nije sve u novcu /

Neslužbeno doznajemo: Vlada razmatra plan otkupa Ine u zamjenu za neku drugu imovinu

Nakon što su se Plenković i Orban susreli na Malti - i službeno je potvrđeno da Mađarska više ne želi Inu. Sada je samo pitanje kako će se odvijati otkup MOL-ovih dionica

4.2.2017.
18:32
VOYO logo

Lagani hod - teška tema. Malteška šetnja bila je prva prilika premijerima da otvore pitanja koje godinama inficira odnose Hrvatske i Mađarske.

No, Plenković i Orban čini se u političkoj komunikaciji za sada nemaju problem jer se oko osnovne stvari slažu. Posao se konačno mora riješiti da bi države ostale u dobrim odnosima. Navodno je cijeli razgovor u kratkoj šetnji prošao u prilično prijateljskom tonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je sasvim jasno je spremnost mađarske strane da proda svoj udio dionica u Ini, a ja sam samo spomenuo da je Hrvatska donijela odluku o formiranju savjeta o za mogući otkup dionica tako da ćemo nastviti razgovore", rekao je Plenković.

Sljedeća faza je formiranje pregovaračkih timova stručnjaka koji će pokušati pronaći dogovor oko onog najbitnijeg: cijene. MOL je kupujući dionice INE ukupno potrošio nešto više od 11 milijardi kuna, a neki smatraju da će Mađari u pregovorima sada tražiti i nekoliko milijardi više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, stručnjaci podsjećaju kako je prodaja ovako velikog paketa sasvim posebna priča koja ovisi isključivo o vještini i kreativnosti pregovarača te da su spominjanja cijene od čak 16 milijardi kuna nerealna pretjerivanja.

"Kroz pregovore stručnih sudionika bi se došlo do realne cijene, ali bi se i kroz pregovore odredio eventulani način isplate koja ne mora biti u novcima isplaćena nego može biti u raznim oblicima kompenzacija u zamjenu za drugu imovinu i tako dalje", pojašnjava naftni stručnjak Davor Štern.

Plenković o cijeni ne zeli spekulirati podsjećajući da je to osjetljivo pitanje koje se otvara u diskretnim stručnim konzultacijama.

Predsjednik SDP-a pak poručuje da prodaja dionica HEP-a nije rješenje da se dođe do novca za otkup, što podržava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više nijedan sastanak s Mađarima ne smije biti tajan. Sjetimo se kako je to završilo sa Sanaderom. Prema tome, pozivam Plenkovića da to sve bude potpuno transparentno kada je riječ o dogovoru o hrvatskoj energetskoj neovisnosti", kaže Davor Bernardić.

A da Mađari definitivno žele prodati dokazuje i izjava Orbanovog ministra vanjskih poslova koji je rekao da je MOL-u situacija u Hrvatskoj neodrživa te da nema druge nego završiti suradnju s Hrvatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo