Korak prema dogovoru /

Neslužbeno doznajemo: bankari se dogovorili s dobavljačima da mjenice zasad neće naplaćivati

Dobavljači kažu da će čekati do kraja tjedna, a nakon toga više ne mogu jamčiti za svoje strpljenje

4.4.2017.
22:41
VOYO logo

Bitka s vremenom - sve je intenzivnija. Dok nam iz ZET-a objašnjavaju da jučerašnja nestašica karata na kioscima Tiska nije nikakvo stopiranje prema Agrokoru, iz HT-a nam upravo to, neizravno potvrđuju.

"Hrvatski Telekom trenutačno revidira proceduru vezanu uz distribuciju pre-paid bonova te se u ovom trenutku bonovi ne mogu kupiti na svim prodajnim mjestima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ono što doznajemo od dobavljača je da su i prema Tisku i Konzumu prepolovljene isporuke. Pa su tako police sve praznije, a i zaposlenici koji ih pune strepe da bi mjesec mogli dočekati s praznim novčanikom.

"Naravno, da je atmosfera depresivna, ljudi su zabrinuti za svoju egzistenciju", kaže predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom trenutku još uvijek su računi Konzuma, Tiska, Belja, Leda, Zvijezde, PIK Vrbovca, a od danas i i Vupika – u blokadi.

"Ako se račun ne odblokira do 20., zaposlenici neće dobiti plaće do 20.", kaže nam bivši predsjednik uprave Konzuma Dragan Munjiza.

A za plaće svih 40 tisuća zaposlenih u Agrokoru – kompaniji je mjesečno potrebno najmanje 320 milijuna kuna – tog novca će biti samo ako bankari upumpaju novih 300 milijuna eura uskoro u Agrokor - što su oni i voljni učiniti ako dobavljači potpišu s njima standstill sporazum, odblokiraju račune i deaktiviraju svoje prisilne naplate koje su se popele na preko milijarde kuna. A s druge strane stišću i novi rokovi – 15 milijuna eura obveznica.

"28.4., odnosno 1.5., bih ja vodio kao jedan od krajnjih rokova iz jednostavnog razloga što sa svibnjem dolazi na naplatu kamata, polugodišnja kamata iz jedne od dužničkih papira koje je Agrokor izdao. Vlasnici obveznica, ako budu pozvani, bi mogli pristupiti svojevrsnom waveru, ali to je procedura i nije ju moguće u nekoliko dana organizirati", objašnjava financijski analitičar Hrvoje Japunčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je dobavljače još uvijek strah da će se od novih ruskih milijuna, prvo naplatiti upravo banke, odnosno, njihova faktoring društva koja drže mjenice, kako neslužbeno doznajemo danas su se bankari ipak načelno dogovorili s dobavljačima da mjenice zasad neće naplaćivati. Dobavljači kažu da će čekati do kraja tjedna, a nakon toga više ne mogu jamčiti za svoje strpljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike