tome unutar parlamentarne većine", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo