Rusi otvorili karte / Neslužbeno doznajemo što stoji iza zahtjeva Sberbanke te na koje pozicije žele postaviti svoje ljude

Sberbanka želi kontrolu nad poslovanjem Agrokora. Za sada demantiraju da žele preuzeti Todorićevo carstvo. Detalje je otkrio jedan od čelnika Sberbanke

18.3.2017.
18:30
VOYO logo

Zamjenik direktora Sberbanke Maksim Poletajev kaže da se razmatraju opcije postavljanja njihovih ljudi u upravljačka tijela Agrokora.

RTL Danas neslužbeno doznaje kako Sberbanka želi svoja dva čovjeka u Nadzornom odboru Agrokora. Glavni razlog je operativna kontrola nad poslovanjem, što potvrđuje i sam drugi čovjek ruske državne banke u razgovoru sa Bloomberg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

"Želimo shvatiti zašto je kompanija s tako stabilnim rezultatima i rastom koji je imala u prošlosti dovedena u krizu likvidnosti, zašto je kršila ugovore i imala problema s dobavljačima. Vjerojatno će biti razumno prodati neku imovinu koja nije dio temeljnog biznisa i istovremeno krenuti u potragu za investitorom s velikim iskustvom u industriji, koji bi bio prihvatljiv vjerovnicima kao i trenutnim dioničarima", rekao je Poletajev.

Sberbanka ovako štiti svojih 1,3 milijardi eura koliko je uložila u financiranje Todorićevog koncerna. Koju će kompaniju Agrokor morati prodati ostaje i dalje otvoreno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ako njegov plan stabilizacije zadovolji ruske vjerovnike oni će mu kroz tri mjeseca pustiti još novca da može platiti gigantske rate koje dospijevaju u 2018., 2019., 2020...

Varijanta gdje Rusi traže dva mjesta u Nadzornom odboru možda je i nabezbolnija za Todorića koji na ovaj način mora pristati na kompromis sa vjerovnicima. Spominjala se i puno ekstremnija varijanta gdje Todorić i obitelj moraju otići, no to očito Rusi za sada ne žele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Vlade poručuju da su im dobavljači na prvom mjestu, problem Agrokora danas su komentirala i oba šefa najvećih oporbenih stranaka.

"Radnici su nam na prvom mjestu, na drugom mjestu su dobavljači i država i trećeg mjesta nema", poručuje Davor Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija u Agrokoru je ozbiljna, država mora pratiti što se događa u razgovoru sa vjerovnicima", kaže Ivan Vrdoljak.

Mnogi ulazak ruskih državnih bankara u Agrokor vide i kao Putinov politički manevar na regiju. Iako Sberbanka kaže da joj preuzimanje Agrokora nije cilj, stručnjaci podsjećaju da postoje mnogi kojima vjerojatno jest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima puno ruskih tajkuna koji su za to zainteresirani", tvrdi novinarka magazina Finance Petra Sovdat.

Tromjesečni plan likvidnosti Agrokora navodno bi trabao biti dovršen do utorka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo