kome će se zamjeriti? /

Neslužbeno doznajemo: novim računima za struju neće biti zadovoljni ni potrošači ni opskbljivači

Potrošači - jer će više naknade za obnovljive izvore smanjiti učinak manjeg PDV-a, a opskrbljivači jer bi im mogla ostati obveza kupnje skuplje struje

1.12.2016.
18:44
VOYO logo

Kako ćemo platiti račun za struju koju potrošimo u siječnju - ministar u prosincu još uvijek ne zna...

"Evo radi se na rješenjima, prerano je još. Imate ćete punu informaciju, puno bolju", kaže ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog nagomilanih obveza države za poticanje električne energije iz obnovljivih izvora - traži se novac! No kome će se uzeti - građanima ili opskrbljivačima - još ne otkriva ni državni tajnik za energetiku...

"Sve modele važemo, sve je na stolu. Mi ćemo zaštiti interese države, građana i industrije, nama je to primarni interes", kaže državni tajnik za energetiku Ante Čikotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani trenutačno za prosječnu godišnju potrošnju kućanstva od oko 3000 kWh - izdvoje - 2736 kuna. Uz smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto - račun bi se spustio na 2473 - uštedjeli bi 263 kune. No za očekivati je da će naknada za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora rasti barem na 6 lipa - pa bi ušteda na kraju bila oko 178 kuna.

Opskrbljivači predvođeni najjačim igračem HEP-om strahuju da bi se nedostatak novca mogao prelomiti na njima! I da im se, iako je Zakonom trebala - neće ukinuti obveza kupnje energije iz obnovljivih izvora!

"Po cijenama - koje su do tri puta veće od tržišne, znači morali bi nešto kupiti po 3, a prodati krajnjem potrošaču po 1! Super...", žali se predsjednik Uprave RWE Energije Zoran Miliša.

U slučaju da im ostane obveza - tvrde to bi za njih značilo - poslovanje s gubitkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Značilo bi napuštanje tržišta i gašenje tržišta i u tom slučaju ostaje HEP, jedini igrač, ponovno se vraća pod navodnicima monopol", poručuje Miliša.

Pitaju se zašto su prošle vlade odobrile kvote za obnovljive izvore koje su dosegnule 28 posto, 8 više nego je postavljeno kao cilj. Za poticanje obnovljivih izvora iduće godine izdvojit će se 2,2 milijarde kuna. Iznos će svake godine rasti, a 2020. - za obnovljive izvore trebat će 2 milijarde i 870 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Udruženju obnovljivih izvora energije Hrvatske - upozoravaju da bi ukidanje obveze opskrbljivačima bilo loše!

"Struja iz obnovljivih izvora je 5 puta skuplja u Njemačkoj, u Hrvatskoj nije 3 puta skuplja. Ako ostavimo model koji je dosad funkcionirao, struja u sljedećoj godini ne može biti skuplja za prosječno domaćinstvo na mjesečnoj razini 2-3 kn. To je ulaganje građana u domaću obnovljivu energiju", govori Maja Pokrovac iz Obnovljivih izvora Energije Hrvatske.

Kako god bilo - Vlada će se odlukom o cijeni struje - nekome morati zamjeriti.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike