težak početak / Neviđena zbrka. Prvašići završili u samoizolaciji, a Škole na Trećem nema. Što sad?

Image
Foto: Damir Špehar/Pixsell

Školsku godinu je u samoizolaciji započelo već više od 1000 djece

10.9.2021.
8:04
Damir Špehar/Pixsell
VOYO logo

"U srijedu oko 22 sata smo dobili mail od razrednice kako je jedno od djece iz razreda dobilo temperaturu, te je na testiranju bilo pozitivno na koronavirus. Stoga su nas sve obavijestili da je proglašena samoizolacija za cijeli razred i učiteljicu. Sin mi je tri dana išao u školu i sad je doma zbunjen. Ne znamo ni koliko trebamo ostati doma", ispričala je majka prvašića iz novozagrebačke OŠ Mladost. 

Zapitala se kako će se odrađivati online nastava, te zašto nema Škole na Trećem, koju bi njezinu prvoškolcu bilo lakše pratiti. Iz škole su im javili kako će im čim prije poslati upute o radu kod kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A školsku godinu je u samoizolaciji započelo već više od 1000 djece. Točnije, prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, "na dan 9. rujna ukupno je 196 aktivnih slučajeva pozitivne djece od 5 do 19 godina te 1766 djece te dobi u samoizolaciji". Za zaposlene nema podataka, no korona ne zaobilazi ni njih, pišu 24 sata.

Iz Ministarstva savjetuju roditelje da slušaju upute razrednice koja će ih kontaktirati i organizirati nastavu u primjerenom obliku za svoje učenike. Ističu i kako je Godišnjim izvedbenim kurikulumima u prvim tjednima predviđeno ponavljanje za učenike, pa djeca ipak neće izgubiti previše gradiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, o samoizolacijama u školama odlučuju nadležne epidemiološke službe, te nadležni školski liječnici. Oni odlučuju o trajanju samoizolacije, a škole organiziraju online nastavu.

No ni ove godine nema jasnih uputa kako raditi s djecom koja zbog korone moraju ostati kod kuće, kažu ravnatelji. Situacija sa samoizolacijama će, s obzirom na opću epidemiološku sliku, sigurno trajati još neko vrijeme, a nikome nije jasno kako se treba provoditi online nastava za te učenike. Ili kako trebaju raditi nastavnici koji su u samoizolaciji. Tako neki preko Teamsa drže nastavu uživo, neki su prisiljeni paralelno raditi nastavu uživo i online, neki samo šalju materijale na mail, učenicima ili roditeljima...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje zašto nema Škole na Trećem, iz Ministarstva odgovaraju kako se priprema nastavak emitiranja nastave na 3. programu za školsku godinu 2021./2022. Reprize nastave počinju se emitirati od 27. rujna, jer se "prva tri tjedna nastavne godine kreće s ponavljanjem prošlogodišnjeg nastavnog gradiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo