STOŽER OBJAVIO: / U Hrvatskoj 3327 novozaraženih, preminule su 92 osobe, najmlađa je imala 47 godina

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3327 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 22402

16.12.2020.
7:08
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je 2907 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 294
  • Preminule su 92 osobe
  • U svijetu je potvrđeno 73.821.896 slučajeva zaraze
  • Oporavilo se 51.833.667, a umrlo 1.642.044

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Besplatan taksi prijevoz za djelatnike KB Dubrava i Klinike 'Dr. Fran Mihaljević'

14:49 - Zdravstvenim djelatnicima u Kliničkoj bolnici Dubrava i Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", koji skrbe o oboljelima od bolesti covid-19, ponuđen je besplatan prijevoz taksijem. Opširnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MEDICINARI IZ DVIJE ZAGREBAČKE BOLNICE DOBILI PRIJEVOZ TAKSIJEM: /

'Svaka minuta koju utroše čekajući tramvaj čini se kao vječnost'

Image
MEDICINARI IZ DVIJE ZAGREBAČKE BOLNICE DOBILI PRIJEVOZ TAKSIJEM: /

'Svaka minuta koju utroše čekajući tramvaj čini se kao vječnost'


Istarski stožer poslao apel građanima

14:46 - Stožer civilne zaštite Istarske županije, istarski župan i istarski gradonačelnici uputili su u srijedu poziv svim građanima Istre da se odgovorno ponašaju primjenjujući sve propisane epidemiološke mjere naglasivši da je aktuana situacija zahtjevna i ozbiljna. Istaknuli su kako "je u prvom redu potrebno izbjegavati sva veća unutar i među obiteljska te prijateljska okupljanja i druženja na privatnim proslavama, naročito u konobama, koja su se do sada pokazala kao glavni izvor zaraze". "Sve vrste druženja potrebno je svesti isključivo na osobe iz istog kućanstva, što je posebice važno u predstojećem blagdanskom razdoblju, kada su slavlja i druženja učestalija" - naveli su iz županijskog Stožera koji su pozvali građane da se suzdrže od odlaska na skijanje kako bi se izbjegli rizični kontakti, prilikom boravka i u povratku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdivši kako je aktualna situacija s epidemijom COVID-19 na području Istarske županije epidemiološki zahtjevna i ozbiljna te kako od kraja listopada broj novozaraženih ne opada te bi daljnji rast broja novozaraženih mogao dodatno opteretiti zdravstveni sustav u Istarskoj županiji i ugroziti zdravlje građana, iz Stožera još jednom ponavljaju kako je potrebno neizostavno pridržavati se četiriju osnovnih epidemioloških mjera, te neizostavno nositi zaštitne maske za lice, držati propisanu fizičku distancu, održavati pojačanu osobnu i higijenu prostora, uz mjeru prozračivanja i dezinfekcije.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj umrlih posljedica velikog broja zaraženih unatrag tri tjedna?

14:31 - Rekordnih 92 umrlih od posljedica koronavirusa u jednom danu u Hrvatskoj posljedica je, po mišljenju kliničara, velikog broja zaraženih u protekla dva do tri tjedna, kada je često broj novooboljeli prelazio 4000 dnevno. S 92 nove smrti ukupan broj umrlih od početka epidemije porastao je na 2870, a dosad je u 24-satnom razdoblju najviše smrti povezanih s covidom-19 zabilježeno 12. i 13. prosinca - po 78. Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u srijedu kako kliničari smatraju da je tako veliki broj umrlih posljedica velikih brojeva novozaraženih prije dva ili tri tjedna koji su se kretali preko 4000. No, očekuje se da bi se smanjivanje broja novozaraženih trebalo preslikati na broj umrlih, ako se nastavi pozitivan trend smanjenja širenja zaraze.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrovačko-neretvanska županija: 59

14:30 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 59 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je 36 utvrđeno brzim antigenskim testom, jedna osoba je preminula, a 140 osoba je izliječeno, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Zaraženo je 20 osoba iz Dubrovnika, po pet iz Metkovića, Ploča, Župe dubrovačke i Kule Norinske, po tri iz Opuzena i Konavala, po dvije iz Stona, Slivnog te iz Blata, kao i jedna s Lastova. Također, zaraženo je šest osoba koje nemaju prebivalište u županiji. Ukupno je zaraženo 28 osoba muškog spola i 31 osoba ženskog spola, a za njih 36 je utvrđena epidemiološka veza. Preminula osoba je muškarac iz Korčule rođen 1936. godine.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaznena prijava zbog krivotovorenog testa

14:07 - Kaznenu prijavu zbog krivotvorenja negativnog nalaza PCR testa na koronavirus Policijska uprava brodsko-posavska podiže protiv hrvatskog državljanina (39) s prebivalištem u Švicarskoj, potvrdila je u srijedu za Hinu glasnogovornica policijske uprave Kata Nujić. Krivotvorina je otkrivena u utorak u 19.15 sati, na graničnom prijelazu Slavonski Šamac. Policajci su na ulazu u Hrvatsku kontrolirali osobni automobil švicarskih registarskih oznaka.Vozač im je tom prilikom na uvid dao nalaz negativnog PCR testa na koronavirus. Nalaz je izdan u Bosni i Hercegovini. Prema riječima glasnogovornice Nujić policajci su posumnjali da se radi o krivotvorini, jer je na dokumentu bila očita preinaka datuma izdavanja testa. Na PCR testu na koronavirus koji je izdala zdravstvena ustanova iz Bosne i Hercegovine, datum izdavanja nalaza s 3. prosinca, prepravljen je na 14. prosinca. Policija kaznenu prijavu podnosi Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krapinsko-zagorska županija: 28

13:50 - Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 28 novih osoba pozitivnih na koronavirus. Radi se o osobama s područja sljedećih jedinice lokalne samouprave: Grad Krapina (5), Grad Oroslavje (2), Grad Pregrada (2), Grad Zabok (1), Općina Bedekovčina (4), Općina Gornja Stubica (1), Općina Hrašćina (1), Općina Hum na Sutli (2), Općina Konjščina (1), Općina Krapinske Toplice (1), Općina Lobor (1), Općina Marija Bistrica (2), Općina Petrovsko (1), Općina Radoboj (2), Općina Veliko Trgovišće (1) i Općina Zlatar Bistrica (1).

Oporavila se još 121 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 1.431. U samoizolaciji se nalaze 1.873 osobe. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice nalazi se 29 pacijenata sa SARS CoV-2 infekcijom. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice nalazi se 29 pacijenata. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 90 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, od kojih je 13 na respiratoru. Preminule su 3 dodatne osobe pozitivne na koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Varaždinska županija: 226

13:49 - Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 226 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a broj novozaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika ovime se smanjio na 776. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 580 uzoraka. Udio pozitivnih na covid-19 među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata iznosio je 50%, a udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 39%. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 278 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga su 134 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 20 ih je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 74 ih je u Klenovniku i 50 u Novom Marofu. S kućnog liječenja otpušteno je 214 osoba, a aktivnih slučajeva je 1861. Preminulo je 6 osoba pozitivnih na covid-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Međimurska županija: 232

12:52 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 485 osoba od čega su evidentirana 232 pozitivna slučaja na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji. U proteklih 24 sata oporavilo se 155 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 488. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 28 879 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije. Testiranjima brzim antigenskim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 3 pozitivna slučaja. Epidemiološka služba ne raspolaže podacima o ukupno obavljenim testiranjima u drugim ustanovama. Epidemiolozi su na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticirali COVID-19 kod 14 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno bilježimo 8 811 osoba pozitivnih na COVID-19, a ukupno se oporavilo 7 181 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 148 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga je njih 17 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 19 pacijenata. U tercijarnom respiratornom centru smješteno je 12 pacijenata, a njih 136 u Županijskoj bolnici Čakovec. Na respiratoru se nalazi 14 covid pozitivnih pacijenata. U protekla 24 sata preminulo je 5 osoba s posljedicom COVID-19 virusa, ženska osoba stara 85 godina i muške osobe stare 78, 76, 83, 68 godina, svi s teškim dodatnim kroničnim bolestima. U zdravstvenom sustavu na virus COVID-19 je pozitivno je 14 liječnika, 47 medicinskih sestara i 2 bolničara. U samoizolaciji se nalaze 5 liječnika i 12 medicinskih sestara.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crna Gora uoči praznika uvodi restriktivnije mjere

12:51 - Crnogorske zdrastvene vlasti će u susret novogodišnjim i božićnim praznicima uvesti restriktivnije mjere kako bi smanjile rizik širenja epidemije koronavirusa koji bi moglo donijeti okupljanje većeg broja ljudi, rekao je u srijedu direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) Igor Galić. On je za RTCG rekao da će nove mjere biti objavljene uskoro te da je njihov cilj usmjeriti građane da praznike proslave u obiteljskom okruženju. U Crnoj Gori trenutno su na snazi mjere obaveznog nošenja zaštitnih maski za sve starije od pet godina na otvorenome i u zatvorenim prostorima, na snazi je zabrana okupljanja, ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da rade do 18 sati, dok policijski sat traje od 22 sata do 5 sati ujutro. Kornavirusom je zaraženo nešto ispod deset tisuća stanovnika Crne Gore, što je jedan i pol posto populacije te zemlje. „Statistički gledano u Crnoj Gori je aktivno 1500 na sto tisuća stanovnika“, priopćeno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje, uz podatak da je jučer zbilježeno 12 novih smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa, čime je broj smrtnih slučajeva od početka pandemije dostigao brojku od 597, što je skoro 0,1 posto crnogorske populacije. Po riječima direktora instituta za javno zdravlje, Crna Gora bilježi široku rasprostranjenost epidemije, s visokim stopama obolijevanja u svim gradovima, ali je taj trend ipak stabilan. "Rekao bih da se u ovom trenutku epidemija nalazi na visokoj razini, i na izvjesnoj klackalici, pa će od sljedećih mjera i onoga kako ćemo ih se pridržavati zavisiti kako će epidemija dalje napredovati", rekao je Galić.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U St. Peterburgu ponestaje bolničkih kreveta

12:49 - Sankt Peterburgu ponestaje bolničkih kreveta za oboljele od covida-19, rekle su gradske vlasti, dok je jedna od šest tvrtki s dozvolom za proizvodnju ruskog cjepiva Sputnik V počela isporuke širom zemlje. Biotech grupacija Biocard objavila je u srijedu da opskrbljuje cjepivima u sklopu nacionalnog programa cijepljenja. U Rusiji je protiv bolesti već cijepljeno više od 200.000 ljudi. Rusija se bori s drugim valom virusa i, dok su se vlasti do sada oslanjale na ciljane mjere umjesto da uvedu drugo nacionalno zatvaranje za suzbijanje virusa, Kremlj je prošli tjedan upozorio da je Sankt Peterburg blizu toga da prijeđe "crvenu liniju". Oleg Ergašev, zamjenik guvernera u drugom po veličini gradu u Rusiji i rodnom gradu predsjednika Vladimira Putina, rekao je da je slobodno samo još četiri posto kreveta za oboljele od covida-19. "Shvaćamo da moramo osloboditi dodatne kapacitete", rekao je za lokalnu televiziju u utorak navečer. Grad od oko pet milijuna ljudi zabilježio je više od 185.000 zaraženih i 6529 smrtnih slučajeva od početka pandemije, u usporedbi s više od 2,730.000 i 48.500 širom zemlje. Vlasti su rekle da je u protekla 24 sata od covida-19 umrlo 596 ljudi u zemlji. Podaci državne službe za statistiku pokazali su da je Rusija zabilježila gotovo 140.000 smrtnih slučajeva više od petogodišnjeg prosjeka između travnja i listopada, uključujući više od 50.000 u listopadu.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šibensko-kninska županija: 140

12:21 - U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije 140 osoba je oboljelo od covida-19. Trenutno su aktivna 984 slučaja oboljenja. U šibenskoj bolnici trenutno se liječe 44 osobe, od kojih je pet osoba na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 20 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 3032 osobe. U posljednja 24 sata uzorkovano je 247 uzoraka za testiranje na virus SARS-CoV-2.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karlovačka županija: 162

12:29 - U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena su 162 nova slučaja zaraze, a pet je osoba preminulo, izvijestio je županijski ctožer. Od ukupnog broja novih slučajeva njih 88 potvrđeno je PCR testom, a brzim antigenskim testom 74. Ukupno je u Karlovačkoj županiji do sada oboljelo 5520 osoba od covida -19, a u posljednja 24 sata testirano je 258 osoba. Među zaraženima je 68 osoba iz Karlovca, 22 iz Duge Rese, 29 iz Ogulina, 17 iz Josipdola, pet iz Netretića i Ozlja, šest iz Generalskog stola, troje iz Draganića, dvoje iz Barilovića, te po jedna osoba iz Bosiljeva, Cetingrada, Ribnika, Vojnića i Saborskog.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stožer objavio informacije o preminulima

12:12 - Nacionalni stožer objavio je podatke o preminulima koji su bili zaraženi koronavirusom.

Preminule su 53 muške osobe: KB Dubrava, ’44., ’29., ’48., ’45., ’38., ’50., ’22., ’50. i ’35. god; KBC Split, ’45., ’44., ’34., ’52. i ’54. god; KBC Osijek, '27., ’40., ’49., ’63., ’37., ’57. god; OB Sisak, ’59., ’59., '68., ’51. god; OB Varaždin, ’55., ’53., ’54. god; ŽB Čakovec, ’42., ’44., ’37., ’52. god; OB Koprivnica, ’49., ’53. god; OB Ogulin, ’46. god; OB Zabok, ’50., ’51., ’48. god; OB Zadar, ’43., ’37., ’25. god; OŽB Vinkovci, ’47., ’31., ’31. god; OB Gospić, ’41. god; OŽB Našice, ’34., '29. god; KIB „Fran Mihaljević“, ’54. god; OB Karlovac, ’53., ’44. god; OB Karlovac, ’53., ’44. god; KBC Rijeka, ’40. god; OB Dubrovnik, ’36. god.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KBC Sestre Milosrdnice, ’59. god; OB Slavonski Brod, ’41. god; KBC Zagreb, ’40. god; OŽB Požega, ’38. god; KBC Rijeka, ’39. god; KIB „Fran Mihaljević“, ’38. god; OB Gospić, ’39. god; OB Ogulin, ’34. god; OB Koprivnica, ’35., ’47., ’33. god; ŽB Čakovec, ’35. god; OB Varaždin, ’55., ’73., ’24. god; OB Sisak, ’31., ’26., ’32. god; KBC Osijek, ’51., ’53. god; KBC Split, ’51., ’50., ’49., ’37., ’31. god; KB Dubrava, ’39., ’37., ’33., ’39., ’48., ’46., ’44., ’27., ’54., ’36., ’47., ’37., ’39., ’37. god.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadarska županija: 119

12:11 - Na području Zadarske županije zabilježeno je 119 novozaraženih osoba, a 4 su osobe preminule. Novozaražene osobe izolaciju provode na područjima gradova Zadar(73), Benkovac(3), Biograd na Moru(1), Obrovac(4) i Pag(1) te općina Bibinje(5), Galovac(2), Kali(1), Lišane Ostrovičke(1), Novigrad(1),Pakoštane(1), Pašman(2), Polača(3), Poličnik(1), Povljana(1), Preko(2), Privlaka(2), Ražanac(2), Starigrad(1), Sukošan(1), Sv.Filip i Jakov(4), Škabrnja(1), Vrsi(5) i Zemunik Donji (1). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 438 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 1943 stanovnika. Od posljedica infekcije koronavirusom u Općoj bolnici Zadar preminula su tri pacijenta u dobi od 77, 83 i 95 godina, dvojica od njih bili su korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Zadar. Četvrta preminula osoba je 86-godišnja žena, a preminula je u spomenutom Domu. Na svim COVID odjelima u zadarskoj općoj bolnici hospitalizirano je 76 bolesnika od kojih je 10 na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na liječenju je 27 pacijenata oboljelih od koronavirusa. U Psihijatrijskoj bolnici Ugljan još je 6 pacijenata zaraženo koronavirusom pa ih je u ovome trenutku ukupno 27. U Centru za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov još su 2 korisnika zaražena koronavirusom te 6 djelatnika. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenja mjere samoizolacije.


Splitsko-dalmatinska županija: 376

12:10 - U posljednja 24 sata na području Splitsko-dalmatinske županije testirano je 1189 osoba od kojih je njih 376 pozitivno na covid infekciju, a u bolnici je umrlo deset pacijenata, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Od ukupnog broja novooboljelih osoba 168 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno se 3082 osobe nalaze u samoizolaciji, na bolničkom liječenju su 182 covid pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 14 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata umrlo deset osoba, pet muškaraca, u dobi od 86, 75, 76, 68 i 66 godina i pet žena u dobi od 69, 70, 71, 83 i 89 godina. Svi su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na covid infekciju, dodaju u Stožeru.


Osječko-baranjska županija: 242

11:54 - U laboratorijima za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano ukupno 560 uzoraka od kojih je 242 bilo pozitivno. Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 56 naselja na području Osječko-baranjske županije; najviše na području grada Osijeka s prigradskim naseljima (103), a slijede područja gradova/općina Đakovo (25), Beli Manastir (15), Čepin (13), Našice i Valpovo (11), Antunovac i Donji Miholjac (po 8), Darda (6), Belišće (5), Kneževi Vinogradi (4), Čeminac, Đurđenovac i Gorjani (po 3), Erdut, Ernestinovo, Feričanci, Koška, Podgorač i Semeljci (po 2) te Bilje, Donja Motičina, Draž, Drenje, Duboševica, Marijanci, Petlovac, Petrijevci, Satnica Đakovačka, Šodolovci, Viškovci i Vladislavci (po 1). Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 247 osoba oboljelih od covida-19, i to 192 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 48 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 56 pacijenta s tim oboljenjem. U zadnja 24 sata u KBC Osijek i OŽB Našice preminulo je deset osoba s područja Osječko-baranjske županije. Preminuli su bili u dobi od 57 do 93 godine, a uz covid-19 imali su i druga oboljenja.


Brodsko-posavska županija: 64

11:54 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije pristigla su 64 pozitivna nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije prešao je 6 tisuća te tako sada iznosi 6.063, dok je broj oporavljenih osoba 5.355. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (25), općina Donji Andrijevci (8), općine Garčin i Okučani (po 4), općine Nova Kapela, Oriovac i Vrpolje (po 3), općine Gundinci, Rešetari i Staro Petrovo Selo (po 2) te grad Nova Gradiška i općine Davor, Klakar, Oprisavci, Podcrkavlje, Sibinj, Sikirevci i Velika Kopanica (po 1). U zadnja 24 sata u slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević" preminula je jedna osoba (Ž – 1941.). Hospitalizirano je ukupno 85 osoba (6 osoba više nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 57 osoba, a u novogradiškoj bolnici 28 osoba. Trinaest hospitaliziranih osoba je na respiratoru (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1.659 osoba (94 osobe više nego prethodni dan).


U Hrvatskoj je danas zabilježeno 3327 novozaraženih

11:01 - Iza 11 sati počela je presica Nacionalnog stožera civilne zaštite. U posljednja 24 sata zabilježeno je 3327 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 22402. Među njima je 2907 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 294 pacijenta. Preminule su 92 osobe. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 183045 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 2870 preminulo. Ukupno se oporavilo 157 773 osoba od toga 2694 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 53 286 osoba. Do danas je ukupno testirano 908 215 osoba, od toga 11387 u posljednja 24 sata. Najmlađa preminula osoba je bila stara 47 osoba, imala je i malignu bolest, a svi ostali su preminuli imali višestruke komorbiditete.

"U KB Dubrava je preminulo 24 bolesnika od čega su njih 8 bili na respiratoru. U KBC Split njih 10, troje na respiratoru, u KBC Osijek njih 8 od kojih 5 na respiratoru, u Sisku sedmoro, u Varaždinu 6, u Čakovcu i Koprivnici 5, u Ogulinu 3, u Zaboku 3, u Zadru troje, i u Vinkovcima troje... Htio bih naglasiti za Dubravu: smrtnost na respiratoru je 68%. Međutim, 65 od preminulih na respiratoru imali su više kroničnih bolesti. Stopa smrtnosti bolesnika bez komorbiditeta koji su bili na respiratoru je 16 posto. Ti brojevi ukazuju na uzrok smrti. Kliničari smatraju da je broj preminulih posljedica velikog broja zaraženih. Smanjenjem broja zaraženih trebalo bi se isto preslikati i na broj umrlih. Možemo očekivati u iduća tri tjedna smanjivanje broja preminulih", rekao je Beroš.

Rizični faktori

Markotić je upozorila na rizične faktore jer mnogi dolaze kasnije nego što je trebalo. "Mislim da je važno upozoriti koji su to rizični faktori... Starija dob, jedan od najvećih rizika. Osobe sa karcinomima, kroničnim bubrežnim bolestima, srčanim zatajenjima i bolestima. Ljudi koji imaju bolesti koje utječu na imuni sustav, osobe koje su zbog zahvata imunokompromitirane, ili neke druge situacije kao što je kemoterapija. Trudnoća, pušenje, kronične bolesti pluća, kronični bronhitis. Viđamo često među težim bolesnicima, i kod mlađih, to je prekomjerna tjelesna težina. To je doista važan rizični faktor, osobito ako je index tjelesne mase preko 30", rekla je Markotić. "Te osobe imaju veću sklonost zgrušavanja krvi. Sve više je s trombozom, plućnom embolijom. Dodatno zbog prekomjerne težine na razini imunološkog sustava ima tiha razina kronične upale stanica. Isto tako, jedan dio imunološkog odgovora t stanica nisu u stanju onoliko adekvatno odgovoriti kao što je to kod osoba koje nemaju prekomjernu težinu. Tu je dijabetes a i hipertenzija", dodala je.

Odluka o propusnicama

"Ovo je razdoblje kada smo upozorili na potrebu da se ljudi suzdrže kontakata, putovanja, okupljanja. Mi pokušavamo biti što konkretniji kod izrade mjera, do 21. prosinca uključeni su i drugi kolege, pa ne možemo govoriti više o mjerama ali kao što smo naglasili precizniji okvir bit će izrađen do kraja tjedna", rekao je Božinović na pitanje hoće li se uvesti propusnice.

"Ovo je kriza koja traje 10 mjeseci, a intenzitet mjera i komunikacije treba se prilagoditi onome koliko ljudi to mogu prihvatiti, kao pojedinci, dio obitelji, dio poslovne zajednice... Proći će epidemija, ali ne sutra. Počet će cijepljenje, ali tek iduće godine, možda svake godine. Nitko ne zna koliko će trajati imunitet, možda 6, možda više", dodao je te naglasio da smo daleko od popuštanja. "Nismo u situaciji razmišljati o popuštanju", rekao je.

Antigenski testovi

"Što se tiče pada broja ne bih rekao da ima veze s antigenskim testovima jer smo ih uveli prije 2 mjeseca, a prije dva tjedna su uvedeni šire", rekao je Capak odgovarajući na pitanje ima li to veze s padom broja zaraženih. "Ni jedna zemlje EU-a ne priznaje antigenski test kod prelaska granice nego se traži negativni PCR unutar 24 sata", dodao je.

"Ne znam koliko je točno provedeno brzih antigenskih testova niti koliki je postotak pozitivnih. Iz iskustva HZJZ-a imamo 30 posto pozitivnih asimptomatskih unutar pet dana, kod simptomatskih 30 posto, od kojih 10 ili 15 posto nije bilo potvrđeno PCR-om", dodaje.

Vrsta cjepiva i etičnost

"Što se tiče postotka, ne znamo koliko će se ljudi u zdravstvenom sustavu cijepiti. Imamo pojedinačne podatke. Dojam je da će većina ipak se cijepiti, puno više od broja na početku. Što se tiče pitanja o etičnosti cjepiva molio bih pomoć Markotić. U tim tehnologijama postoje određene razlike, ali ja zbilja ne znam da postoji etički razlog da nekome neko cjepivo ne bi bilo prihvatljivo. Ljudi u Europi teško prihvaćaju GMO hranu koja je normalna u SAD-u. Postoje lijekovi koji su dobiveni istom tehnologijom, humanirekombinantni inzulin ili cjepivo protiv hepatitisa B. Tu se ne postavlja pitanje genetske modifikacije... Ljudi koji su dijabetičari prije imali teške alergijske reakcije, umirali, danas imamo inzulin koji svima odgovara, to je primjer iz života", objasnio je Capak.

"Provjerit ću na kojima su stanicama rađena oxfordsko i rusko cjepivo", rekla je Markotić te objasnila na kojim se stanicama inače rade i metodu.

Izjava o cijepljenju

"O izjavi prije cijepljenja, nismo razmišljali niti razmišljamo o izjavi koju bi ljudi trebali potpisati prije cijepljenja", naglasio je Beroš vezano za pitanje o potpisivanju dokumenta prije cijepljenja.

"Ne zna se datum registracije, proizvođači cjepiva pomiču datume, nemamo nikakav dokument kojim bi mogli potvrditi kada će to biti. Imamo obećanje da će tijekom siječnja biti isporučene obećane količine", rekao je Capak na pitanje kada će doći cjepiva.

Nadbiskupije traže izuzimanje od pravila

"Predstavnici Stožera, HZJZ-a i HBK-a održavaju komunikaciju, razgovori su u tijeku", rekao je Božinović.

Bilo je ponovno postavljeno pitanje o mjerama za Božić i Novu godinu, međutim Božinović nije želio govoriti o detaljima. "O svemu se razgovara, o produženju odluka koje istječu 21. prosinca. Ne mogu sada govoriti o konkretnim mjerama. Cijenim zainteresiranost i molim vas da pomognete da se pošalje poruka da se građani suzdrže okupljanja i putovanja", rekao je Božinović.

O zdravstvenim djelatnicima i cijepljenju

"Što se tiče postotka zdravstvenih djelatnika u svom odgovru na prvo pitanje, dao sam odgovor. Imamo broj ljudi u nekim zdravstvenim ustanovama koji se žele cijepiti, ali nemamo iz županija. Za neka ustanove za koje znam, većina se želi cijepiti. Postotak ćemo moći reći kada dobijemo sve ankete", rekao je Capak.

"Osjećam potrebu s obzirom na prozivke liječnika, da je moguće da KB Dubrava ne izvještava istinito o hospitaliziranima, navodim sasvim suprotno. Nemamo nikakve elemente koja bi svakodnevna izvješća dovodili u sumnju. Prema današnjem izvješću, 457 se liječi u KB Dubrava, 73 je na respiratoru. Mišljenja smo da su podaci u potpunosti istiniti i transparentni", rekao je Beroš.


Vukovarsko-srijemska županija: 103

10:57 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su 103 nove pozitivne osobe. Među zaraženima je 30 ljudi iz Vinkovaca, 12 iz Vukovara, osam iz Županje, po četvero ih je iz Babine Grede i Ivankova, po troje iz Borova i Gunje, po dvoje iz Antina, Bošnjaka, Bršadina, Cerića, Gaboša, Novih Mikanovaca, Otoka i Vrbanje, a po jedna osoba je iz Andrijaševaca, Bogdanovaca, Cerne, Donjeg Novog Sela, Gradišta, Iloka, Jarmine, Karadžićeva, Komletinaca, Laslova, Lovasa, Nuštra, Privlake, Podgrađa, Rajevog Sela, Rokovaca, Soljana, Starih Jankovaca, Starih Mikanovaca, Štitara, Šiškovaca, Trpinje i Vođinaca. Preminulo je pet osoba.


Ličko-senjska županija

10:29 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 41 je novooboljela osoba od covida-19, 89 osoba je izliječeno te su dvije osobe preminule. 21 oboljela osoba je s područja Gospića, 5 s područja Plitvičkih Jezera, 4 s područja Senja, 3 s područja Perušića, po dvije oboljele osobe s područja Novalje, Lovinca i Udbine te po jedna oboljela osoba s područja Brinja i Donjeg Lapca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. U OB-u Gospić preminula je jedna muška osoba (79 godina) iz Gospića te jedna ženska osoba (81 godina) s područja Plitvičkih Jezera. U posljednja 24 sata provedeno testiranje nad 131 osobom. Pod aktivnim nadzorom/samoizolacijom je ukupno 897 osoba. Provjerom su utvrđena dva kršenja izrečenih mjera samoizolacije.


Grad Zagreb: 464

10:26 - Ukupan broj novooboljelih osoba u Gradu Zagrebu, prema podacima HZJZ-a je 464. Broj osoba testiranih brzim antigenskim testovima u protekla 24 sata je 1.098, a od toga je broja pozitivno bilo 490 osoba (44,6%). U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 1260 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 347 nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 514 osoba. Mjera samoizolacije izrečena je za 1.015 osoba.

Od 514 obrađenih pozitivnih osoba: 131 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 226 osoba su kontakti COVID + osoba. 87 osoba su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 40 osoba obrada je još u tijeku. Kod tri osobe moguća je izloženost na radnom mjestu, a troje djece školske dobi u obradi je od strane liječnika školske medicine. Obrada za 20 osoba završena je od strane liječnika obiteljske medicine. Četiri su osobe doputovale iz Njemačke, BiH i Makedonije.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 58 korisnika i 10 djelatnika. Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 46 učenika i pet nastavnika osnovnih škola te 12 učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 912 učenika osnovnih i 241 učenika srednjih škola.


Ličko-senjska županija: 41

10:24 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 41 je novooboljela osoba od covida-19, 89 osoba je izliječeno te su dvije osobe preminule. 21 oboljela osoba je s područja Gospića, 5 s područja Plitvičkih Jezera, 4 s područja Senja, 3 s područja Perušića, po dvije oboljele osobe s područja Novalje, Lovinca i Udbine te po jedna oboljela osoba s područja Brinja i Donjeg Lapca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. U OB-u Gospić preminula je jedna muška osoba (79 godina) iz Gospića te jedna ženska osoba (81 godina) s područja Plitvičkih Jezera. U posljednja 24 sata provedeno testiranje nad 131 osobom. Pod aktivnim nadzorom/samoizolacijom je ukupno 897 osoba. Provjerom su utvrđena dva kršenja izrečenih mjera samoizolacije.


Zagrebačka županija: 248

10:22 - U Zagrebačkoj županiji evidentirano je još 248 novooboljelih osoba. Zaraza je potvrđena kod 56 osoba iz Samobora, 42 iz Zaprešića, 32 iz Velike Gorice, 23 iz Jastrebarskog, 21 iz Svete Nedelje, 13 iz Brdovca, 10 iz Dugog Sela, po pet iz Vrbovca i Bistre, po četiri iz Svetog Ivana Zeline, Luke i Dubravice, po tri iz Ivanić Grada, Marije Gorice, Klinča Sela, Brckovljana i Rugvice, po dvije iz Pušća, Dubrave, Gradca i Bedenice te kod po jedne osobe iz Stupnika, Krašića i Križa. Izliječeno je 437 ljudi. Samoizolacija je propisana učenicima 10 razreda osnovnih škola. U domu za starije i nemoćne sa šireg vrbovečkog područja epidemiološkom obradom utvrđeno je 21 pozitivnih korisnika i 2 djelatnika. Trenutno nema težih kliničkih slika, a epidemiološka obrada je u tijeku.


U SAD-u uskoro u prodaji prvi antigenski kućni test

10:21 - Prvi kućni test na koronavirus za koji neće biti potreban recept, uskoro će se naći u prodaji u Sjedinjenim Državama po cijeni od 30 dolara, nakon što je njegovu upotrebu odobrila američka Agencija za hranu i lijekove (FDA). Odobrenje upotrebe testa, koji može ukazati na prisutnost virusa za 20 minuta, "golem je korak" u borbi protiv covida-19, rekao je direktor uprave FDA Stephen Hahn, dodajući da će se test moći kupiti u ljekarnama. Prve zalihe ovoga testa bit će ograničene, a proizvodi ga tvrtka Ellume sa sjedištem u Kaliforniji koja u siječnju planira na tržište 'izbaciti' tri milijuna primjeraka, nakon čega će tijekom prve polovice 2021. godine povećati proizvodnju i distribuciju, piše AFP. Riječ je o antigenskom testu, što znači da otkriva protein na površini koronavirusa, za razliku od PCR testova koji traže genetski materijal virusa.


Njemačka ulazi u potpuno zatvaranje, rekordan dnevni broj umrlih

10:20 - U Njemačkoj je u srijedu na dnevnoj razini umro rekordan broj ljudi od posljedica zaraze koronavirusom, dok zemlja ulazi u potpuno zatvaranje nastojeći ograničiti drugi val pandemije koronavirusa koji je pogodio zemlju. Institut Robert Koch, nacionalna agencija za kontrolu bolesti, objavio je da je u posljednja 24 sata umrlo 952 ljudi koji su bili zaraženi koronavirusom. Prethodni najveći broj umrlih zabilježen je u petak, kada je umrlo 598 ljudi. Prema izvješću Instituta na dnevnoj razini zarazilo se još 27.728 ljudi. U Njemačkoj je ukupno u pandemiji koronavirusa zaraza zabilježena kod 1,4 milijuna ljudi, a umrlo je 23.400 zaraženih osoba.

Njemačka u srijedu uvodi strože mjere zatvaranja nakon što djelomično zatvaranje, uvedeno početkom studenoga, nije uspjelo zaustaviti stalno rastući trend infekcija. Prema novim mjerama većina trgovina bit će zatvorena, osim onih za najnužniju opskrbu i to će trajati najmanje do 10. siječnja. Škole se od danas uglavnom zatvaraju i prelaze na sustav škole na daljinu. Na snazi je ograničenje okupljanja, s maksimalno petero ljudi iz dva različita domaćinstva. Ovo će pravilo u razdoblju od 24. do 26. prosinca biti ublaženo kako bi se omogućilo bližoj obitelji da zajedno proslavi Božić.

Prema djelomičnom zatvaranju koje je do sada bilo na snazi, nisu radili restorani i kafići, no mnogi su se prilagodili situaciji tijekom adventa nudeći hranu za ponijeti te kuhano vino. Dok je restoranima omogućeno da nude hranu za van, zabranjeno je točenje alkohola na javnim mjestima, čime su ukinuti popularni improvizirani štandovi s kuhanim vinom. Mjere su osobito stroge kada je riječ o Staroj i Novoj godini - ta dva dana zabranjena su sva okupljanja. Jako je ograničena i mogućnost korištenja pirotehnike, s ciljem da se što manje opterete bolnice, koje se pune pacijentima zaraženim covidom-19.


Koprivničko-križevačka župnija: 61

10:10 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost da je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na virus SARS – CoV-2 na području županije potvrđeno 61 novi slučaj bolesti covid-19. Tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je 268 uzoraka sa sumnjom na virus SARS – CoV-2. Na području županije trenutno je aktivno 713 slučajeva bolesti covid-19, ozdravile su 92 osobe, a na bolničkom liječenju nalazi se 78 osoba. U OB Koprivnica preminulo je pet osoba s pozitivitetom na koronavirus (rođ. 1933.g., 1935.g., 1947.g., 1949.g. i 1953.g) koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze.


Bjelovarsko-bilogorska županija: 120

9:51 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 120 novih slučajeva zaraze koronavirusom. 79 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, 11 novooboljelih osoba s područja je grada Čazme, 6 novozaraženih osoba s područja je općine Rovišće, 4 nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su na području općine Kapela, po 3 novooboljele osobe s područja su grada Grubišnog Polja i općine Severin, po 2 novozaražene osobe s područja su gradova Garešnica i Daruvar te općina Nova Rača, Velika Pisanica i Štefanje, a po 1 novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je na područjima općina Končanica, Đulovac, Hercegovac i Šandrovac. Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 56 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je njih 2 na respiratoru. Također, 21 pacijent je na opservaciji, odnosno za njih se čekaju nalazi jesu li pozitivni na koronavirus ili ne. U samoizolaciji je 1935 osoba.


Primorsko-goranska županija: 361

9:49 - U Primorsko-goranskoj županiji je 361 novi slučaj, a 299 osoba je ozdravilo. Broj aktivnih slučajeva bolesti covid-19 je 3240. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 1292 uzorka. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata je 141. Od tog je broja na respiratoru 20 osoba. Tijekom jučerašnjeg dana preminulo je dvoje pacijenata.


Prva cijepljenja u Hrvatskoj 28.12.?

9:38 - Premda je Europska agencija za lijekove (EMA) najavila da bi odobrenje za uporabu Pfizerova i BioNTeechova cjepiva koronavirusa moglo stići do 29. prosinca, njemački Bild javlja da bi se to moglo dogoditi već 23. prosinca a Nijemci pak kažu da bi u tom slučaju cijepljenje moglo početi 26. prosinca, piše u srijedu Jutarnji list. S obzirom na to da je Europska komisija u planu cijepljenja najavila da će sve zemlje EU, nakon što EMA kaže posljednju riječ, cjepivo dobiti u isto vrijeme, to bi značilo da bi Hrvatska s prvim cijepljenjima mogla početi već 26. ili, pak, 28. prosinca, navodi dnevnik. Naime, iz BioNTecha su izvijestili da isporuka cjepiva iz tvornice i primarnog distributivnog europskog centra Pfizerova cjepiva u begijskom Pursu može početi čim stigne zeleno svjetlo EMA-e i EK.


Pandemijske mjere stajat će njemačke maloprodajne tvrtke milijarde eura

9:37 - Njemačka udruga maloprodajnih tvrtki HDE očekuje da će njemački trgovci, od kojih većina mora zatvoriti trgovine od srijede, izgubiti više od šest milijardi eura od predbožićne prodaje u odnosu na prošlu godinu.


Neslužbeno: U Hrvatskoj je više od 3300 novozaraženih

9:30 - Kako neslužbeno doznaje N1 u Hrvatskoj je danas više od 3300 novozaraženih, a testirano je oko 11.300 osoba. Tjedan dana prije bilo je 4520 novih slučajeva, a testirano je 12.596 osoba.


Istarska županija: 87

9:20 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 598 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 87 novozaraženih osoba s područja županije. Za 67 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 3 osobe epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (1), Zagreb (1), Split (1). U epidemiološkoj obradi nalazi se 17 osoba. Izliječeno je 77 osoba. Trenutno je 708 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 1417 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 64 osoba, od toga je 1 osoba u respiracijskom centru.


Sisačko-moslavačka županija: 132

8:58 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan su sto trideset i dvije novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o trideset i dvije osobe s područja grada Popovače, dvadeset i četiri osobe s područja grada Kutine, dvadeset i četiri osobe s područja grada Siska, dvadeset i tri osobe s područja grada Petrinje, jedanaest osoba s područja grada. Gline, devet osoba s područja grada Novske, tri osobe s područja općine Lipovljani, dvije osobe s područja općine Topusko, jedna osoba s područja općine Gvozd, jedna osoba s područja grada Hrvatska Kostajnica, jedna osoba s područja općine Sunja, te jedna osoba s područja općine Velika Ludina.


Epidemiologinja tvrdi da je sigurnosni profil cjepiva jako dobar

8:43 - Epidemiologinja Goranka Petrović, voditeljica odjela za respiratorne bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekla je jutros za HRT da je razumljiv otpor ljudi prema novom cjepivu, jer se radi o cjepivu koje je brzo razvijeno. Naglasila je da novog cjepiva neće biti puno na raspolaganju, jer će dolaziti vrlo sporo tijekom sljedećih mjeseci. "Zbog toga nam je jako važno da zaštitimo prvenstveno rizične skupine. Dakle, osobe koje imaju rizike razviti teške slike bolesti i završiti na bolničkom liječenju, pa nažalost imati i smrtni ishod", rekla je epidemiologinja.

Komentirajući cjepivo Pfizera i Moderne, istaknula je da su ta cjepiva rađena relativno novim tehnologijama, ali da se te tehnologije koriste već petnaestak godina u genskoj terapiji pojedinih tumora. Dodala je kako je prvi puta cjepivo proizvedeno s tim tehnologijama i da cjepivo ne mijenja naš gen. Petrović tvrdi da je sigurnosni profil jako dobar. "Međutim, sigurnosno praćenje osoba koje su primile cjepivo je dvije godine, te će rezultati tada biti objavljeni. Ne očekujemo da se nakon par godina jave neke nuspojave, ali valja biti jako oprezan", naglasila je.

Dodala je da će cjepiva kao što su cjepiva Pfizera i Moderne, kao i svaki novi lijek biti podvrgnuti tzv. postupku pojačanog praćenja. Naglasila je da je cijepljenje neobavezno, te da je to dobra odluka. Što se tiče procjene da treba cijepiti oko 70 posto stanovništva da bi se zaustavilo širenje zaraze virusom, kaže da je to procjena za koju se ne zna koliko je točna, s obzirom na to da za sada nemamo podatke u kojoj mjeri cjepivo štiti od prijenosa virusa.


Redatelj Oliver Stone cijepio se ruskim cjepivom Sputnjik V

8:36 - Renomirani američki redatelj Oliver Stone rekao je u intervjuu za rusku televiziju da se protiv koronavirusa cijepio ruskim cjepivom. Prvu je dozu primio prije nekoliko dana, a po drugu će vratiti u Rusiju po rasporedu cijepljenja. "Čuo sam dobre stvari o ruskom cjepivu, nadam se da će djelovati. Dobro je to cjepivo, ne znam zašto ga ignoriraju na zapadu", kazao je.


Požeško-slavonska županija: 65

8:14 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 548 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 496 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 52 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 1456 osoba, a ukupno je testirano 20.576 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 246 uzoraka, od kojih je 65 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba, kao i svih suspektnih osoba.


U Indiji i Njemačkoj gotovo slične dnevne brojke novih zaraza

7:03 - U Indiji je po službenim podacima objavljenim u srijedu zabilježeno 26.355 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok se istodobno u Njemačkoj broj novozaraženih povećao za 27.728. Podaci indijskog ministarstva zdravstva u srijedu, pokazali su i da je to treći dan zaredom da dnevne infekcije u zemlji ostaju ispod 30 tisuća. Indija je do sada zabilježila gotovo 10 milijuna infekcija, čime je druga u svijetu, nakon SAD-a, ali se, prema podacima Reutersa, prosječni prijavljeni dnevni broj smrtnih slučajeva od covida-a-19 smanjuje posljednih deset dana. U srijedu je ministarstvo zdravstva Indije priopćilo i da se broj smrtnih slučajeva povećao za 360, odnosno na ukupno do sada više od 144 tisuće.

S duge strane svijeta, u Njemačkoj podaci Instituta Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti u srijedu su pokazali da se broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u toj zemlji povećao za 27.728, na ukupnih više od 1,37 milijuna. Broj umrlih porastao je za 952, na 23.427, podaci su tog Instituta. Po podacima Reutersa u srijedu ujutro, u svjjetu je više od 72,27 milijuna ljudi zaraženo koronavirusom, a više od 1,62 milijuna ih je umrlo.


U Južnoj Koreji potvrđeno najviše slučajeva od početka pandemije

7:02 - U Južnoj Koreji utvrđeno je 1078 novih slučajeva koronavirusa, što je najviše od početka pandemije, izvijestila je u srijedu korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA). Najnoviji broj zaraza uslijedio je tri dana nakon što je prvi puta u Južnoj Koreji u jednom danu zabilježen porast na tisuću zaraženih. Južna Koreja prvu zarazu koronavirusom potvrdila je u siječnju ove godine, a nakon što se uspješno prvotno borila u suzbijanju širena virusa bez zatvaranja, za što je i pohvaljena, sada se bori s novim valom zaraza. Bude li se zaraza nastavila širiti, premijer Južne Koreje najavio je mogućnost daljnjeg postroženja mjera na najvišu razinu u zemlji, što bi značilo da bi se moglo uvesti i zatvaranje.


Svaka četvrta osoba u svijetu možda neće dobiti cjepivo do 2022.

7:01 - Gotovo svaka četvrta osoba možda neće dobiti cjepivo protiv covida-19 barem do 2022. jer su bogate zemlje s manje od 15 posto svjetske populacije rezervirale 51 posto doza najperspektivnijih cjepiva, objavili su u utorak istraživači iz Škole za javno zdravstvo Johns Hopkins Bloomberg u SAD-u. To bi značilo da bi ostatak cjepiva morale 'dijeliti' zemlje s niskim i srednjim prihodima, u kojima živi više od 85 posto svjetske populacije, rekli su istraživači, poručujući da učinkovit odgovor na pandemiju zahtijeva da zemlje s visokim dohotkom sudjeluju u pravednoj distribuciji cjepiva širom svijeta. "Nesigurnost oko globalnog pristupa cjepivima protiv covida-19 ne prati se samo tijekom kliničkih ispitivanja, već i zbog neuspjeha vlada i proizvođača cjepiva da budu transparentniji i odgovorniji u vezi s tim aranžmanima", smatraju ti istraživači.

U istraživanju se navodi i da su od 15. studenog države s visokim dohotkom unaprijed naručile gotovo 7,5 milijardi doza cjepiva od 13 proizvođača, što uključuje Japan, Australiju i Kanadu, koje zajedno imaju više od milijardu doza, ali čine manje od 1 posto trenutnih novih slučajeva koronavirusa. Čak i ako cjepiva vodećih proizvođača dosegnu predviđeni maksimalni proizvodni kapacitet, gotovo 25 posto svjetske populacije možda neće dobiti cjepiva još godinu dana ili više, pri čemu istraživači John Hopkinsa drže i da bi Covax, kao ustanova Svjetske zdravstvene organizacije-WHO mogla imati ključnu ulogu u osiguravanju poštenijeg pristupa odobrenim cjepivima, iako je osigurala samo 500 milijuna doza ili daleko ispod cilja da isporuči najmanje 2 milijarde doza do kraja 2021.

Globalnim paktom pokrenutim u travnju cilj je udružiti sredstva iz bogatijih zemalja i neprofitnih organizacija kako bi se ubrzao razvoj i proizvodnja cjepiva protiv covida-19 i pravedno distribuirala po svijetu, no do sada je osigurana polovica potrebnih sredstava, a SAD i Rusija, kao ključni 'igrači' u razvoju i proizvodnji cjepiva nisu se tome pridružile, navodi se u studiji iz Johns Hopkinsa.


Italija, Francuska, Njemačka i drugi koordinirat će kampanju

7:00 - Italija, Francuska, Njemačka i druge europske zemlje dogovorile su se da će koordinirati početak kampanje cijepljenja protiv novog koronavirusa, priopćilo je talijansko ministarstvo zdravstva. "(Dogovorili smo se da ćemo) koordinirati pokretanje kampanje cijepljenja te da ćemo brzo razmjenjivati informacije među nadležnim nacionalnim tijelima kako bi se osigurala jasna komunikacija", navodi se u priopćenju. Kako navodi talijansko ministarstvo, izjavu su potpisali ministri zdravstva Belgije, Francuske, Njemačke, Italije, Luksemburga, Nizozemske, Španjolske i Švicarske nakon videokonferencije. Izjava uključuje predanost borbi protiv dezinformacija o cjepivima, jamčenje "jasnog i transparentnog komuniciranja" prema javnosti" i zajedničke smjernice za cijepljenje prekograničnih radnika.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo